2.10.2015 ob 8:15
Ravno smo zakorakali v jesen in je že prišel čas, ko nam gozdovi bogato postrežejo s kostanjem. Kostanjevi plodovi so odlični za pripravo raznovrstnih jedi, poleg tega pa imajo tudi mnoge zdravilne učinke.
ZAKAJ IZBRATI KOSTANJ:
Mična se je odločila, da iz kostanjev letos pripravi ne tako pogosto sladico, posebno kostanjevo marmelado. Marmelado lahko kasneje uporabite pri nadaljni pripravi sladic ali pa jo preprosto namažete na kruh in uživate v božanskem okusu.
SESTAVINE:
POSTOPEK:
1. Odpravite se v gozd in naberite kostanj.
P.S.: Priporočamo vam, da s seboj vzamete zaščitne rokavice, saj je zunanji bodičasti ovoj kostanja lahko zelo trdovraten in prav lahko se zgodi, da boste domov prijokali z bodicami pod kožo.
2. Doma kostanj pripravite za kuhanje. Zarežite ga počez, pristavite v hladno vodo, zavrite in kuhajte približno 5 minut.
3. Kostanj prelijte z mrzlo vodo in ga olupite. Bodite pozorni, da olupite tudi notranji del lupine.
4. Olupljene kostanje spet pristavite v hladno vodo, zavrite in kuhajte 25 minut (odvisno tudi od velikosti kostanja).
5. Kostanj odcedite in dobro pretlačite s tlačilko za krompir. Nato ga stehtajte in mu primešajte enako količino sladkorja. Če je zmes pregosta, prilijte 1 deciliter vode.
6. V posodo dodajte razpolovljen strok vanilije, zavrite, potem pa zelo počasi kuhajte še 30 minut. Med kuhanjem mešajte. Če se zmes še ni zgostila, kuhajte še nekaj minut.
7. Posodo odstavite in marmelado še enkrat pretlačite skozi gosto cedilo. Tako se boste znebili še zadnjih koščkov lupin. Precejeni marmeladi po želji dodajte rum.
8. Marmelado nadevajte v vroče kozarčke, ki ste jih pred tem ogreli v pečici na 100 °C. Kozarce nepredušno zaprite, nato pa jih ovijte v odejo ter jih počasi ohladite.
Marmelado tako, kot vso drugo ozimnico, hranite v hladnem in temnem prostoru.
Priprava marmelade tudi v priloženem video posnetku:
Avtorica: Petra Furlan
Foto: P. F., Shutterstock
oddajte komentar