Jesenka trojka, ki krepi odpornost

Jesen je polna darov, izkoristite jih in se med drugim zavarujte pred takšnimi in drugačimi boleznimi.

23.9.2015 ob 10:00

jabolka_shutterstock_171038549.jpg

Poleg tega, da pred kariesom in zobnim kamnom ščitijo zobe, skrbijo za naš vitek stas, preprečujejo zamašitve krvnih žil, varujejo srce in krepijo naš imunski sistem.

Že slediš Mični na Facebooku?

Tu so trije najboljši jesenki darovi, ki jih nedvomno gre kar najpogosteje uživati.

Jabolka

Temeljito jih umite in jih, zlasti če imate na voljo domača, obvezno jejte z olupkom. Prav v njem se skriva največ flavonoidov, ki skrbijo za zdravje našega srca. Poleg tega jabolka pred zobno gnilobo in zobnim kamnom varujejo zobe, skrbijo za vitek pas, preprečujejo mašenje krvnih žil in ohranjajo zdravje srca. Znanstveniki so ob tem dokazali, da fitokemikalije iz njih ščitijo pred rakom dojke, pljuč in prostate, hkrati pa krepijo naš imunski sistem ter varujejo pred gripo in prehladi.

cvetaca_shutterstock_222367846.jpg

Cvetača

Zelo zdrava kapusnica. Je praktično brez maščob, ogljikovih hidratov ter kalorij. Vsebuje pa veliko vlaknin, vitaminov, mineralov in fitonutrijentov ter je zato odlična zamenjava za krompir saj ne samo da bo nasitila, obrambnemu sistemu bo dala tudi dodatno moč za obrambo pred nadležnimi sezonskimi virusi. Le predolgo je ne kuhajte, da bo zadržala vse hranljive snovi.

buca_shutterstock_230453983.jpg

Buče

Nasičene so z antioksidanti in betakarotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Poleg tega v sebi skrivajo še ogromno vitaminov C in E. Njihove zdravilne sestavine lahko pomagajo pri zniževanju tveganja za pojav različnih oblik raka, srčnih bolezni, očesne mrene, možganske kapi, odlične so pri preprečevanju hemoroidov in zaprtja, prav tako pa pomirjajo živce in krepijo spanec. In slednji je ključen tudi za imunski sistem. Njemu v korist si privoščite bučno juho, bučno pito, bučno olje, bučna semena in do popolnosti izkoristite ta jesenski dar narave.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)