NAREDI SAMA: Božanski vanilijev ekstrakt

Priprava pravega ekstrakta iz vanilijevih strokov traja od 3 do 6 mesecev. Sedaj je skrajni čas, da se lotite dela in si pričarate pravljične božične praznike.

1.10.2015 ob 6:30

Untitled-vanili.jpg

Spet se boste prijeli za glavo, češ kaj se dogaja, zakaj na Mični že v septembru norijo glede božičnih praznikov. Naj vas pomirimo, nismo nori, z vami bi radi delili recept, kako doma pripraviti božanski in zelo uporaben izvleček vanilije. Ker pa priprava pravega ekstrakta traja od 3 do 6 mesecev, je sedaj skrajni čas, da se lotite dela.

Ideja za praznično darilo: Lično zapakirane stekleničke ekstrakta vanilije lahko postavite pod praznični drevešček, z njim lahko obdariite svoje najdražje ali pa ga uporabite za pripravo slastnih prazničnih sladic.
Vanilijev ekstrakt v decembru v kuhinjah teče "v potokih".

Zanimiva dejstva o VANILIJI:

  • Vanilija je dišava, ki jo pridelujejo iz strokov kukavičevke vrste Vanilla planifolia, ki izhaja iz Mehike. Ime pa izhaja iz španske besede 'vainilla', ki pomeni 'majhen strok, luščina'.
  • Poleg žafrana je vanilija najdražja začimba na svetu.
  • Vanilijo lahko oprašuje samo  Melipone, vrsta čebel, ki živijo v Srednji Ameriki. V drugih delih sveta, ljudje izvajajo proces oprašitve z leseno iglo.
  • Ena žlica ekstrakta vanilije ima 37 kalorij. Večina izhaja iz sladkorja in alkohola, ki so v ekstraktih.
vanilija9.jpg

Izvleček/ekstrakt vanilije nastane s prenosom okusa in arome vanilije v alkohol (navadno  v vodko, včasih tudi v brandy in rum). Vodka je najboljša izbira, ker je nevtralnega okusa. Uporabljajo se tudi drugi likerji, vendar se zaradi njihovega posebnega okusa aromatičnost vanilije porazgubi.

Doma narejen vanilijev ekstrakt je pomebna sestavina v kuhinji vsake sodobne ženske in priprava je preprosta:

Sestavine:

  • 5 – 7 strokov vanilije
  • 0,75 l vodke ali belega ruma
  • prazne steklenice
vanilija1.jpg

Preprost postopek priprave: NAREŽI - NALIJ - PRETRESI - POČAKAJ

1. NAREŽI
Stroke vanilije po dolžini zarežite.
Vanilije so razvrščene v več kategorij. Premium različico pridelujejo na območju Sambava na Madagaskarju. Stroki vanilije prve kvalitete so prožni, vlažni, nabrekli in izrazito črne barve. Na kvaliteto vanilije kaže tudi dolžina strokov. Stroki premium različice pa so dolgi kar 17 - 19 cm. Njihov okus je poln in žlahten.

2. NALIJ
Prelijte vodko v steklenico, kjer boste starali vanilijev ekstrakt. Paziti morate, da so stroki vanilije celi potopljeni v v alkohol.

3. PRETRESI
Prvi teden močno pretresite steklenico nekajkrat na dan. Že drugi ali tretji dan bo tekočina postala temnejša.  V naslednjih tednih s tresenjem ni potrebno več pretiravati, steklenico pretresite le vsake 2 -3 dni.

4. POČAKAJ
Steklenico postavite v omaro, v temen prostor in že po petih tednih bo mešanica dobila tipičen vonj in okus po vaniliji. Mmm, njami, se vam že kaj cedijo sline?  Ne bodite nestrpni in počakajte vsaj  2 – 3 mesece, tako bo aroma ekstrakta močnejša.

Ekstrakt vanilje prelijte v manjše stekleničke, vanje dodajte strok vanilije in jih lično zapakirajte. Lahko jih okrasite s personaliziranimi nalepkami, zanimivimi prazničnimi sporočili ali pa dodate recept za vanilijevo praznično sladico.

Poglejte si tudi video z navodili za pripravo:

Avtorica: Petra Furlan

Foto: P. F., Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)