Vsi pozitivni učinki borovnic (in koliko jih pojesti na dan)

Borovnice so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane.

15.5.2023 ob 7:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsi pozitivni učinki borovnic (in koliko jih pojesti na dan)

Z zaužitjem manj kot 200 gramov borovnic se izboljša kognitivno zdravje in zdravje srčno žilnega sistema, je pokazala nova raziskava.

Razloge za pozitivne učinke borovnic na zdravje znanstveniki pripisujejo antocianinom. Gre za v rastlinah prisotne antioksidante, ki so v drobnih modrih jagodah zastopani v visokem deležu.

Ker pozitivno vplivajo na izboljšanje krvnega pretoka po vsem telesu, torej tudi v možganih, so borovnice med drugim zaslužne za boljše delovanje malih sivih celic in jih varujejo pred degenerativnimi boleznimi, kot je denimo demenca. Ob tem borovnice nižajo krvni tlak.

Količina borovnic za zdravje

Raziskavo, s pomočjo katere so znanstveniki odgovorili na vprašanje, kolikšna količina borovnic pripomore do boljšega zdravja, so opravili na Kraljevem kolidžu v Londonu.

61 sodelujočih moških in žensk, starih med 65 in 80 let so razdelili v dve skupini. Osebe v prvi so uživale placebo, ki je po okusu in videzu spominjal na prah borovnic. Sodelujoči v drugi so v obliki pijače vsak dan zaužili 26 gramov prahu iz dehidriranih divjih borovnic. Količina prahu je odgovarjala 178 gramom svežih sadežev.

Po 12. tednih so raziskovalci pri sodelujočih v drugi skupini opazili boljši spomin, boljše odzive na zunanje dražljaje in višjo stopnjo storilnosti.

On tem pa še nižji krvni tlak in izboljšane funkcije krvnih žil, niso pa strokovnjaki pri njih zaznali izboljšanja dolgoročnega spomina.

Zakaj prah?

"V študijah, ki vključujejo učinke hrane, se praviloma uporablja snovi v prahu, saj to omogoča natančnejše merjenje.

Količina 26 gramov prahu iz borovnic, ki so ga uživali prostovoljci, je enakovredna 178 gramom celih borovnic," je povedala Ana Rodriguez-Mateos, sodelavka pri raziskavi in dodala, da za pozitivne učinke borovnic ni treba, da so te samonikle, saj imajo tudi gojene enake učinke na kognitivno in na zdravje srca in ožilja.

 Povzeto po www.kcl.ac.uk

Preberite še: Pet živil, ki bi jih morali jesti vsak dan (po priporočilih harvardske profesorice)

Morda vas zanima tudi: To so najboljša zelišča in gobe za premagovanje prehladov, razkriva zdravnik in fitoterapevt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)