Borovnice: to je razlog, da jih nujno uvrstite v svoj jedilnik

Borovnice vsebujejo mnogo zdravju in počutju koristnih snovi, zato jih je dobro umestiti v svojo prehrano.

13.8.2022 ob 5:20 | Foto: Esin Deniz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Borovnice: to je razlog, da jih nujno uvrstite v svoj jedilnik

Od zgodnjega pa vse do poznega poletja na gozdnih jasah in tudi vrtovih zorijo borovnice. Sveže drobne ali debelejše modre jagode so odlična popestritev jedilnikov: dobre so kot samostojna malica, kot dodatek smutijem, iz njih je mogoče pripraviti solate in številne slaščice.

A ne samo, da so okusne, slovijo tudi po mnogih učinkih na zdravje in počutje. Izboljšujejo namreč delovanje možganov, skrbijo za dobro prebavo, lepo postavo, pozitivno vplivajo na duševno zdravje in še bi lahko naštevali.

Poglejte torej pet razlogov za zobanje borovnic.

Bogate so z antioksidanti

Antocianini so naravna barvila, ki borovnicam zagotavljajo značilno barvo in slovijo po antioksidativnih učinkih na telo, kar pomeni, da zavirajo staranje, preprečujejo nastanek kroničnih bolezni in omilijo druge posledice delovanja prostih radikalov.

Dobre so za zdravje srca

Borovnice pozitivno vplivajo na žile ter na zdravje srca. Raziskave so pokazale, da z zaužitjem 250. gramov borovnic na dan znatno pripomoremo k pravilnemu delovanju srca in ožilja, saj med drugim ohranjajo prožnost žil in uravnavajo krvni tlak ter količino holesterola v krvi.

Skrbijo za zdravje možganov in za dobro počutje

Z rednim uživanjem borovnic se povečajo aktivnosti možganov v delih malih sivih celic, ki so odgovorni za spomin. Prav tako borovnice in drugo jagodičevje zaradi v njih prisotnih antioksidativnih snovi nižajo tveganje za nevrodegenerativne poškodbe malih sivih celic ter varujejo pred demenco in alzheimerjevo boleznijo.

Kot kratkoročne učinke na možgane pa je treba omeniti pozitiven učinek malih jagod na počutje in razpoloženje. 

Dobre so za prebavo

Vsebujejo veliko vlaknin in probiotičnih kultur, oboje je nepogrešljivo za dobro delovanje prebavil in za zdravje na sploh, saj je dokazano, da zdrava črevesna mikroflora ne vpliva le na prebavila, temveč tudi na odpornost in dobro delovanje možganov.

Preprečujejo alergije in pomirjajo vnetja

Borovnice lahko omilijo alergijske reakcije, saj preprečujejo prekomerno tvorjenje histamina in pomagajo stabilizirati bele krvne celice, ki se odzovejo na alergene.

So namreč polne polifenola kvercetina, za katerega študije kažejo, da skrbi za pravilno delovanje imunskega sistema, ima protivirusne učinke in uravnava izločanje histamina.

Dobre so vse leto

Čeprav je sezona borovnic poletje, jih lahko uživamo vse leto. Kajti prav tako učinkovite kot sveže so zamrznjene, posušene odlični pa so tudi iz njih pripravljeni sok, marmelada ali džem, seveda brez dodanega sladkorja.

Povzeto po portalu Sensa.hr

Preberite še: Kaj jesti namesto testenin (5 odličnih idej!)

Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici grah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)