Pet živil, ki bi jih morali jesti vsak dan (po priporočilih harvardske profesorice)

Če boste v svoj vsakdan vključili teh pet živil, bo vaše življenje bolj zdravo.

21.1.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. Pa.

Pet živil, ki bi jih morali jesti vsak dan (po priporočilih harvardske profesorice)

Začetek novega leta je kot nalašč za vpeljevanje novih zdravih rutin in navad v svoj vsakdan. Ena izmed teh, ki je med najbolj priljubljenimi, je tudi zaobljuba o bolj zdravem prehranjevanju. A ko pride do zdravega prehranjevanja, ljudje pogosto začnejo to enačiti z odpovedovanjem in trpljenjem, pa sploh ni treba, da je tako. Tega se lahko lotite tudi na povsem drugačen način in z druge perspektive. Samo pomislite, namesto, da se odločite, da boste nekaj izključili iz svojega vsakdana, se raje odločite, da boste nekaj v svoj vsakdan dodali.

In kaj bi dodali, da bi bolj zdravo živeli? Profesorica nutricionistike na harvardski šoli Teresa Fung po poročanju Health Harvard pravi, da bi bilo dobro, da v svoj jedilnik vnesete vsaj teh pet živil. Uživajte jih vsak dan ali pa vsaj čim bolj pogosto.

Losos

Riba, ki je znana po svoji rožnati barvi, v sebi nosi mnogo koristnih snovi. Ne le, da je bogat vir beljakovin, vsebuje tudi omega 3 maščobne kisline, ki bodo blagodejno vplivale na vaše srce in možgane. Vsebuje tudi vitamin D. A res je tudi, da bi bilo dnevno uživanje lososa za mnoge ljudi precej velik finančni zalogaj, zato svetuje, da bi bilo dobro, če bi ga uživali vsaj enkrat na teden.

Brstični ohrovt

Slovi po tem, da ima izjemno malo kalorij in zato je nadvse priljubljen v jedilnikih tistih, ki pazijo na to, koliko kalorij vnesejo. Vsebuje široko paleto vitaminov, od vitamina A, vitamina C, vitamina K in kalija. Je bogat z antioksidanti. Zaradi svojega specifičnega okusa mnogim ni všeč, a vseeno obstaja več različnih načinov, s katerimi lahko »popravite« okus, če vas njegova grenkoba moti.  

 

Borovnice

Bogate so z antioksidanti, vitaminom C, vitaminom A in prehranskimi vlakninami. 100 gramov borovnic ima le 56 kalorij. Ker je trenutno borovnice težje dobiti, jih lahko nadomestite z granatnim jabolkom ali pa kar z zmrznjenimi brusnicami, ki jih lahko uporabite v smoothiju, dodate kaši ali jogurtu.

Oreščki

Z uživanjem oreščkov boste zaužili zdrave maščobe, proteine in vitamin E. Pest mešanih oreškov na dan, seveda neslanih, bo dovolj, saj so precej kalorični. 30 gramov oreščkov ima lahko tudi 200 kalorij.

Navaden jogurt

Uživanje jogurta bo blagodejno vplivalo na vašo prebavo, saj jogurt vsebuje probiotike. Poleg tega se v jogurtu nahajajo še kalcij, magnezij in vitamin B12. Če boste posegli po beljakovinskem jogurtu, je to še bolje, saj boste siti dlje časa. Izogibajte pa se sadnim jogurtom, saj mnogi proizvajalci dodajo preveč sladkorja.

Preberite še: Tako pripravljena jajca so najbolj zdrava (predstavljamo 2 načina)

Morda vas zanima tudi: Edini spremembi življenjskega stila, ki omogočata izgubo trebušne maščobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)