Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus

Znanstveniki so prišli do zaključka, da lahko nekatera živila koronavirusu vzamejo moč.

8.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus

Ves svet z nestrpnostjo čaka začetek cepljenja proti novemu koronavirusu, dokler pa to še ni dostopno vsem, je dobro razmisliti o tem, da bi v svojo prehrano večkrat umestili temno čokolado in zeleni čaj.

Profesor biologije De-Yu Xie je z ekipo strokovnjakov v laboratoriju Xie, ki deluje pod okriljem državne univerze Severna Karolina ugotovil, da določene kemične snovi v nekaterih živilih preprečujejo razmnoževanje novega koronavirusa v celicah in s tem znižajo verjetnost, da bi okužba z njim prerasla v bolezen covid-19.

Glede na rezultate raziskave, ki so jih objavili v časopisu Frontiers, črna čokolada, zeleni čaj in grozdje sorte muscadine (razširjeno na jugovzhodu Združenih držav Amerike) vsebujejo kemične spojine, ki učinkovito blokirajo delovanje encimov proteaz v virusu SARS-CoV-2. Če je razmnoževanje proteaz onemogočeno, se širjenje virusa učinkovito ustavi.

"En od ciljev našega dela je bilo iskanje snovi v živilih, ki zavirajo vezavo virusa na človeške celice ali množenje tega v njih," je povedal Xie.

 

Kako je potekalo delo

Raziskovalci so se osredotočili na glavno proteazo novega koronavirusa, imenovano M pro in opazovali, kako se odzove ob stiku z različnimi kemičnimi komponentami, prisotnih v živilih, zlasti tistih, ki so znane po antioksidativnem, torej protivnetnem učinku. Obnašanje M pro so spremljali s pomočjo računalniških simulaciji in laboratorijskih raziskav.

Računalniške simulacije so pokazale, da se specifične spojine v kakavu, temni čokoladi, zelenem čaju in dveh vrstah grozdja muscadine lahko vežejo na opazovano proteazo.

"M pro ima delček, ki je kot nekakšen žep. In ko je ta žep napolnjen s kemičnimi snovmi, proteaza izgubi pomembno funkcijo," je dodal vodilni strokovnjak.

Laboratorijske poizvedbe so postregle s podobnimi rezultati.

Dobrodošla zaščita

"Zeleni čaj vsebuje konkretno kar pet komponent, ki se vežejo na M pro. Grozdje zaščitne snovi vsebuje zlasti v olupku. Znano je, da olupki sadeže varujejo pred zunanjimi vplivi, zato ni presenetljivo, da se največ varovalnih snovi nahaja v ovoju jagod," je še pojasnil Xie.

Seveda dokazov, da bi omenjena živila nudila popolno zaščito pred tem, da bi se okužba z novim koronavirusom spremenila v covid-19 še ni, je pa vsekakor dobra novica, da lahko vsaj nekoliko znižajo tveganje za obolevnost.

Povzeto po portalu Eat this. Not that.

Preberite še: Sodelovala sem pri testiranju cepiva za covid-19 (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: Hrana z največ vitamina D


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)