Pet mitov o gripi in novem koronavirusu, ki jim morate takoj prenehati verjeti

Začela se je sezona gripe in z njo ter s koronavirusom povezani miti se širijo tako hitro kot okužbe.

22.10.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet mitov o gripi in novem koronavirusu, ki jim morate takoj prenehati verjeti

Novi koronavirus vztraja, začela pa se je tudi sezona gripe, kar lahko zadeve še kako poslabša. Da bi se čim učinkoviteje zavarovali pred obema okužbama oziroma da bi ju lažje preboleli ter ogrozili zdravje čim manj ljudi, je treba najprej pozabiti na z njima povezane mite.  Pet neresničnih verovanj takole izpodbija Huffington post.

Zaradi zaščitnih mask smo letos varni pred gripo

Zdravstvena stroka si želi, da bi bila letošnja sezona gripe zaradi nošenja mask, doslednejše higiene in socialne distance blažja, vendar glede tega ni nobenih zagotovil. Kajti zgodi se lahko, da kljub vsem previdnostnim ukrepom virus pride do nas.

"Lahko se držimo vseh ukrepov, pa še vedno zbolimo," je povedal epidemiolog Aaron Milstone s pediatrične klinike John Hopkins. Tveganje lahko zmanjšamo, nemogoče pa ga je povsem izničiti.

Zaradi cepljenja proti gripi lahko zbolite

Vztrajno se pojavljajo trditve, da lahko prav zaradi cepljenja proti gripi nekdo zboli za to okužbo, kar pa nikakor ne drži. "Telo res lahko razvije gripi podoben odziv na cepivo (kar pomeni nekoliko povišano temperaturo in bolečine v mišicah), vendar to ni posledica okužbe, temveč je posledica dejstva, da organizem proizvaja protitelesa,"pojasnjuje strokovnjak in dodaja:

"So primeri, ko se okužba z gripo pojavi kljub cepljenju. To se zgodi, če pride do stika z virusom v desetih dneh po cepljenju, kajti tedaj cepivo še ne učinkuje. Ali če pride do okužbe z vrsto virusa gripe, pred katerim konkretno cepivo ne varuje. Cepivo samo po sebi pa ne povzroča bolezni in v obdobju, ko na nas poleg gripe preži še koronavirus, je ta mit treba pozabiti in se vsaj pred gripo primerno zavarovati. Kajti povsem možno je zboleti za obema boleznima, kar pa bi povzročilo katastrofo za imunski sistem."

 

Cepljenje proti gripi lahko ob cepljenju proti koronavirusu povzroči v telesu zmedo

"Ves svet z nestrpnostjo pričakuje cepivo, ki bi zaščitilo pred okužbo z novim koronavirusom, katera se lahko razvije v bolezen covid-19. Če bo to na voljo še to sezono, kombinacija obeh cepiv ne po povzročala težav," miri Milstone.

Gripa in covid-19 sta praktično enaka

Bolezni se med seboj razlikujeta z več vidikov, med drugim po času kužnosti, dolžini inkubacijske dobe in po težavnosti obolenja.

"Gre za povsem drugačno epidemiologijo. Praviloma sezona gripe s toplejšim delom leta izgine, novi koronavirus pa je prisoten vse leto," opozarja Milstone in dodaja še eno pomembno razliko: smrtnost, ki je pri covidu-19 znatno višja kot pri gripi.

Prav te razlike zahtevajo drugačno obravnavo obeh bolezni. Zaradi njih se razlikujeta po času okrevanja, dolžini samoizolacije in vsega, kar zadeva preprečevanje ter zdravljenje omenjenih okužb. Kar vodi do zadnjega mita:

Na enak način, kot sem preživel gripo, bom tudi covid-19

Kot rečeno, med simptomi obeh bolezni obstajajo razlike. Res je, da je marsikaj skupno obema: kot denimo povišana telesna temperatura, utrujenost, kašelj. Pri obeh gre za nalezljivi bolezni dihal in v nekaterih primerih covid-19 res poteka podobno kot gripa.

Vendar pa pri covidu-19 obstaja večje tveganje za resnejše zaplete, ki zahtevajo bolnišnično oskrbo. Zato ob sumu nanj, ne glede na resnost simptomov, pred okužbo zavarujte druge. Nosite maske, izogibajte se druženju, bodite dosledni pri higieni rok, osamite se.

Strokovnjaki sicer še nimajo natančnega odgovora na vprašanje, kako dolgo je nekdo, ki je prebolel covid-19, kužen, prepričani pa so, da tveganje za prenos okužbe traja dlje kot pri gripi, v primeru katere so ljudje 24 ur potem, ko izgine zadnji simptom, pripravljeni na vrnitev na delovno mesto ali šolo.

"Zato so testiranja tudi po zaključku bolezni, v namen varovanja drugih, ključni. Le na podlagi rezultatov teh je mogoče zagotovo vedeti, ali je primerno, da se nekdo vrne na delo, v službo, v šolo, skratka v običajno življenje," navaja Milstone.

Preberite še: Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripa

Morda vas zanima tudi:  Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)