11.9.2020 ob 11:05 | Foto: Leon Vidic/Delo | Avtor: P. Pa.
V tem času, ko je iz dneva v dan več okužb z novim koronavirusom, je prioriteta vsakega posameznika njegovo zdravje. Farmacevt in raziskovalec s Fakultete za farmacijo Samo Kreft, ki se ukvarja z raziskovanjem zdravilnih rastlin in drugimi zdravili naravnega izvora, je pred kratkim sodeloval v raziskavi, ki je prinesla zanimive zaključke.
Na vprašanje, kako v tem času podpreti delovanje imunskega sistema in ga okrepiti, nam je povedal: »Za normalno delovanje imunskega sistema je potreben vnos vseh hranil, še posebej pa nam ne sme primanjkovati bakra, železa, selena, cinka ter vitaminov A, C, D, B6, B12 in folata. Koristi lahko tudi uživanje gob. Te vsebujejo beta glukane, ki okrepijo delovanje imunskega sistema.«
Razkril pa je tudi nekatere nove ugotovitve, do katerih so prišli v nedavnih raziskavah. »Dve nedavno objavljeni, vendar še zelo preleminarni raziskavi, pri katerih sem sodeloval tudi jaz, kažeta, da bi na neki še nepojasnjen način določeno zaščito pred covid-19 nudilo tudi uživanje zelja ter uživanje fermentirane hrane.«
View this post on Instagram
Gre za poseben proces, po katerem je hrana lažje prebavljiva, lahko tudi bolj hranljiva in hkrati tudi bolj obstojna. Fermentiramo lahko praktično vso hrano, od zelenjave, semen, sadja, mleka. Gre za proces, ki je znan že tisočletja. Pri nas je znana fermentirana hrana kislo zelje in repa ter kefir. V zadnjem času pa je pravi hit kombuča – fermentiran napitek, ki je narejen na osnovi čaja, dodane pa so mu kvalitetne bakterije in kvasovke.
Preberite še: Fermentacija: preprosta trojka za uspešen začetek
V tej kombuči začutiš tudi delček naju
Morda vas zanima tudi: Kefir ali jogurt: Kateri je bolj zdrav in kakšna je sploh razlika med njima
oddajte komentar