Ko se praznična norija umiri, se z jedilnikov umakne tudi bogata slavnostna hrana. Če ste z njo malce pretiravali ali bi v novem letu radi le okušali nekaj zdravega, hkrati pa okusnega in drugačnega, vam ponujamo tri odlične recepte za zdrav začetek leta. Poglobite se vanje, preverite, če imate vse sestavine in se veselo lotite kuhanja.
Več idej za zdrave jedi boste našli na Facebooku.
Sladek krompir z belim fižolom in masalo
Masala je kombinacija začimb, ki je zlasti priljubljena v Indiji ter hrani zagotavlja prav poseben okus. Pripravite jo lahko na zalogo, jo v primernih količinah zamrznete in uporabite vedno, ko vam zadiši nekaj bolj eksotičnega.
Sestavine za masalo
- Žlička in pol semen kumine;
- žlička in pol semen koriandra;
- približno dva centimetra in pol očiščene korenine ingverja;
- tri žličke sesekljane rdeče paprike;
- dve žlički garam masale (na voljo je v trgovinah z zdravo prehrano);
- žlička soli;
- dve žlici kikirikijevega olja;
- dve žlici paradižnikove mezge;
- tretjina skodelice (80 gramov) sesekljanih listkov koriandra.
Sladki krompir
- Dva velika sladka krompirja;
- malo soli;
- žlica olivnega olja.
Beli fižol
- Dve žlici olivnega olja;
- ena manjša sesekljana čebula (150 gramov);
- sesekljan strok česna;
- skodelica (240 gramov) sesekljanega paradižnika;
- pol skodelice (120 mililitrov) koksovega mleka;
- pol skodelice (120 mililitrov) jušne osnove;
- dve skodelici (480 gramov) kuhanega, odcejenega belega fižola;
- dve skodelici (480 gramov) sesekljanih listov ohrovta.
Priprava masale:
- Za pripravo paste masala v terilniku ali čistemu mlinčku za kavo dobro zmeljite semena kumine in koriandra.
- Dobljeno mešanico stresite v manjši blender, dodajte ingver in zmešajte.
- Dodajte rdečo papriko, garam masalo in sol. Dobro zmešajte.
- Prilijte olje, mezgo in dodajte liste koriandra. Zmešajte v gosto omako.
- Za pripravo jedi boste potrebovali tretjino mešanice, ostalo pospravite.
Priprava krompirja:
- Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
- Sladki krompir olupite in narežite na polovice.
- Premažite jih z olivnim oljem in posujte s soljo.
- Na s peki papirjem obložen globlji pekač krompir postavite tako, da bo raven del obrnjen proti dnu.
- Do mehkega ga zapecite v pečici. Pecite ga od pol ure do 40 minut, odvisno od debeline gomoljev.
Priprava fižola:
- V posodo nalijte olje in dodajte sesekljano čebulo.
- Nekoliko popražite, dodajte česen, masala omako, sesekljane paradižnike, kokosovo mleko in jušno osnovo.
- Počakajte, da zavre in primešajte fižol.
- Kuhajte približno pet minut, dodajte ohrovt in počakajte, da se med kuhanjem zmehča.
- Iz pekača odstranite papir in čez vroč pečen krompir prelijte fižolovo mešanico, posujte z listki koriandra ter postrezite.
PREBERITE še // Hitro in preprosto: Testenine s paradižnikom, šunko in jajci
Pečena rižota s korenjem
Odlična različica rižote bo zaradi ječmena, korenja ter maskapone sira prav posebej kremna, okusna in zdrava.
Sestavine za štiri osebe:
- Pol kilograma korenja;
- dve žlici olivnega olja;
- četrtina žličke soli;
- četrtina žličke črnega popra;
- 300 gramov čez noč namočenega ječmena;
- tri skodelice jušne osnove;
- tretjina skodelice (80 gramov) sira maskarpone;
- skodelica (240 mililitrov) polnomastnega mleka;
- žlička sesekljanih listkov kopra;
- olivno olje za serviranje.
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
- Korenje narežete na tanke kolobarje.
- V ponev nalijte olivno olje in popražite korenje da se zmehča (30 do 35 minut).
- V drugi ponvi segrejte olje in popražite česen. Dodajte ječmen, ki ste ga čez noč namakali in pražite dve minuti.
- Dodajte jušno osnovo, zavrite, pustite nekaj časa vreti ter nato prelijte v lončen pekač.
- Pokrito v pečici pecite približno eno uro. V tem času bi se ječmen moral zmehčati in vpiti tekočino.
- Korenje v blenderju z maskarponejem zmešajte v gosto kremo. Dodajte mleko in še malo zmešajte.
- Mehkemu ječmenu dodajte korenjevo kremo in dobro premešajte. Če se vam zdi pregosto, dodajte še malo mleka.
- Rižoto razdelite na krožnike, pokapljajte z olivnim oljem in posujte s svežim koprom.
Puranova mineštra
Zdrava in okusna jed, za pripravo katere boste lahko porabili ostanke purana. In saj veste, dobra enolončnica pozimi vedno prija.
Sestavine:
- Dve žlici olivnega olja;
- ena sesekljana čebula;
- en velik korenček, očiščen, prerezan na polovico in narezan na koščke v obliki polmeseca;
- dve stebli zelene, sesekljani na drobne koščke;
- šest sesekljanih strokov česna;
- žlica svežega timijana, suhega origana ali suhe bazilike;
- pločevinka vloženih pelatov skupaj s tekočino;
- žlička soli;
- skodelica (240 gramov)drobnih makaronov;
- skodelica (240 gramov) kuhanega fižola;
- skodelica do dveh (240 do 480 gramov) kuhanega ali pečenega puranjega mesa;
- žlička sojine omake;
- malce kajenskega popra;
- skodelica sesekljanega ohrovta;
- sveža zelišča (peteršilj, bazilika, limonina lupina, olivno olje in (ali) nariban parmezan.
Sestavine za jušno osnovo:
- Puranje meso (kosti, vratovi);
- ena čebula;
- šest strokov česna;
- dva narezana korenčka;
- dva stebla zelene;
- 10 do 15 poprovih zrn;
- zelišča (peteršilj, timijan, rožmarin, žajbelj);
- voda.
Priprava osnove:
- Meso purana položite v večji lonec, dodajte ostale sestavine in začimbe ter prelijte z vodo.
- Vsebina naj zavre in jo kuhajte približno dve uri.
- Na približno pol ure z nje poberite pene.
- Kuhano precedite.
Priprava mineštre:
- V veliki posodi popražite čebulo, korenje, česen.
- Dodajte jušno osnovo, zeleno, narezane pelate s tekočino in počakajte, da zavre.
- Dodajte makarone, fižol, ohrovt in meso ter kuhajte 10 do 15 minut.
- Začinite s soljo, sojino omako in poprom, kuhajte še deset minut in postrezite.
- Mineštro na krožniku lahko posujete s peteršiljem ali baziliko, po želji dodajte malo olivnega olja, limonino lupino ali nariban parmezan.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar