Tri najboljše začimbe za zdrave in dobro delujoče možgane

Znanost izpostavlja tri začimbe, ki pripomorejo k ohranjanju zdravih in vitalnih možganov ter jih varujejo pred degenerativnimi spremembami.

10.7.2023 ob 11:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tri najboljše začimbe za zdrave in dobro delujoče možgane

Nekatere začimbe so v tradicionalni medicini prisotne že tisočletja. Z razlogom, saj vsebujejo močne protivnetne snovi, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja in lepote.

Ena zadnjih raziskav se je osredotočila na posebnega trojčka, ki je koristen zlasti za zdravje možganov, saj jih varuje pred kroničnimi težavami, ki so posledica staranja, torej pred demenco in drugimi nevrodegenerativnimi spremembami.

Katere so te tri začimbe

Vnetja, do katerih prihaja v telesu, so glavni razlog za mnoge težave z zdravjem. Med njimi namreč nastajajo prosti radikali, ti vodijo v oksidativni stres in vnetne procese, ki poškodujejo celice.

"Večina težav z zdravjem, ki se pojavljajo s staranjem, so praviloma povezana z vnetji," je pojasnil Yufang Lin, specialist integrativne medicine na kliniki Cleveland.

Antioksidanti na drugi strani nevtralizirajo proste radikale in s tem preprečujejo, zavirajo, ali omilijo vnetne procese in z njim povezano tveganje za bolezni.

Kurkuma je polna antioksidantov, ki preprečujejo, zavirajo, ali omilijo vnetne procese. Alexander Ruiz/Gettyimages

Z uživanjem primerne količine teh snovi je torej mogoče poskrbeti za dobro zdravje, kar zadeva možgane so pri tem v ospredju kurkuma, ingver in kardamom.

Vsaka od teh začimb vsebuje bioaktivne komponente s protivnetnim učinkom.

Ingver z aktivno komponento gingerol denimo deluje proti proteinu amiloidu-β, ki igra pomembno vlogi v nastanku Alzheimerjeve bolezni.

Ingver ima pomembno vlogo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni.

V kurkumi zastopan kurkumin onemogoča delovaje molekule NF-kB, ki lahko prehaja v celice in spodbuja delovanje genov, ki so zaslužni za vnetja.

V kardamomu so določeni antioksidanti, kot je glutation, ta zavira nastajanje biomarkerja Aβ42, ki je prav tako povezan z nastankom Alzheimerjeve bolezni.

Kako jih dobiti dovolj?

Zadeva ni najbolj enostavna, saj bi morali za pozitivne učinke teh začimb zaužiti res veliko, prav tako jih vsak organizem absorbira drugače in zato so potrebe telesa po njih individualne narave. Za natančne količine in odmerjanje bodo, opozarjajo strokovnjaki, potrebne nadaljnje raziskave.

Se pa strinjajo, da z žličko vsake od omenjenih začimb na dan zagotovo lahko nekoliko prispevamo k boljšemu delovanju možganov.

Tudi kardamom prispeva k boljšemu delovanju možganov.

Pri tem navajajo, da se kurkumin iz kurkume bolje absorbira s piperinom iz črnega popra, zato bi bilo dobro prehrani dodati tudi tega in zmagovitega trojčka za zdrave možgane zaužiti denimo z zlatim mlekom:

Potrebujete:

  • 240 mililitrov mleka po izbiri (lahko rastlinsko ali živalsko)
  • žličko kurkume v prahu
  • žličko ingverja v prahu
  • žličko kardamoma v prahu
  • ščepec črnega popra
  • po želji ščepec cimeta, žličko medu ali žličko kosovega olja.

Priprava:

  • Vse sestavine (razen medu) zmešajte, na štedilniku segrejte do vretja in pustite vreti deset minut.
  • Prelijte v skodelico, počakajte, da se malo ohladi in dodajte med.
  • Pijte vedno sveže pripravljen napitek.

Povzeto po portalu Mind body green

Preberite še: Štiri navade, s katerimi boste poskrbeli za zdravje možganov

Morda vas zanima tudi: Psihoterapevtka Vesna Mirt: Starši s svojim vedenjem oblikujejo otrokove možgane


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)