10.6.2023 ob 8:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Nobenega dvoma ni, da je težko pojesti le nekaj krompirčkov ali en sam košček pice, zadnje raziskave pa pojasnjujejo, zakaj se je nekaterim jedem tako težko upreti.
Eno takšnih je vodila klinična psihologinja Ashley Gearhardt z univerze Michigan. Iz odgovorov 500 sodelujočih, ki so uživali 35 različnih jedi, je razbrala, da je prav pica največkrat vzrok za obnašanje, ki spominja na zasvojenost.
Gearhardtova ob tem navaja, da odvisnost od določene hrane sicer ni znanstveni termin in ne s stroke priznana diagnoza, poimenovanje je bilo uporabljeno le v korist študije.
Pica prinaša dvojno skušnjavo: njeno testo je praviloma izdelano iz bele moke, ta povzroča naglo rast in nato padec krvnega sladkorja. Ko ta hitro pade, si hrane, ki je povzročila njegov porast, želimo še.
Tu je še sir in v njem prisotna beljakovina kazein, med presnovo katere se sproščajo snovi kazomorfini, ti imajo opiatom podobne učinke.
"Kazomorfini, stranski produkti presnove sira se vežejo na dopaminske receptorje v možganih, ti začno sproščati dopamin, nevrotransmitor, povezan z užitkom in nagrajevanjem.
Ker to prinaša prijetne občutke, se je siru tako težko upreti. Podobno, kot se težko upreti drogam," je pojasnil Neal Barnard, avtor knjige Skriti razlogi za hrepenenje po hrani (The Hidden Reasons Behind Food Cravings).
Prehranski strokovnjaki svetujejo, da naj na dan ne bi pojedli več kot 30 gramov sira. Torej naj bi bili dve rezini pice, obloženi z njim, zgornja meja.
A dejstvo je, da se mu je, kadar v telesu prevladujeta živčnost in napetost, težko odreči. Zanimivo pri tem je, da študije kažejo, da se siru težje od žensk uprejo moški.
Med njimi na prvem mestu pica, sledi čokolada, čips, piškoti, sladoled, ocvrt krompirček, gazirane pijače, torice, sir je na desetem mestu.
Celo vegetarijanci ga obožujejo, mnogi vegani poročajo, da so se ob prehodu na nov način prehranjevanja najtežje odpovedali prav siru.
Ekipa Gearhardtove je dokazala še, da odrekanje živilom, kot je pica, lahko pri osebah sproži odtegnitvene simptome: razdražljivost, utrujenost, žalost in hrepenenje po določenih živilih, ki se jim je zato kljub zavedanju, da niso zdravju prijazna hrana, težko odpovedati.
To je najbolj opazno pri strogih dietah, ki zaradi učinka te hrane na možgane praviloma niso uspešne in odrekanje na koncu vodi v prenajedanje.
Drži, da sir ne zasvoji tako zelo kot denimo alkohol ali kokain, vendar obstajajo z njim povezani vzorci, ki spominjajo na zasvojenost, zlasti, ko gre za njim bogato obloženo pico.
Kot prvo, strokovnjakinja svetuje, da se pici ne odpoveste, da pa jo uživate zmerno in da se v kar največji meri izogibate skušnjavi. Rezervirana naj bo za posebne priložnosti, druženja in zabave, ne imejte je vedno doma.
V tem primeru se ji boste namreč težko uprli in na koncu boste to obžalovali.
Povzeto po portalu Psychology today
Preberite še: Lačni? To so najboljše italijanske jedi
Priporočamo tudi: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov
Morda vas zanima tudi: Ne boste verjeli, ta priljubljena začimba pomaga zmanjšati gube
oddajte komentar