31.3.2023 ob 11:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Le malo je jedi, ki imajo toliko oboževalcev, kot jih ima pica. A čeprav je priljubljena in razširjena, skriva še vedno tudi nemalo, večini neznanih skrivnosti. Nekaj najzanimivejših je zbral portal msn.com.
Za prave Italijane je pica umetnina, priprava pa religija, ki, kadar odstopa od tradicije, sproži pravo malo križarsko vojno.
Tudi največji chefi so tako deležni ostre kritike, kadar je testo pretanko ali predebelo, omaka preredka, obloga pa preveč inovativna.
Od leta 2017 je pica del nesnovne UNESCO-ve dediščine. Vendar to ne velja za vsako, temveč le po strogi tradiciji izdelano napolitansko.
Brez katere pa drugih pic tako ali tako sploh ne bi bilo.
Tudi pica margerita, kakršno poznamo sedaj, izvira in Neaplja. Prvi podatki o njej segajo v leto 1889, ko je to mesto obiskal italijanski kralji Umberto z lepo ženo Margerito Savojsko.
V izraz dobrodošlice je tedaj najboljši picopek v Neaplju Raffaele Esposito kraljici pripravil tri različne pice, najbolj jo je očarala enostavna iz sestavin, ki so po barvi spominjale na italijansko zastavo: rdeč paradižnik, bela mocarela in zelena bazilika. Takšna pica je dobila ime margerita.
Nesporno dejstvo je, da domovina pice niso Združene države Amerike, temveč je Italija. Je pa nekaj res: s prihodom te jedi na novo celino je doživela razcvet.
Podjetni Italijani, ki so srečo šli iskat na drugo stran luže, so tam odprli prve picerije, pionir na tem področju je bil leta 1905 Gennaro Lombardi. Torej nedolgo po tem, ko je nastala margerita.
Pica je uporabljena za poimenovanje sociološkega fenomena. Pica efekt je pojav, ko je element kulture prenesen v drugo kulturo, ta ga bistveno spremeni in v novi različici vrne h koreninam.
To velja za nekatere vrste pic, ki niso nastale v Italiji, a sedaj veljajo za značilno italijansko jed.
V Neaplju pica velja za ulično hrano, kar pomeni, da jo jemo med hojo.
Zložena je na dimenzijo, ki omogoča krepčanje na ulici in zavita v papir, prav takšno različico je imel najraje tudi Bill Clinton, ki je leta 1994 obiskal Neapelj, kjer je tedaj potekal vrh G7.
Ne tako dolgo nazaj je bila večina glede spletne prodaje v velikih dvomih. Sčasoma so se zadeve spremenile, razmahnile med epidemijo kovida, a prvi primer spletne podaje je bil povezan s pico:
leta 1994 je v Santa Cruzu picerija iz franšize Pizza Hut izdelala spletno stran, na kateri so lahko stranke izbrale pico po svojem okusu in jo naročile na dom.
Glede na rezultate raziskave univerze Michigan sodi pica med živila, ki hitro izzovejo odvisnost.
Sestavljena je pretežno iz ogljikovih hidratov, maščob, soli, skratka sestavin, ki močno vplivajo na center v možganih, imenovan amigdala, ki je zaslužna za spodbujanje ponavljanja dejanj, ki nam prinašajo ugodje.
Kadar se z njo ne pretirava in se je ne uživa več kot enkrat na teden, je po besedah prehranske biologinje Valentine Schiro lahko del uravnotežene prehrane s pozitivnim učinkom na počutje.
Svetovni dan pice vsako leto obeležujemo 9. februarja.
Med hrano, ki se jo dostavlja na dom, je na prvem mestu pica. Povsod, kjer je na voljo in da, tudi v Italiji.
Obstaja 3D tiskalnik za pice? Obstaja. Izdelalo ga je podjetje BeeHex v sodelovanju z NASO.
Tiskalnik lahko v hipu pripravi svežo pico, pri čemer namesto barve iz kartuš prihajata paradižnik in mocarela.
To pripravlja Francesco Martucci, ki je laskavi naslov osvojil leta 2022, ko je s svojo pico premagal 50 tekmecev.
Njegova picerija I Masanielli se nahaja v italijanskem mestu Caserta, kjer je tudi čudovita kraljeva palača, ki je od leta 1997 pod zaščito UNESCA.
Gleda na podatek v Guinessovi knjigi rekordov, so za najdražjo pico na svetu leta 2017 plačali 2700 dolarjev v restavraciji Industry Kitchen, New York.
Njen nadev je bil iz sira stilton iz Velike Britanije, iz gosje paštete in tartufov iz Francije, iz kaviarja iz Kaspijskega morja in iz 24- karatnih zlatih lističev.
Leta 2008 je Laszlo Hanyecz za dve pici odštel 10.000 bitcoinov. Seveda takrat niso imeli takšne vrednosti, kot jo imajo danes.
Danes bi zanje dobil neprimerljivo več pic.
Pica je preprosta jed, vendar po pisanju italijanskega časopisa Corriere Della Sera tudi pri krepčanju z njo veljajo določena pravila. Dve sta zlasti pomembni:
ne pretiravajte z dodatki na pici, da ne bi pokvarili njenega prvotnega okusa in drugi: ne buljite v pice drugih ljudi.
Obstaja še eno pomembno pravilo: če se krepčate s pico z morskimi sadeži, ne prosite za parmezan.
Preberite še: Ne boste verjeli, ta priljubljena začimba pomaga zmanjšati gube
Morda vas zanima tudi: Lačni? To so najboljše italijanske jedi
oddajte komentar