Triki za izvrstno domačo pico

Da bo domača pica prav takšna, kot jo pečejo največji mojstri, upoštevajte nekaj preprostih trikov za njeno pripravo.

22.1.2023 ob 6:42 | Foto: Halim Lotos/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Triki za izvrstno domačo pico

Pica velikokrat nastaja tudi v domači kuhinji, se pa žal rado zgodi, da po teksturi, hrustljavosti in okusu malo razočara, saj se ne more primerjati s pico, kakršno vam postrežejo v najljubši piceriji.

Da bi bilo to v prihodnosti drugače,  Real Simple niza nekaj trikov, po zaslugi katerih bo domača pica res izvrstna.

Testo

Vseeno je, ali kvašeno testo kupite ali ga mesite sami, preden ga razvlečete v zaželeno obliko, ga vsaj eno uro pustite počivati na sobni temperaturi, še bolje pa bo, če ga boste pripravili en dan prej.

Počitek glutenu omogoča, da se dodobra sprosti in s tem testo postane ravno prav voljno. Če se tedaj, ko ga skušate razvleči, še trga, ga pustite še deset minut.

Dobro vzhajano testo je ključno za pripravo okusne pice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Taste of Homemade (@the_taste_of_homemade)

Omaka

Na tržišču je na voljo nešteto omak, ki jih lahko uporabite, nekatere so namenjene prav pripravi pice, a ne glede na ponudbo, še vedno je najboljša omaka iz pasiranega paradižnika.

Lahko jo naredite sami, lahko jo kupite. V tem primeru se prepričajte, koliko je slana in ji po potrebi dodajte ščepec ali dva soli.

Če menite, da je prekisla, ji dodajte žličko sladkorja ter seveda obvezno origano in malo česna v prahu: dvema decilitroma omake eno žličko origana in eno žličko česna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aby - Seasonal Wholefood Recipes & Organic Gardening (@kitchen.garden.rhythms)

Testo premažite v tankem sloju.

Sir

Kar zadeva sira: mocarela je klasika. Strokovnjaki za peko pice priporočajo mocarelo z nizkim deležem vlage, izdelano iz polnomastnega in ne posnetega mleka. Če kupujete mocarelo v tekočini, jo pred uporabo dodobra odcedite: sir vsaj 15 minut pustite na cedilu.

Tako se bo lepše raztopil in na domači pici ne bo pustil lužic tekočine. Dejstvo namreč je, da vlaga v električni pečici počasneje izpareva kot v krušni peči, kakršno praviloma uporabljajo v picerijah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Craig Sweeney (@sweeneyspizzeria)

Okusni dodatki

Pice se bolj ali manj razlikujejo po vrsti dodatkov. Odlična temelji na pravi količini teh, kar pomeni, da jih ni ne preveč ne premalo.

Pici lahko oddate dodate marsikaj: šunko, tuno, morske plodove, zelenjavo … Glede na to, da se pica v pečici peče le deset minut, zelenjavo, kot je brokoli, korenje, cvetača, artičoke in podobno, preden jo dodate, blanširajte.

Že pečeni pici lahko dodate še olive, rukolo, vloženo koruzo, pomembno je, da z ničemer ne pretiravate in tako ne zakrijete osnovnega okusa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food Bank (@foodzone2001)

Pečica

Ta naj bo za peko pice res vroča. Preden jed položite vanjo, napravo segrejete na najvišjo možno temperaturo, idealna znaša 260 stopinj Celzija.

Pico pecite največ 15 minut, pekač položite na srednjo rešetko, če se vam zdi, da se ne peče enakomerno, torej da se zgoraj ali spodaj prehitro zapeka, jo prestavite na višji oziroma nižji položaj, a pečice ne odpirajte, dokler ni pica v njej vsaj deset minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bona Petito Catering (@bonapetitocatering)

Preberite še: To je uradno najboljša pica na svetu (in neverjetna zgodba človeka, ki je zaslužen zanjo)

Morda vas zanima tudi: Čeprav ima osebnega kuharja, kraljica Elizabeta te jedi še ni poskusila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)