5.6.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Priprava mase za palačinke naj ne bi bila zapletena, pa vendar zadeva včasih ne uspe po pričakovanjih. Zato je dobro poznati drobne zvijače, ki pripeljejo do popolnih, torej rahlih, tankih in okusnih palačink. Nekaj trkov niza portal Miss7.
View this post on Instagram
Povedano preprosto, za najokusnejše palačinke potrebujete dvoje: kvalitetno ponev in dober recept.
Teflonske ponve oziroma ponve z drugimi premazi, ki preprečujejo prijemanje za dno, so odlična izbira, a tudi v ponvi, v kakršni je palačinke pripravljala babica, te lahko uspejo. Skrivnost je v tem, da je posoda primerno segreta in namaščena.
View this post on Instagram
Čeprav se glede na sestavine recepti med seboj razlikujejo, so nekatera pravila univerzalna: brez moke, mleka, jajc in soli palačink ni. Malenkosti, ki veliko spremenijo, pa so sledeče:
View this post on Instagram
Pri pripravi mase upoštevajte sledeči vrstni red: najprej penasto umešajte jajca. Nekateri recepti priporočajo ločevanje beljakov in rumenjakov, a ta korak je primernejši za pripravo debelejših, ameriških palačink.
Za tanjše palačinke stepite cela jajca, tem dodajte mleko ter na koncu počasi moko. Med dodajanjem moke stalno mešajte ter preprečite grudice. Maso na koncu do primerne teksture razredčite z mineralno vodo. To počasi vmešajte pri najnižji hitrosti mešalnika.
Drobni dodatki testu še kako vplivajo na končni izdelek: malo ruma, limonine lupinice, sladkorja spremenijo celotno zgodbo.
Običajno se palačinkam za rahlost dodaja mineralno vodo. Če te nimate pri roki, jo lahko nadomestite s tekočim jogurtom, z jedilno sodo ali pecilnim praškom, vendar z njima ne pretiravajte, da palačinke ne bi postale gumijaste. Noževa konica jedilne sode na 300 gramov moke povsem zadostuje.
Rum palačinkam zagotavlja posebno aromo in preprečuje, da bi med peko vpile preveč olja, sol jim pričara boljšo teksturo. Dodatek sladkorja je stvar izbire in recepta, lahko pa ga nadomestite z vaniljevim sladkorjem.
View this post on Instagram
Sestavine:
Priprava:
Preberite še: 5 usodnih napak, ki jih počnete pri peki palačink
Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Palačinke z bananami in jagodami
oddajte komentar