22.3.2023 ob 10:50 | Foto: Irina Kozmova/GettyImages | Avtor: M. FL.
Italijanska kulinarika je razširjena in prisotna po skorajda vseh državah zahodnega sveta. Jedi z Apeninskega polotoka so namreč okusne, domiselne in velikokrat povsem preproste za pripravo, tu pa je nekaj kultnih, ki jih, če jih še niste, morate poskusiti.
Nedvomno najbolj slavna italijanska jed je pica. Upravičeno je priljubljena širom sveta, saj obstaja v nešteto različicah in med njimi vsak lahko najde takšno po svojem okusu:
od margerite, romane do pice napolitana, vražje in bolonjske pice, seznam je praktično neskončen, če pa bi radi poskusili tradicionalno, morate v Neapelj, kajti to mesto je rojstni kraj slavne jedi; napolitanska pica je celo pod Unescovo zaščito.
Testenine z mesno omako so še ena kultna jed, ki izvira iz Italije in tekne povsod po svetu.
Po tradicionalnem receptu mora biti mesna omaka pripravljena iz mletega mesa, svežega paradižnika, korenja, zelene in čebule, z njo pa preliti doma narejeni široki rezanci tagliatelle ali pappardelle.
Rižota je tipična italijanska jed, ki izvira iz severne Italije.
Osnovna sestavina zanjo je, jasno, riž, zalit z juho in z dodatki po želji: od gob, graha, mesa in sira. V najslavnejši milanski rižoti zagotovo ne sme manjkati žafran.
Priloga ali samostojna jed iz krompirja in moke. Njoke največkrat postrežejo s paradižnikovo omako ali pestom.
So mehki, okusni in idealni tudi za vegetarijance. Njoki sorentina s paradižnikovo omako ter mocarelo so med najbolj slavnimi in najokusnejšimi različicami te jedi.
Tradicionalna jed z juga Italije, pripravljena iz ocvrtih melancan, paradižnikove omake, mocarele in parmezana.
Ta vegetarijanska dobrota je popolna predjed ali priloga glavni jedi.
Preprosta jajčna jed idealna za zajtrk, malico ali večerjo.
Možnosti priprave so neskončne, jajcem se lahko doda zelenjava, sir ali meso, ena od najbolj priljubljenih različic v Italiji je fritata s krompirjem.
Klasična italijanska dobrota iz svežih testenin, paradižnikove omake, bešamela in mesne omake.
Tudi ta jed je na voljo v neštetih inačicah, od mesnih do brezmesnih različic, najslavnejša in najbolj znana je nedvomno lazanja po bolonjsko.
Za Evropo velja, da so bili prvi sladoledarji in da to veščino še danes najbolje obvladajo Italijani.
Ti so se te mojstrovine naučili Arabcev, priljubljena slaščica pa se je od naših sosedov razširila po vsem svetu. Tradicija izdelave sladoleda je v Italiji zelo močna in nemogoče je našteti vse okuse, ki so tam na voljo.
Povzeto po portalu msn.com
Preberite še: Vsi to jemo, zadnja raziskava pa kaže, da bi lahko obstajala povezava z zbolevanjem za rakom
Morda vas zanima tudi: Vsi neverjetni zdravilni učinki fižola in kako preprečiti napenjanje
oddajte komentar