Vsi to jemo, zadnja raziskava pa kaže, da bi lahko obstajala povezava z zbolevanjem za rakom

Kupujete denimo polnozrnate toaste, ker so po vašem mnenju bolj zdravi od belih? Rezultati nedavno objavljene, kar desetletje trajajoče študije o povezanosti uživanja visokih predelanih živil in raka vas bodo presunili.

16.3.2023 ob 8:52 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Vsi to jemo, zadnja raziskava pa kaže, da bi lahko obstajala povezava z zbolevanjem za rakom

Uživanje visoko procesiranih živil (slišali boste tudi izraz ultra procesirana živila, zato se pojavljata tako kratica VPŽ kot UPŽ) lahko poveča tveganje za raka, kažejo ugotovitve raziskave, nedavno objavljene v ugledni znanstveni reviji The Lancet.

Izvedli so jo v Veliki Britaniji, na vzorcu več kot 197 tisoč ljudi, od tega je bila več kot polovica (ali natančno 54,6 odstotka) žensk. Sama raziskava je potekala dobro desetletje: od leta 2009 do 2012, sodelujoče pa so nato spremljali vse do 31. januarja 2021.

Na koncu so zbrali številke in ugotovili, da bi lahko obstajala povezava med količino zaužitih VPŽ (pri nekaterih predstavlja celo blizu 50 odstotkov vira energije dnevno) in pojavnostjo raka.  

Kaj so sploh visoko procesirana živila

"To so najpogosteje energijsko bogata in hranilno revna živila, kar pomeni, da imajo nizko vsebnost zdravju koristnih hranil (kot so vitamini, minerali in prehranske vlaknine), hkrati pa so bogata z maščobami in sladkorjem ter imajo zato visoko energijsko vrednost na enoto živila, vsebujejo pa tudi veliko soli," pojasnjujejo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na videz so tako spremenjena, da je težko prepoznati njihove osnovne sestavine. Za primer navajajo očitno razliko med kuhanim korenjem in denimo krekerji z okusom korenja.

"Z uživanjem visoko predelanih živil lahko v kratkem času zaužijemo veliko količino energije, ne da bi se tega zavedali. To je predvsem značilno za različne sladke pijače, prigrizke in sladkarije, ki jih lahko hitro zaužijemo preveč, sploh, če po njih posegamo v okolju, kjer smo manj pozorni na količino zaužite hrane (pred televizijo, ob delu, med vožnjo …)," opozarjajo.

"Visoko predelana živila nimajo nasitne vrednosti, zato smo po zaužitju take hrane hitro lačni, zaradi svoje sestave pa taka živila našo presnovo močno obremenijo z nepotrebnimi hranili.

Visoko predelana živila so pogosto priročna, dostopna, izrazitega, nam prijetnega okusa, imajo dolg rok trajanja in za njihovo pripravo ne potrebujemo veliko časa (npr. gotove jedi, ki jih le pogrejemo).

Privlačne teksture, okusi, barvita embalaža ter agresivno trženje, pa jo naredijo še bolj zaželeno," dodajajo.

Rak na jajčnikih, možganih in prsih

V interpretaciji januarja letos objavljenih rezultatov raziskave so zapisali, da bi "uživanje VPŽ lahko bilo povezano s pojavnostjo raka, še posebej raka na jajčnikih, pa tudi s smrtnostjo zaradi raka".

Poleg raka na jajčnikih izpostavljajo še raka na možganih in prsih.

Raziskovalci sicer pojasnijo, da najnovejše ugotovitve temeljijo na opazovanjih, kjer so ljudje sami poročali, kaj so jedli, zato da nobene domnevne povezave med VPŽ in rakom ni mogoče dokazati.

S sadjem in zelenjavo ne boste zgrešili.

A ne glede na slednje opozorilo, je skupina raziskovalcev z Imperial College London, ki je vodil študijo, pozvala pristojne k uvedbi opozorilnih etiket na prednji strani embalaže tovrstnih živil, saj naj bi nekateri Britanci kar polovico dnevnih potreb energije pridobili iz VPŽ.

Temu naj bi bili izpostavljeni predvsem revnejši, ki večkrat posežejo po cenejši in manj zdravi hrani.

Nezdrave prehranjevalne navade (npr. izbira in količina zdravju nekoristne hrane, neprimerni načini njene priprave ter neustrezni dnevni ritem njenega uživanja), so ključni dejavniki tveganja pri razvoju kroničnih bolezni (diabetes tipa 2, srčnožilna obolenja, nekatere vrste raka, debelost). (NIJZ)

Subvencije za cenovno občutljivejše

Zdravnica Kiara Chang ugotavlja: "Visoko procesirana hrana je povsod in je marketinško izpostavljena zaradi nizke cene in privlačne embalaže, vse to, da bi povečali potrošnjo. Na trgu hrane je nujna reforma, da zavarujemo populacijo pred VPH."

Predlagala je tudi subvencioniranje cen svežih živil za gospodinjstva z nižjimi dohodki.

Konkretni primeri (ne)predelanih in visoko predelanih živil

Na področju prehrane obstaja tako imenovana klasifikacija NOVA. Po njej živila razvrstimo v štiri skupine:

  1. Skupina so nepredelana ali malo predelana živila, kot so mleko, jajca, meso, sadje, zelenjava, ovseni kosmiči, kava, sušene začimbe, suhe stročnice, moka, testenine, riž, čaj, polenta, oreščki brez dodatkov, sadni in zelenjavni sokovi brez dodatkov in podobno.

  2. Skupina so predelane kulinarične sestavine ali sestavine, pridobljene neposredno iz živil iz skupine 1 s postopki, kot so denimo stiskanje, mletje, ekstrakcija in rafiniranje. Primeri: olja, pridobljena iz oreškov, soje, koruze, palmino olje, sončnično in oljčno olje, bel in rjavi pesin ali trsni sladkor, med, javorjev in agavin sirup, škrob pridobljen iz različnih rastlin (npr. koruzni, krompirjev škrob), maslo, loj, kokosova maščoba, sol. V to skupino spadajo tudi različne kombinacije živil iz te skupine (npr. soljeno maslo, zeliščna sol, olje z dodatkom čilija itd.).

  3. Skupina so predelana živila ali industrijski izdelki, ki so nastali s kombiniranjem živil iz skupin 1 in 2: na primer zelenjava/sadje/stročnice, vložene v kisu ali slanici, soljeni ali sladkani oreški/semena, soljeno, sušeno ali prekajeno meso, konzervirane ribe, sadje v sirupu, paradižnikova mezga in koncentrat, kruh brez aditivov (samo iz moke, soli, vode in kisa), fermentirane alkoholne pijače, kot sta pivo in vino.

  4. Skupina so visoko predelana živila: živila iz te skupine vsebujejo minimalno količino osnovnih živil iz skupine 1, ali jih celo ne vsebujejo. Primeri: brezalkoholne pijače, sladki in slani predpakirani prigrizki, sladoled, čokolada, piškoti, slaščice, kruh in pekovski izdelki z aditivi (ti so pogosto predpakirani), energijske ploščice, sadni jogurti, hrenovke in drugi predelani mesni izdelki, juhe iz vrečke, margarine in namazi, žita za zajtrk, gotove jedi (zamrznjena pica, burgerji, ribje palčke …), nadomestki in dopolnila obrokov (npr. proteinski shake) ter destilirane alkoholne pijače. (Vir: NIJZ)

NIJZ: uživajte čim manj predelanih živil

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vam polaga na srce: uživajte mešano in raznoliko uravnoteženo prehrano, v katero vključite čim več nepredelanih in čim manj predelanih živil.

"Prekomerno uživanje visoko predelanih živil lahko vodi do povečane telesne mase, debelosti, nastanka metabolnega sindroma, ki ga spremljajo povišan krvni tlak, visoke ravni maščob ter holesterola v krvi, kar lahko močno poveča tveganje za nastanek srčno-žilne bolezni, sladkorne bolezni tipa II in nekaterih vrst raka," pojasnjujejo.

Podatki kažejo, da se vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije prehranjuje pretežno nezdravo, od tega najpogosteje moški, mlajši odrasli, nižje izobraženi in prebivalci v nižjem družbenem sloju. (NIJZ)

Dodajajo še, da se prekomerno in pogosto uživanje živil:

  • bogatih s sladkorjem, najmočneje povezuje z razvojem sladkorne bolezni tipa II,
  • prekomerno uživanje soli z razvojem hipertenzije (povišan krvni tlak),
  • nasičene maščobe vplivajo na razmerje maščob v krvi, na povišane ravni holesterola in nastanek srčno-žilnih bolezni.

Kako pogosto so na vašem jedilniku toasti?

"Poleg tega pretežno uživanje visoko predelanih živil siromaši prehrano nujno potrebnih snovi, kar lahko vodi do različnih oblik podhranjenosti, ki pa jih na prvi pogled ne vidimo, tako kot debelosti. Tudi ljudje z debelostjo so lahko podhranjeni, kar je svojevrstna težava, ki nerešena za sabo pušča slabše zdravstvene napovedi.

Ljudje z nezdravimi prehranjevalnimi navadami, ki pogosto uživajo visoko predelana živila, imajo pogosto tudi druga tvegana vedenja, kot sta kajenje in pomanjkanje gibanja, kar še dodatno pripomore k nastanku omenjenih bolezni," razkriva NIJZ.

Kaj lahko storimo sami

"Najboljši nasvet, kako se izogniti visoko predelanim živilom je, da si čim več obrokov pripravljate sami iz osnovnih živil, saj imate tako najboljši nadzor nad tem, katere sestavine boste uporabili ter na kakšen način boste pripravili hrano," svetuje NIJZ.

Prva izbira naj bodo tako čim manj predelana živila ter sveže pripravljene jedi (obare, juhe, solate ...) in obroki, dajte jim prednost pred izdelki, ki ne potrebujejo kulinarične priprave (instant juhe, vnaprej pripravljene jedi, ki jih je treba pred zaužitjem zgolj pogreti in podobno). 

V dnevno prehrano vključite čim več nepredelanih in kar najmanj predelanih živil.

Med predelanimi živili, ki se jim je dobro izogibati, navajajo sladoled, piškote, čokolado s polnilom, paštete, hrenovke, salame, gotove jedi (ribje palčke in mesni pripravki, juhe iz vrečk …), čips, majonezo, ipd.

A pozor: tako kot povsod, tudi pri procesiranih živilih ni splošnega pravila. Stroka namreč predlaga, da lahko v prehrano pogosteje vključite fermentirane mlečne izdelke (jogurt, kefir, skuta …), zamrznjeno zelenjavo, konzerviran paradižnik, nerafinirana olja, kisle kumarice, vloženo rdečo peso, konzervirane stročnice, začimbe, polento, testenine in podobno.

Preberite še: Aleksandra Pinterič: Trikrat zapored sem naredila nekaj, kar sem si obljubila, da kot mama ne bom (1. del).

Morda vas zanima tudi: Nina Gaspari: Bil je šok, ki ga dolgo nisem prebolela


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)