To je razlog, zakaj prehranskih dodatkov ne bi smeli jemati vsak dan

Mnogim izmed nas je jemanje vitaminov tako rutinsko kot jutranje umivanje zob.

13.9.2023 ob 6:00 | Foto: ilona titova/Getty Images | Avtor: E. N.

To je razlog, zakaj prehranskih dodatkov ne bi smeli jemati vsak dan

Ob obisku lekarne ali drogerije težko spregledamo polne police vitaminov, mineralov in drugih prehranskih dodatkov. Nekateri skrbijo za naše vsesplošno dobro počutje, spet drugi so specializirani za zdravje naših las in nohtov, tretji skrbijo za dober vid, lepo kožo in še bi lahko naštevali.

V želji, da bi za svoje zdravje in prihodnost naredili nekaj dobrega, tako s prehranskimi dodatki pridno polnimo tudi domače police. A vprašati se moramo, ali s tem za svoje telo res delamo dobro?

Odvisno, koga boste povprašali, verjetno. Nekateri so prepričani, da z jemanjem vitaminom ne moremo ustreliti mimo, več jih je, tem bolje. A v resnici temu še zdaleč ni tako, pravi strokovnjakinja nutricionistka Clarissa Berry, ki je za portal Metro.uk razložila, kako naše telo z vitamini pravzaprav upravlja. "Človeško telo je izjemno prilagodljiv organizem," pravi.

"Če bomo redno v prehrano dodajali nekatere vitamine, bo telo, da bi se obdržalo v ravnovesju, začelo zmanjševati njihovo lastno tvorbo, ali pa zmanjšali njihovo porabo."

Več škode kot koristi

Naše telo namreč ni zmožno le skladiščiti dobrih surovin in jih hraniti za pozneje ali pa jih celo zelo hitro porabljati. Preveč prehranskih dodatkov lahko telo celo obremeni, s pretiravanjem pa si tako lahko naredimo več škode kot koristi. Berryjeva tako svetuje, da namesto rednega jemanja, ki traja več let skupaj, vitamine in minerale raje vnašamo s prekinitvenimi rutinami.

Naše telo ni zmožno le skladiščiti dobrih surovin in jih hraniti za pozneje.

Občasno jemanje pomeni določeno periodo, ko se uživanja vestno držimo, nato pa naredimo prekinitev. Strokovnjakinja priporoča na primer obdobje treh mesecev, nato pa prekinitev, saj na ta način preprečimo, da bi se naše telo na vitamine preveč navadilo in prilagodilo. Po prekinitvi lahko na primer pričnemo z jemanjem kakšnega drugega vitamina ali pa smo le pozorni na svoje telo in opazujemo, kako se na jemanje določenih dodatkov odziva. 

Zmerne količine in izbrani dodatki

Lahko se odločimo tudi za prekinitveno jemanje, ki se ga držimo na tedenski ravni. Vitamine na primer uživamo le med tednom, konec tedna pa jih preskočimo. V obeh primerih strokovnjakinja opozarja, da prehranskih dodatkov ne izbiramo sami in jih ne jemljemo vse povprek, saj na ta način lahko sebi in telesu naredimo več škode kot koristi.

O dodatkih se moramo posvetovati z zdravnikom, nutricistom ali farmacevtom, nato pa se držati pravil jemanja, ki so za nas optimalna.

Preberite še: Kako slabo je v resnici na prazen želodec piti kavo (odgovor vas bo presenetil)

Morda vas zanima tudi: Iz te zelenjave boste dobili več vitamina A kot iz korenčka, in še bolj okusna je


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)