Sezona smrekovih vršičkov: Zakaj in kako jih jesti ter kako jih varno nabirati

Smrekovi vršički so odličen vir vitamina C in na več načinov koristijo zdravju.

24.5.2023 ob 6:35 | Foto: Janna Danilova(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sezona smrekovih vršičkov: Zakaj in kako jih jesti ter kako jih varno nabirati

V nižjih legah so smrekovi vršički dolgi že kakšne štiri do pet centimetrov, v višjih in bolj senčnih pa so ravno pravšnji (dolžine od dveh do treh centimetrov) za nabiranje in za uporabo v zdravilne namene.

Kaj sploh so smrekovi vršički, kako so uporabni, zakaj so zdravi in kako jih nabirati? Gremo lepo po vrsti.

Kaj so smrekovi vršički?

So svetlo zeleni poganjki na konicah smrekovih vej, ki zrastejo v letni prirastek drevesa.

Zakaj so dobri?

So izjemen vir vitamina C. Posušeni, zamrznjeni ali v obliki sirupa so zato dobrodošli za dvig odpornosti.

Vsebujejo karotenoide ter minerale, zlasti kalij in magnezij.

 Oksana Schmidt/Gettyimages

V tradicionalni medicini se že od nekdaj uporabljajo za lažje izkašljevanje, blaženje vnetega grla, zaradi v njih zastopanega klorofila spodbujajo obnovo telesnih tkiv, pomagajo pri prenosu kisika po krvi do vseh telesnih organov.

Ker so bogati z antioksidanti, blažijo posledice delovanja prostih radikalov, uravnavajo krvni sladkor in spodbujajo naravno čiščenje telesa.

Kako jih uporabljati?

  • Med sprehodom po smrekovem gozdu jih lahko trgate in grizljate sveže.
  • Sveži so odlični kot dodatek smutijem in solatam.
  • Iz posušenih smrekovih vršičkov lahko skuhate čaj, ki pomaga pri blaženju dihalnih težav in vnetju dihal.
  • Narezane vršičke lahko dodate vodi, počakate kakšno uro in nato pijete s hranljivimi snovmi iz njih obogateno tekočino.
  • Z njimi lahko začinite juhe, testenine, prikuhe.
  • Smrekovi vršički so dobri v pestu: v ta namen jih zmešajte s pinjolami in baziliko.
  • Morda najbolj razširjena in znana uporaba smrekovih vršičkov je priprava sirupa, ki olajša izkašljevanje in pomirja boleče grlo.

Kako varno nabirati vršičke?

Upoštevajte pravilo stotih metrov, kar pomeni, da naj bodo drevesa, s katerih jih nabirate, vsaj sto metrov oddaljena od ceste.

Vršičke nabirajte z različnih vej in dreves, da ne bi preveč zavrli rasti smreke. Konec koncev tam, kjer odtrgamo vršiček, drevo ne raste naprej.

 Oksana Schmidt/Gettyimages

Spoštujte gozdni bonton, s količino ne pretiravajte in vršičkov ne nabirajte z mladih smrečic, ki so posajene v namen pogozdovanja.

Trgajte vršičke iz notranjosti krošnje, nabirajte jih v sončnem vremenu, saj imajo nabrani tedaj največ arome in eteričnih olj.

Recept za sirup iz vršičkov

Nabrane vršičke v plasti položite na dno steklenega kozarca, presujte jih z enako količino sladkorja, sledi nova plast vršičkov ter znova sladkor.

Plasti ponavljate do vrha kozarca, zaprite ga, postavite na sonce in počakajte, da se sladkor povsem stopi.

Madeleine Steinbach/Gettyimages

Vršičke nato precedite, tekočino nalijte v stekleničko in jo, kadar vas ujame kašelj ali boleče grlo, pijte kot sirup: trikrat na dan po eno žlico za odrasle in trikrat na dan po eno žličko za otroke.

Pesto s smrekovimi vršički

Sestavine:

  • 150 do 200 gramov smrekovih vršičkov
  • šop sveže bazilike
  • 30 gramov pinjol
  • pol žličke himalajske soli
  • sok četrtine limone
  • 30 mililitrov vode

Priprava:

Sestavine stresite v sesekljalnik in mešajte, da nastane homogena masa. Stresite jo v posodico in jo dobro zaprite. Pesto lahko v hladilniku hranite nekaj dni.

Uporaben je kot omaka za testenine, njoke, riž ali kot namaz na kruhu. Če nimate pinjol, jih lahko nadomestite z drugimi oreščki.

Povzeto po portalu nutriplanet.org

Preberite še: Vsi pozitivni učinki borovnic (in koliko jih pojesti na dan)

Morda vas zanima tudi: To drevo, ki najverjetneje raste čisto blizu vas, pomaga pri migrenah in drugih tegobah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)