24.5.2023 ob 6:35 | Foto: Janna Danilova(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.
V nižjih legah so smrekovi vršički dolgi že kakšne štiri do pet centimetrov, v višjih in bolj senčnih pa so ravno pravšnji (dolžine od dveh do treh centimetrov) za nabiranje in za uporabo v zdravilne namene.
Kaj sploh so smrekovi vršički, kako so uporabni, zakaj so zdravi in kako jih nabirati? Gremo lepo po vrsti.
So svetlo zeleni poganjki na konicah smrekovih vej, ki zrastejo v letni prirastek drevesa.
So izjemen vir vitamina C. Posušeni, zamrznjeni ali v obliki sirupa so zato dobrodošli za dvig odpornosti.
Vsebujejo karotenoide ter minerale, zlasti kalij in magnezij.
V tradicionalni medicini se že od nekdaj uporabljajo za lažje izkašljevanje, blaženje vnetega grla, zaradi v njih zastopanega klorofila spodbujajo obnovo telesnih tkiv, pomagajo pri prenosu kisika po krvi do vseh telesnih organov.
Ker so bogati z antioksidanti, blažijo posledice delovanja prostih radikalov, uravnavajo krvni sladkor in spodbujajo naravno čiščenje telesa.
Upoštevajte pravilo stotih metrov, kar pomeni, da naj bodo drevesa, s katerih jih nabirate, vsaj sto metrov oddaljena od ceste.
Vršičke nabirajte z različnih vej in dreves, da ne bi preveč zavrli rasti smreke. Konec koncev tam, kjer odtrgamo vršiček, drevo ne raste naprej.
Spoštujte gozdni bonton, s količino ne pretiravajte in vršičkov ne nabirajte z mladih smrečic, ki so posajene v namen pogozdovanja.
Trgajte vršičke iz notranjosti krošnje, nabirajte jih v sončnem vremenu, saj imajo nabrani tedaj največ arome in eteričnih olj.
Nabrane vršičke v plasti položite na dno steklenega kozarca, presujte jih z enako količino sladkorja, sledi nova plast vršičkov ter znova sladkor.
Plasti ponavljate do vrha kozarca, zaprite ga, postavite na sonce in počakajte, da se sladkor povsem stopi.
Vršičke nato precedite, tekočino nalijte v stekleničko in jo, kadar vas ujame kašelj ali boleče grlo, pijte kot sirup: trikrat na dan po eno žlico za odrasle in trikrat na dan po eno žličko za otroke.
Sestavine:
Priprava:
Sestavine stresite v sesekljalnik in mešajte, da nastane homogena masa. Stresite jo v posodico in jo dobro zaprite. Pesto lahko v hladilniku hranite nekaj dni.
Uporaben je kot omaka za testenine, njoke, riž ali kot namaz na kruhu. Če nimate pinjol, jih lahko nadomestite z drugimi oreščki.
Povzeto po portalu nutriplanet.org
Preberite še: Vsi pozitivni učinki borovnic (in koliko jih pojesti na dan)
Morda vas zanima tudi: To drevo, ki najverjetneje raste čisto blizu vas, pomaga pri migrenah in drugih tegobah
oddajte komentar