Kako slabo je v resnici na prazen želodec piti kavo (odgovor vas bo presenetil)

Gastroenterologi o tem, kako pitje kave na prazen želodec dejansko vpliva na zdravje.

11.9.2023 ob 1:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako slabo je v resnici na prazen želodec piti kavo (odgovor vas bo presenetil)

Zagotovo ste že neštetokrat slišali in prebrali, da je pitje kave na prazen želodec, ne glede na razlog, slabo za zdravje in lahko povzroči čir na želodcu. Pa to drži?

Dobra novica za vse, ki so podvrženi tej navadi, je, da pitje kave na prazen želodec samo po sebi ni slabo, saj ima ta organ mehanizme, s katerimi se lahko zaščiti pred morebitnimi negativnimi učinki.

Lahko pa ta navada v določenih primerih izzove nelagodje, če do tega pride, bi morali spremeniti svojo rutino.

"Pitje kave ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje, prebavila pri tem niso izvzeta," je povedala gastroenterologinja Sunana Sohi iz Kentuckyja. "Pijača je na slab glas prišla zaradi kofeina ter zaradi dodatkov, s katerimi je pogosto oplemenitena, denimo s sladkorjem."

Je pa res, še dodaja Sohijeva, da kava pri nekaterih povzroča težave oziroma dispepsijo, ki ni nič drugega kot slabost oziroma občutek polnosti, napihnjenosti, pekoče bolečine in spahovanja. To je mogoče preprečiti z izogibanjem kofeinu ali s pitjem kave v družbi hrane.

"Kava je sama po sebi kisla pijača. Ob tem spodbuja nastajanje hormona gastrina, ki sicer pospešuje prebavo, a povečuje tudi izločanje kisline v želodcu," pojasnjuje bostonska gastroenterologinja Supriya Rao. Dodaja še: "Fenoli, snovi, ki so prisotne v kavnih zrnih, dvigajo raven kislosti v prebavilih."

Kislina v želodcu

"PH vrednost kave znaša približno pet, želodčna kislina ima vrednost pH približno dva," navaja Raojeva in pojasnjuje, da je prav zato želodec sposoben predelati kislino, ki vanj pride s kavo in mu ta zaradi manjše kislosti od tam prisotne kisline, ne škoduje.

"Se pa vpliv te pijače razlikuje od osebe do osebe," opozarja Sohijeva: "Karkoli zaužijemo, spodbuja nastajanje želodčnih sokov, pri kavi teh nastane nekaj več.

Če po pitju skodelice na prazen želodec občutite napenjanje, bolečino, slabost ali druge simptome, se tej navadi raje odpovejte."

Če kava izzove pekočo zgago, si jo raje, kot na prazen želodec, privoščite ob hrani.

Raojeva tem trditvam dodaja: "Ni nujno, da težavo predstavlja preveč kisline, kot rečeno, je želodčna kislina bolj kisla od kave in ne škoduje zaščiti, s katero je obdan želodec in ki ga varuje pred negativnimi učinki kisline. Pitje kave na prazen želodec ne bo pripeljalo do čira na tem organu.

Lahko pa se boste zaradi požiralnika, ki ne bo mogel preprečiti vračanja kisline, počutili neprijetno."

Teorijo je dokazalo več raziskav, ena od njih je potrdila, da lahko kava pripomore k sproščanju spodnje mišice požiralnika, kar pomeni, da se hrana ali kislina vračata vanj in pojavi se pekoča zgaga.«

Skratka

Pitje kave na prazen želodec poveča količino želodčne kisline, kar pri večini ne predstavlja težave, saj se količina želodčne tekočine poveča po zaužitju vsake hrane ali pijače, kislost kave pa ne presega kislosti te.

Pri nekaterih lahko po pitju kave nastopi nelagodje, ki je izrazitejše, če jo pijejo na prazen želodec in se odraža v obliki pekoče zgage. V tem primeru pitje kave, če v želodcu ni hrane, ni priporočljivo.

Kava sama po sebi ne po povzročila čira na želodcu.

Obstaja razlika med vrstami kave?

Raojeva meni, da so temneje pražena zrna z vidika kislosti boljša od manj praženih, tudi hladno pripravljena kava je s stališča vpliva na požiralnik in kisline boljša opcija, so dokazali strokovnjaki z univerze Thomas Jefferson.

In še za konec: morda bi ob prej omenjenih težavah izbrali drugo kofeinsko pijačo, denimo čaj. Ta je pri osebah, pri katerih kava povzroča dispepsijo ali pekočo zgago boljša izbira, zlasti če kavo pijejo na prazen želodec.

"Zeleni in črni čaj prinašata številne pozitivne učinke na zdravje, vsebujeta pa manj kofeina in manj kisline, zato sta prijaznejša do preobčutljivega želodca in na kofein občutljivega požiralnika."

Povzeto po portalu Huffpost.com

Preberite še: Razlog, zakaj bi morali vsaj med vikendom opustiti navado pitja kave

Morda vas zanima tudi: Če boste dan začeli tako, boste bolj zdravi in zadovoljni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)