Razkrita skrivnost dolgega življenja (spoznanja iz najdlje trajajoče raziskave o sreči)

Obsežna raziskava je pokazala, da so odnosi, prežeti s toplino, pot do zdravja in sreče.

16.4.2023 ob 7:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Razkrita skrivnost dolgega življenja (spoznanja iz najdlje trajajoče raziskave o sreči)

Kaj nas osrečuje? Vprašanje, ki si ga vsaj občasno nedvomno zastavi vsak. Sedaj pa je raziskava univerze Harvard ponudila tudi znanstveno podkovan odgovor nanj.

Izvajalci študije so 80 let spremljali življenje 268 diplomatov Harvarda in 456 moških, ki so odraščali v centru mesta Boston.

Gre za najdaljšo raziskavo v zgodovini, njeni avtorji pa so bili med njo zlasti pozorni na socialne in psihološke dejavnike, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje v kasnejšem obdobju življenja.

Njene rezultate sta profesor na univerzi Harvard Robert Waldinger in Marc Schulz s kolidža Bryn Mawr objavila v knjigi Dobro življenje: spoznanja iz najdlje trajajoče raziskave o sreči (The Good Life: Lessons From the World's Longest Scientific Study of Happiness).

To so najočitnejša dognanja.

Odnosi štejejo

Najsrečnejši in najbolj zdravi so bili sodelujoči, ki so bili vključeni v razmerja, prežeta s toplino.

Več podobnih študij je prišlo do praktično identičnih rezultatov, in sicer, da je pri osebah, ki živijo v kvalitetnih razmerjih, nižje tveganje za pojav kroničnih bolezni, mentalnih težav in tudi za upad spomina.

Zadnja je pokazala še, da kvaliteta zveze, v katero je moški vpet pri starosti 47 let, znatno blaži njegove, s staranjem povezane stiske, kasneje v življenju.

Strokovnjaki sicer niso našli natančnega ogovora na vprašanje, zakaj so dobri odnosi tako zdravi, so pa podali nekaj hipotez.

Boljši odnosi - manj stresa

Najverjetnejša vključuje stres. Kajti, kot je povedal Waldinger, se na stres telo odzove s povišanim krvnim tlakom in srčnim utripom, prihaja tudi do drugih fizičnih sprememb in pojavijo se vnetja ter kronične bolezni, ki izvirajo zgolj iz dejstva, da smo izpostavljeni kronični napetosti:

"Kadar smo z nekom tesno povezani, se v odnosu z njim sprostimo, razmerje nas navdaja s srečo in zadovoljstvom, v njegovi družbi se lahko pomirimo, se z njim pogovorimo o stiskah, težavah in s tem prihajamo do konstruktivnih rešitev,  tako ublažimo negativne posledice stresa."

"Socialna izolacija nas na drugi strani vsega tega oropa, zaradi nje se pojavi občutek brezupa in nemoči, kar še poglobi stres in njegove učinke na zdravje in srečo," je dodal Waldinger.

Vplivajo tudi na zaslužek

A kot so dokazali znanstveniki, kvalitetni odnosi ne vplivajo le na počutje in zdravje, temveč imajo znaten vpliv tudi na materialno stanje posameznikov.

"Vključenost v kvaliteten odnos je eden od pogojev za finančni uspeh, kajti v njem se krepijo mentalne sposobnosti, kot je denimo kognitivna inteligenca.

V naši raziskavi sodelujoči posamezniki, ki so bili v kvalitetnih odnosih, so zaslužili znatno več od oseb, ki z razmerjem niso bile zadovoljne,"sta povedala strokovnjaka.

Še nekaj kratkih zaključkov iz raziskave

Eden od ključnih dejavnikov za zdravo in srečno življenje je izogibanje kajenju. Raziskava se je začela, ko to še ni bilo prepoznano kot škodljivo in rezultati so bili nedvoumni: osebe, ki niso kadile ali so kajenje opustile zgodaj, so bile kasneje v življenju srečnejše in bolj zdrave od kadilcev.

Alkohol je bil povezan z občutno višjim tveganjem za ločitev. 57 odstotkov ločitev sodelujočih je bila posledica zlorabe alkohola. Ob tem alkohol znatno poviša tudi tveganje za depresijo.

Za zdravo in srečno življenje so pomembna vse vrste razmerji: romantična, prijateljska, sorodstvena, delovna. Najsrečnejši v starosti so bili sodelujoči, ki so se lahko pohvalili z lepimi odnosi na vseh področjih.

Jovan Mandić/Gettyimages

Skratka: raziskava podaja pomembne smernice za zdravo in srečno življenje, prva in najpomembnejša se glasi: vlagajte v dobre odnose. Namesto da čas namenjate družabnim medijem, objemite partnerja, pokličite prijatelja ali sorodnika ali še bolje, pojdite na obisk k nekomu, ki vam veliko pomeni.

Povzeto po portalu psychologytoday.com

Preberite še: Končno obstaja izraz za enega od mojih najljubših občutkov (piše Danaja Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)