7 največjih strahov moških, ki so v partnerskem razmerju

Večina moških se v razmerju sreča z (bolj ali manj) upravičenimi strahovi.

12.2.2023 ob 8:19 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 največjih strahov moških, ki so v partnerskem razmerju

Tako moški kot ženske se v razmerju srečujejo z nekaterimi negotovostmi, bojaznimi in strahovi.

A ker je že tako, da so moški, ko gre za izražanje teh, bolj zadržani od žensk, njihove zadrege praviloma ostajajo skrite in neizrečene. Kajti zlepa jih nikomur ne zaupajo in ne priznajo.

Kar pa ne pomeni, da ne obstajajo. Nasprotno. Pogosto se soočajo z vsaj sedmimi, ki jih namesto njih razkriva portal Your Tango.

Zaslužim dovolj?

Emancipacija in enakopravnost spolov gor ali dol, nekje v podzavesti je pri moških še vedno prisotna miselnost, da so oni tisti, ki bi morali dostojno poskrbeti za materialno dobrobit družine.

A ne zgolj to: denar, ki se steka na njihov račun, v očeh junakov ni zgolj denar. Velikokrat skozi zaslužek definirajo lastno vrednost, so prepričani, da jih glede tega vrednotijo drugi (družina, okolica, matična družina), denar jim seveda predstavlja sredstvo za zagotavljanje varnosti, možnost za materialno blagostanje ter določa tudi prihodnost z vidika vzgoje, šolanja in osamosvajanja otrok.

Torej ni neobičajno, da je prva bojazen povezana z njim oziroma s tem, če ga za vse, za kar naj bi poskrbeli, zaslužijo dovolj.

Sem v življenju dosegel dovolj?

Samovrednotenje je prisotno tudi pri tistih, ki niso v razmerju, a je pri moških v resni zvezi ali zakonu veliko bolj izrazito.

Pri njih se neredko pojavljajo vprašanja v smislu: sem v življenju dosegel dovolj, kaj sem do sedaj naredil iz življenja, je to to, kar si želim, kakšna bo moja zapuščina, sem srečen, je trava na sosedovem travniku bolj zelena?

Vsa ta vprašanja jih neredko spremljajo in zbujajo dvome, strahove in prepričanje, da bi za srečno življenje in za izpolnjen odnos lahko storili več.

Bom ostal brez službe?

Delo, kariera ali služba, vseeno je, kako imenujemo to področje, v življenju moškega igra pomembno vlogo.

Največji, z njim povezan strah potem, ko osnuje zvezo in družino je, da bi delo nekoč izgubil ter s tem izgubil tudi možnost poskrbeti za materialno varnost skupnosti, v katero je vpet.

Postajam star?

Na prvi pogled se s staranjem res bolj, kot moški, obremenjujejo ženske, vendar to ne pomeni, da se junaki, tudi tisti, ki so v zvezi, ne soočajo z dejstvom, da leta tečejo in da se slabša vid, sluh, da izgubljajo lase, da se hitreje utrudijo, da mišice izgubljajo čvrstost.

Da, vsi ti, s staranjem povezani strahovi, so pri njih še kako prisotni.

Mi peša zdravje?

Dejstvo je, da so moški, kar zadeva preventivnih pregledov in obiskov zdravnikov, manj dosledni od žensk. To pa ne pomeni, da se z zdravjem ne obremenjujejo.

Se, le o tem nočejo govoriti in včasih prisegajo na napačno filozofijo v smislu: če ne veš, ne boli. Zato najraje ignorirajo vabila na preventivne preglede in raje, kot bi ob težavah obiskali ambulanto, stisnejo zobe ter se po tihem obremenjujejo.

Je moja draga zadovoljna s seksom?

Zapletena zadeva. On bi res rad vedel, kako na njegove posteljne veščine gleda draga, vendar če ni najbolj zadovoljna, tega ne bi rad slišal.

Kritika posteljnih veščin je namreč zanj boleča tema, kljub pohvali pa pri sebi pogosto dvomi in se sprašuje, če je res upravičena in na mestu.

Sem dober starš?

Če razmišlja, da bi nekoč postal oče ali če je že, se obremenjuje tudi s tem, kako bo kos nalogi in se sprašuje, katere veščine in vrednote bo prenesel na otroka, kako ga bo zavaroval pred svojimi slabimi izkušnjami iz otroštva, kako bo uravnovesil vzgojo, da ne bo preveč strog in na drugi strani ne preveč popustljiv …

Naj bo na videz še tako prepričan vase in v svoja dejanja, s tem se nedvomno obremenjuje in z vzgojo povezane skrbi mu neredko ne dajo spati.

Preberite še: To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Morda vas zanima tudi: Največje stiske druge žene


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)