Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Nezvestoba se lahko dotakne tudi najmočnejših odnosov – navsezadnje smo ljudje in vsi delamo napake (čeprav zaradi tega ni nič manj boleče, ko se zgodi).

5.2.2023 ob 7:54 | Foto: Getty | Avtor: D. L.

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Varanje nekoga ne naredi za slabo osebo. Toda prevara s strani partnerja, ki se zaradi tega počuti grozno, je zelo drugačna od dolgoletne afere ali desetletja varanja s strani partnerja, ki je preprosto odvisen od vznemirjenja.

Zdi se, da nekateri ljudje preprosto niso sposobni monogamije, in če nimajo slabe vesti zaradi prevare ter laži, je kronično varanje del njihove igre.

Kako torej prepoznati kompulzivnega prevaranta, preden vas ujame v svojo mrežo?

Če bi obstajal zanesljiv odgovor na to vprašanje, bi bil tisti, ki ga je odkril, do zdaj že milijonar, vendar obstaja nekaj skupnih značilnosti, ki jih imajo številni kompulzivni prevaranti.

»Obstajajo psihološke značilnosti, ki so bolj razširjene in razkrivajo osebnostne lastnosti ljudi, ki varajo,« je dejala psihologinja dr. Ildiko Tabori.

Tukaj so štirje opozorilni znaki, da je fant, ki vam je všeč, kompulzivni prevarant:

1. Zasvojen je z dramo

Če se zdi, da se vaš partner dolgočasi zaradi srečnih, stabilnih odnosov, končajte zvezo. 

»Ljudje, ki varajo, uživajo na čustvenem toboganu in ne stremijo k razmerju, za katerega je značilna čustvena stabilnost. Potrebujejo adrenalin, ki povzroča prepire in nemir v odnosu s partnerjem. Zanje so čustvena nihanja nekaj običajnega,« pravi dr. Tabori.

2. Nesrečen je

Večina ljudi, ki so zelo zadovoljni s svojim odnosom in katerih potrebe so izpolnjene, ne želi varati, pravi dr. Tabori.

Tako fizične kot čustvene potrebe so pomembne v odnosih, zato lahko pride do težav, če niso izpolnjene – čeprav je bolje, da se pogovorite s partnerjem, če ne more zadovoljiti vaših potreb, namesto da bi imeli afero in lagali osebi, ki vas ljubi.

3. Strah pred osamljenostjo

Po mnenju dr. Taborijeve se prevaranti pogosto bojijo zapuščenosti in iščejo drugo razmerje kot nekakšno varnostno odejo pred fizično ali čustveno osamljenostjo. To se pogosto slabo konča, kajti če se izve za varanje, bo ostal sam. 

4. In lahko je zelo oportunističen

Joshua Forman, partner in odvetnik za zakonske spore pri Chemtob Moss & Forman, je videl precejšen delež brutalnih ločitev zaradi afer. Med pari, s katerimi je delal, pa je videl tudi nekaj takšnih, ki so prišli do določenih spoznanj. 

»Nekateri ljudje se resda spremenijo, a na splošno velja, da če te je nekdo prevaral, preden si se poročil, bo to počel tudi pozneje,« pravi o kompulzivnih prevarantih.

»Morda bodo nekaj mesecev dobri, vendar se to ne spremeni. Osebnostne lastnosti nekoga, ki je nepošten v službi ali na drugih področjih, se prelijejo v osebno življenje.«

Po mnenju dr. Taborijeve so kompulzivni prevaranti pogosto na položajih moči in so lahko zelo preračunljivi, ko se odločijo za napad.

»Večja verjetnost je, da bo nekdo prevaral, ko se pojavi priložnost, ne le takrat, ko je oddaljen od svojega partnerja, ampak ko se ponudi priložnost, da bi dobil potencialnega partnerja. Ljudje, ki varajo, bodo iskali priložnosti tam, kjer je potencialni partner morda v ranljivem stanju, na primer po razhodu ali ločitvi.

Kadar je žrtev v bolj ranljivem stanju, je bolj verjetno, da bo odprta za varanje, ker pogreša občutek, da je ljubljena, in še ni dovolj čustveno stabilna, da bi postavila varne meje.«

To je verjetno samoumevno, a pomembno si je zapomniti, da če vam partner ne ostane zvest, je popolnoma odvisno od vas, kako se boste tega lotili.

In ne pozabite: da vas je kronični prevarant prizadel, ni vaša krivda.

Morda se boste odločili ostati v zvezi z njim, vendar imate pravico, da končate razmerje. Tako kot obstajajo različne vrste odnosov, obstajajo različne vrste nezvestobe in včasih je motiv ali pogostost pomembna veliko bolj kot samo varanje.

Če se znajdete v razmerju z osebo, ki je odvisna od tega, da vas izda, bi bilo morda najbolje, da prekinete odnos. Življenje je prekratko, da bi bili s partnerjem, ob katerem se počutite slabo. 

Prirejeno po Your Tango

Preberite še: Največje stiske druge žene

Morda vas zanima tudi: Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)