Razlog, zakaj bi morali vsaj med vikendom opustiti navado pitja kave

Marsikdo si dneva ne predstavlja brez skodelice kave. Nekateri jih v dnevu spijejo celo več.

19.8.2023 ob 8:55 | Foto: Viorel Kurnosov/Getty Images | Avtor: E. N.

Razlog, zakaj bi morali vsaj med vikendom opustiti navado pitja kave

Vsak ima svojo razvado, kava pa je tista, ki ima na svetu največ skupnih privržencev. Lahko bi rekli, da ta opojno dišeča tekočina poganja svet.

Z njo začenjamo dneve, si jo privoščimo med odmorom, ob njej klepetamo. Pomaga nam, da si zbistrimo misli, si vzamemo nekaj minut zase.

Skodelica kave vsakomur predstavlja nekaj drugega, nekateri pa brez nje preprosto ne morejo. 

Brez skrbi, to ni članek, ki vas bo nagovarjal, da se kavi odpoveste, popolnoma prenehate z njenim uživanjem, jo nadomestite z ječmenovo ali s čajem. Zato lahko berete dalje tudi tisti, ki kave ne bi zamenjali za nič na svetu.

Kljub temu pa je dobro vedeti, kaj takšno razmerje do te pijače povzroča našemu telesu in da lahko z majhno spremembo svojih navad naredimo veliko razliko.

Blokirani receptorji in prilagoditev telesa

Kljub temu, da veliko ljudi kavo uživa vsak dan, je največ popijemo med tednom, ko potrebujemo fokus. A v resnici nas kava ne zbudi, le blokira naše receptorje, kot je za portal Metro razložila dr. Corinna Chidley, vodja programa za telesno dejavnost, prehrano in zdravje na Univerzi v Derbyju.

"Kava vsebuje kofein, ki je droga. Spodbuja možgane in osrednji živčni sistem. Vsi imamo v možganih adenosinske receptorje, ki vplivajo na spanje. Adenozin je kemikalija, ki se čez dan kopiči in prispeva k občutkom utrujenosti. Kofein deluje tako, da blokira te receptorje, zaradi česar se počutimo budni in pozorni."

 

Tu pa ob rednem uživanju nastane težava. "Naše telo se postopoma prilagodi. Če redno uživamo kofein, proizvaja vedno več adenosinskih receptorjev, zato potrebujemo vedno več kofeina, da ostanemo budni in pozorni. Če smo navajeni uživati kofein in nenadoma zmanjšamo količino (ali se mu popolnoma odrečemo), večje število adenosinskih receptorjev ostane, kofeina, ki bi se vezal na te receptorje, pa ni. To pogosto povzroči odtegnitvene sindrome, kot so glavoboli, utrujenost, tesnoba in razdražljivost," pojasnjuje strokovnjakinja. 

Znaki, ki jih ne smemo spregledati

Seveda naša telesa ne delujejo popolnoma enako in če Chidleyeva zaradi zgornjih razlogov priporoča, da enako število skodelic kave, ki jo zaužijete med tednom, zaužijete tudi med dnevi ob koncu tedna, se dr. Jeremy Harris, ki ga prav tako omenjajo v zgoraj navedenem članku, z njo ne strinja.

Prva namreč enako količino priporoča, da ne bi prišlo do odtegnitvenega sindroma čez vikend, drugi pa želi s premorom ob sobotah in nedeljah povzročiti ravno nasprotno.

"Prekinitev uživanja kofeina lahko pomaga zmanjšati odvisnost, izboljša kakovost spanja ter omili prenašanje učinkov kofeina, ki ob rednem pitju počasi postajajo močnejši," ob tem pa še poudarja, da je pomembno poslušati svoje telo in biti pozoren na signale, da je kofeina preveč. 

Če pri sebi opazite znake anksioznosti, težave z nespečnostjo, omotičnost, trzanje v mišicah, glavobole in podobne simptome, je morda pametno, da znižate ali celo prekinete vnos kofeina v svoje telo.

Preberite še: Temna stran kave: Veste, kakšno pijete?

Morda vas zanima tudi: Če boste dan začeli tako, boste bolj zdravi in zadovoljni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)