Tinkara Končar: Hrbtenica je naša antena

Ustanoviteljica Tinks yoga centra nam je zaupala, kako deluje bikram joga.

10.2.2017 ob 8:20

13498067_1090684904350595_6278415114098591176_o.jpg

Ashtanaga vinyasa joga, kundalini joga, free flow vinyasa joga, hatha joga, bikram joga in še bi lahko naštevali. Če si se kdaj zanimala za jogo, si se gotovo znašla v položaju, ko si brskala po spletu in knjigah ter iskala tisto obliko joge, ki bi bila zate najbolj primerna. Ob poplavi informacij in pestri ponudbi se lahko kaj hitro zgodi, da te začne boleti glava, volja, za katero se je še pred kratkim zdelo, da je imaš veliko, pa izgine.

Ne veš, katera je prava zate ... 

Ponudba je tudi v Sloveniji izredno pestra, celo tako, da se nam lahko zdi, da se v njej že izgubljamo. Kako izbrati pravo zase? Na to vprašanje in še na mnoga druga je za Mično odgovorila Tinkara Končar, ustanoviteljica Tinks Yoga centra, kjer izvajajo vse bolj priljubljeno bikram jogo.

Joga je priljubljena oblika vadbe. Kako v poplavi ponudb najti pravo zase in na kaj je potrebno biti pozoren?

Res je, zaradi svojih zdravilnih učinkov na telo in um je joga trenutno najbolj priljubljena oblika vadbe po celem svetu. V iskanju primerne vadbe bi svetovala, da vedno začnemo pri sebi in ne pri poplavi ponudb. Informacije, ki so na spletu so izjemno koristne, vendar pa se je najprej potrebno ustaviti in opaziti, kaj nam sploh ustreza v tem trenutku. V tem telesu. Kakšni so naši cilji in želje? Vprašanja, ki morda za nekatere od nas niso najbolj prijetna, so pa nujno potrebna, da najdemo vadbo joge in si je ne bomo želeli zamenjali čez tri mesece, ko mimo pride nekaj bolj zanimivega. Telesu in predvsem umu je všeč konstanta, še več kot to, potrebujeta jo. Zato najprej opazite, potem raziščite in ko se odločite se zavestno posvetite obliki joge, ki ste jo izbrali. Pa ne pozabite na dih, ta vas bo vedno popeljal dlje.

Torej ni primerna vsaka joga za vsakogar? Katera bi bila primerna za nekoga z bolečinami v hrbtenici?

Ne, ni. Bolečine v hrbtenici so danes eden izmed najpogostejših simptomov oziroma bolezni. Naša hrbtenice je naša 'antena'. Je izjemno pomemben del našega telesa, okoli katere se nahajajo vsi vitalni organi in znotraj nje poteka centralni živčni sistem. Bolečine v hrbtenici pri meni so tako lahko popolnoma drugega izvora kot pri tebi. Zato je izjemno pomembno, da si izberemo jogo, ki je zdravilna že v svoji osnovi. Najbolj bi priporočala bikram jogo, ki lajša in v nekaterih primerih celo odpravi bolečine v spodnjem delu hrbta, pomaga pri skoliozi in krepi hrbtenični sistem. Ob potrebnih modifikacijah in varnemu izvajanju bikram položajev, boste že v nekaj tednih opazili veliko razliko med stanjem prej in potem. V našem centru nas je veliko, ki se soočamo z bolečinami v hrbtenici in bikram joga je naše naravno zdravilo.

12525354_1003682389717514_6197015850635464471_o.jpg

Je bikram joga primerna tudi za začetnike?

Bikram joga je ena izmed najbolj varnih vadb za začetnike, saj skrbno zasnovan sistem 26. joga položajev in dveh dihalnih vaj začetniku nudi oporo in varnost, znotraj katerih korak za korakom spozna svoje telo in um.

Na spletu je pestra ponudba raznih posnetkov, kjer vaditeljice svetujejo, kako jogo izvajati doma. Kako zdravo in pametno je, da delamo jogo doma, ob gledanju teh posnetkov?

Nekateri posnetki na spletu so danes že zelo kakovostni in varni za uporabo. Ker pa je še vedno veliko takih, ki niso najbolj primerni, se zopet vrnemo na nas. Na nas je, da si vzamemo čas, raziščemo, kaj bi radi, zakaj si tega želimo in na kakšen način bi izvajali. Nato poiščemo vadbo na spletu, ki nam odgovarja in ne tisto, ki je najbolj popularna. Moram pa tukaj omeniti, da je še bolj kot to, da delamo jogo, pomembno to, da jo izvajamo redno. Doma ob računalniku se velikokrat zgodi, da se nam ne ljubi in sčasoma odnehamo. Naša joga praksa tako postane še ena izmed stvari, ki smo jo začeli in nikoli končali. Ker je joga prelepa starodavna veda in praksa, ki bi jo bilo škoda, kar tako zavreči, vam predlagam, da se ustavite v joga centru in si ustvarite ritual, kateremu boste sledili. Pri nas naše vadeče ves čas vzpodbujamo, da si ustvarijo svoj ritual, ki mu telo in um lahko sledita.


PREBERITE še // Kako očistiti podlogo za jogo

Je tudi z vidika varnosti in morebitnih poškodb bolje, da se jogo izvaja pod strokovnim nadzorom kot doma?

Poškoduješ se lahko tako v joga studiu, kot doma, pred računalniškim ekranom. Katerokoli opcijo ali vadbo boste izbrali, poskrbite, da so napotki jasni in varni in da se v joga prakso pomikate počasi, korak za korakom. Danes je ogromno fantastičnih joga učiteljev s celega sveta, ki z nami preko spleta delijo svoje znanje. To nam omogoča, da se učimo od najboljših, brez kupovanja dragih letalskih kart. Če smo mi odgovorni in spoštljivi do svojega telesa, se težko poškodujemo, doma ali pa v joga studiju. Vemo namreč, kdaj odnehati in kdaj vztrajati, saj vedno bolj poslušamo svoje telo.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Tinkara Končar osebni arhiv, Tinks Yoga Center


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)