Tihi znaki, da slabo skrbite zase

Čeprav ste prepričani, da živite po načelih zdravega življenjskega sloga se lahko motite, o čemer pričajo določena opozorila telesa.

5.9.2023 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tihi znaki, da slabo skrbite zase

Kljub temu, da se ne soočate z očitnimi zdravstvenimi težavami in načeloma sledite zdravemu življenjskemu slogu, na tem področju vedno lahko še kaj izboljšate. Res pa je, da o spremembah, majhnih ali velikih, nihče ne razmišlja, dokler nima občutka, da je vanje primoran.

Da je čas za to lahko opozarjajo tihi znaki, ki vendarle pričajo, da zase ne skrbite tako dobro, kot si morda mislite.

Pogosto pozabljate in imate možganske meglice

Zjutraj se odpravite od doma … brez denarnice …

"Pozabljivosti ne pripisujte le staranju. Ta je, tako kot možganske meglice, lahko posledica nekvalitetnega spanja, stresa, hormonskega neravnovesja ali drugih dejavnikov, ki slabo vplivajo na možgane in ki jih z nekaj spremembami v življenju, denimo z meditacijo ali novo vzmetnico, lahko premagate," je prepričan kardiolog Martin G. Bloom.

Dodaja še, da so pogoste možganske meglice zlasti pri ženskah lahko posledica slabo delujoče ščitnice, pri obeh spolih pa tudi porušenega bakterijskega ravnovesja v črevesju, ki vpliva na vse, tudi na kognitivne funkcije.

Vaše spolno poželenje je nizko

Vsakodnevne obveznosti in težave slabo vplivajo na spolno poželenje. To je dejstvo. A včasih se v ozadju tega skriva kaj drugega. "Na prvem mestu neravnovesje hormonov. To lahko vodi v še druge težave, denimo depresijo, kopičenje kilogramov, srčne težave in kronično utrujenost.

Hormonski test bo, če vzrok za nizek libido ni očiten, pokazal, ali je treba ukrepati v tej smeri in tako izboljšati spolno življenje ter zdravje nasploh," je povedal Bloom.

Nizek libido je lahko opozorilo, da zdravje šepa. Foto: Antonio Guillem/Gettyimages

Stalno ste zaspani

Ob primerni hrani in redni vadbi je dober spanec nepogrešljiv dejavnik dobrega zdravja in takšnega počutja. Vsako noč naj bi ob primerni spalni rutini spali vsaj sedem ur. Če se kljub temu pojavlja nerazložljiva in nepremagljiva zaspanost, obiščite zdravnika. 

"Morda je zaspanost posledica spalne apneje, motnje, zaradi katere se ponoči ne spočijete dovolj. Morda gre za katero drugo motnjo spanja, za posledico hormonskega neravnovesja ali druge težave, ki jih bo zdravnik prepoznal in primerno zdravil," svetuje Bloom in dodaja, da nekvaliteten spanec vodi številne težave, kot so povišan krvni tlak, kopičenje kilogramov in srčne bolezni, zato je treba čim prej najti vzrok zanj in ga odpraviti.

 

V nogah imate mišične krče

Mišični krči v nogah, če se pojavljajo le občasno, niso razlog za zaskrbljenost, če pa se z njimi soočate redno, je v vašem telesu najbrž premalo magnezija, opozarja Adonis Maiquez z medicinskega centra Carillon Miami.

Magnezij je ključen za dobro delovanje mišic in tudi srca. Pomanjkanje lahko vodi v srčno aritmijo in druge težave s tem organom. Najlažje je primerno količino tega minerala zagotoviti z živili, ki vsebujejo veliko magnezija: z mandlji, bučnimi semeni, zeleno zelenjavo, bananami …

V rokah in nogah čutite mravljince

Tudi ta pojav, če do njega prihaja občasno, ni razlog za paniko. A če ste mravljinčenja deležni pogosto in brez vidnega razloga, ste morda žrtev pomanjkanja vitamina B12.

Ta je nepogrešljiv za dobro delovanje živčevja, dolgotrajno pomanjkanje vodi tudi v slabokrvnost. Vitamin B12 je predvsem v živilih živalskega izvora, denimo v jajcih, mesu in mlečnih izdelkih, zato ga morajo osebe, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko jemati s prehranskimi dodatki.

Pogosti mišični krči opozarjajo na pomanjkanje magnezija.

Vaša koža je izredno suha

Zelo suha koža je praviloma težava v mrzlem delu leta. Čeprav je največkrat povezana z vremenom, se lahko vzroki zanjo skrivajo tudi drugje.

Suhi in srbeči predeli kože so včasih posledica pomanjkanja omega tri maščob v prehrani. Ob primernem vlaženju z losjoni je torej priporočljivo povečati vnos teh, katerih viri so mastne ribe, oreščki in semena, avokado ter olivno olje.

Ne morete se znebiti mozoljev

Akne so največkrat povezane s hormonskim neravnovesjem in tudi genetiko, dermatolog Joshua Zeichner pa navaja še druge razloge zanje.

Na prvem mestu izpostavlja stres, ki je pogost sprožilec mozoljev in aken, drugi vzroki so še premalo spanca in sladka, škrobnata hrana, ki v telesu sproža vnetja in poviša krvni sladkor, kar je videti v obliki tovrstnih nepravilnosti tudi na koži.

Akne in mozolji so včasih posledica neposrečeno sestavljenega jedilnika.

Popoldne ste vedno utrujeni

Stalna utrujenost v popoldanskem času se morda res pojavlja zaradi izčrpanosti in premalo spanca, lahko pa je odraz neprimernega kosila. Z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogata hrana naglo poveča količino sladkorja v krvi, ta hitro tudi pade in nastopi nepremagljiva utrujenost

Zato je treba namenjati pozornost temu, kaj pojeste za kosilo in obrok sestaviti iz zdravih maščob, sestavljenih ogljikovih hidratov, beljakovin in vlaknin v pravem razmerju.

Telo bo tako hrano počasi pretvarjalo v energijo in ne bo občutiti poplave, nato pa hitrega padca te in do večerje boste imeli dovolj moči za vse naloge.

Povzeto po portalu The healthy.com

Preberite še: Pogosti znaki povišanega holesterola

Morda vas zanima tudi: Rdeča pesa: Superživilo, a ljudje s temi težavami je ne bi smeli jesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)