Pet stvari, ki jih Finci počnejo drugače

Prebivalci Finske so najsrečnejši na svetu med drugim tudi zato, ker zadovoljstvo najdejo v malenkostih in ne v materialnem bogastvu.

31.8.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet stvari, ki jih Finci počnejo drugače

Ko gre za srečo in zadovoljstvo prebivalcev različnih delov sveta, skandinavske dežele vedno dobivajo visoke ocene, prva na lestvici najsrečnejših držav pa je glede na rezultate svetovne raziskave o sreči že šesto leto Finska.

In to kljub temu, da ta država slovi po hladnem vremenu, mrzlih zimah in dolgih obdobjih teme.

Njihova stopnja sreče ni pogojena le z brezplačnim šolstvom, dobro urejenim zdravstvenim sistemom, in z veliko količino prostega časa, temveč tudi z malenkostmi, ki jih Finci počnejo drugače in bi jih drugače lahko počeli vsi.

Ne skrivajo čustev

Na vprašanje, kako si nas večina odgovori dobro, čeprav se ne počuti tako. Na Finskem je prisotne veliko manj obvezne pozitivnosti in kdor se ne počuti dobro, to brez zadržkov pove.

"Do ljudi, ki povedo, da niso v redu, se obnašamo drugače, kot do tistih, ki pravijo, da je vse tako, kot mora biti. Do prvih smo prizanesljivejši in tolerantnejši, kar posredno vpliva na njihovo srečo in počutje.

Čeprav morda ne tisti trenutek, pa zagotovo na dolgi rok," je povedala  Meri Larivaara, direktorica strateških poslov organizacije MIELI za mentalno zdravje Fincev.

Ravnotežje med poslovnim in zasebnim življenjem je prioriteta

Čeprav na Finskem trdo delajo, je njihov delovni čas v razumnih mejah, kar pomeni, da lahko dobro uravnovešajo poslovno in zasebno življenje.

 

"Dober delovnik omogoča sproščanje v prostem delu dneva in skrb zase ter druženje z ljudmi, ki jih imate radi," je povedala Larivarajeva.

Juho Saari, dekan na Fakulteti družbenih znanosti univerze Tampere je dodal, da večina službuje v bližini doma, kar pomeni, da je izvzeta dolga vožnja na delo in nazaj, s tem jim ostane več prostega časa.

Pogosto bivajo v naravi

Na Finskem ima vsak pravico brezplačno uporabljati vse naravne površine, ne glede na to, kakšne in kje so.

"To pomeni, da kampiranje, nabiranje gozdnih plodov, plavanje, planinarjenje … ni nikjer omejeno in prebivalci te dežele to znajo izkoristiti ter veliko časa preživijo v naravi," je povedal Saari.

Pogosto bivanje v naravi je ena od poti Fincev do sreče. Foto: Mikhail Blavatskiy/Gettyimages

Ne glede na leta se učijo novih veščin

Saari navaja, da je na Finskem veliko organizacij, znotraj katerih se lahko tamkajšnji prebivalci učijo novih veščin, spoznavajo hobije, usvajajo nove veščine. Širok dostop do novih znanj in spretnosti je po njegovem prepričanju še en dejavnik sreče prebivalcev Finske.

Ne težijo k evforiji, temveč k zadovoljstvu

Sreča za Fince ni intenzivno čustvo, bolj se osredotočajo na zadovoljstvo, ki ga najdejo v malenkostih znotraj življenja, ki ga živijo. Oni cenijo malenkosti in ne presežke, uživajo v drobnih radostih in ne v bogatih materialnih dobrinah.

Te malenkosti iščejo, jih najdejo ter so nanje vedno pozorni.

Finci vedo, da se sreča skriva v malenkostih.

Povzeto po portalu sensa.story.hr

Preberite še: 10 resnic, ki jih za srečno življenje morate sprejeti

Morda vas zanima tudi: Stjepan Domančić, bioterapevt: Ves čas smo pod nenehnim stresom, telo tega ne zmore prenesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)