Preživela potop Titanika, a sramota jo je spremljala do konca življenja

Nesreča podmornice, katere namen je bil pobliže spoznati ruševine Titanika, je obudila zgodbe s potopljene ladje.

26.6.2023 ob 9:10 | Foto: Profimedia (naslovna), Instagram | Avtor: M. FL.

Preživela potop Titanika, a sramota jo je spremljala do konca življenja

111 let po potopitvi Titanika ta znova polni naslovnice. Potem ko so v podmornici, ki se je hotela približati njegovim ostankom, življenje izgubili vsi potniki, so v ospredje prišle zgodbe s potopljene ladje.

Vse, vsaj na prvi pogled, niso bile tragične, nekateri so nesrečo preživeli, a jih je življenje teplo po svoje.

Ena od njih je bila Lucy Duff Gordon, ki je ubežala smrti, vendar ne na lep način.

Bila je ena od 12. oseb, ki so se vkrcale v prvi čoln, ki se je spustil z ladje in so ga kasneje zaničevalno poimenovali čoln bogatašev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @marymillinery

Kdo je bila Lucy?

Lucy Duff Grodon se je kot Lucy Christiana Sutherland rodila leta 1863 v Londonu. Njen prvi zakon z Jamesom Stuartom Wallacem je bil sklenjen, ko je štela 18 let, vendar ni dolgo trajal. Lucy je, da je po ločitvi 1893 lahko vzdrževala sebe in hčerko Esme, začela delati kot šivilja.

Mama samohranilka je bila zelo nadarjena in je imela poslovno žilico, na noge je postavila uspešen modni salon, imenovan Pri Lucille. Oblikovala je udobna moderna oblačila ter prav takšno spodnje perilo, ki je bilo zelo sproščeno za tisti čas.

Njen smisel za oblikovanje, šivanje in poslovno žilico je dobro izkoristila in bila je prva, ki je znane osebe uporabljala za oglaševanje svojih izdelkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miss Misifu

V namen promocije se ni bala seksapila, kar je bilo razvidno iz poimenovanj nekaterih njenih kreacij, denimo Klimaks ali Domišljija ljubezni.

Njen salon je postal mesto, kjer so pripadniki višjih slojev lahko kupovali v miru in tišini, zagotovljena jim je bila popolna zasebnost.

Zanjo usodno je bilo srečanje s škotskim baronom posestnikom, športnikom in Cosmom Duff Gordonom.  Njuno prvo srečanje je bilo poslovne narave, saj je hotel investirati v njeno znamko.

Zadeve so se njej v korist ovijale na poslovnem in zasebnem področju, leta 1900 sta se poročila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aroyal.aday

Posel Lucy je še naprej rastel, pojavljala se je v vseh modnih časopisih tistega časa, Duff Gordonovi so prodajalni leta 1909 odprli v New Yorku in Chicagu ter leta 1911  v Parizu.

Lucy je tedaj oblikovala oblačila za nekatere največje zvezde Hollywooda tistega časa.

Potovanje s Titanikom

Vozovnice za Titanik je par rezerviral, ker je morala Lucy nujno v New York, kjer so se v prodajalni pojavile težave.

Oblikovalka naj ne bi bila najbolj navdušena nad potovanjem z novo ladjo, ki še ni bila nikoli na morju, a jo je hitrost plovbe prepričala, da se je na koncu odločila za Titanik.

V noči, ko se je potopil, je Lucy zbudil trk v ledeno goro, odšla je v soprogovo kabino in kasneje dogajanje opisala, da so se ljudje na ladji kotalili kot keglji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Titanic Museum (@titanic_museum)

Lucy, Cosmo in njuna služkinja so preživeli potop. Vkrcali se se na prvi čoln, ki je bil z ladje spuščen v Atlantik, čeprav je bilo na njem prostora za 40 oseb, jih je bilo v plovilu le 18.

Oblikovalka naj bi se v trenutku, ko se je ladja potapljala, pritoževala služkinji nad vsemi njenimi lepimi potopljenimi oblekami, kar je razjezilo enega od mornarjev, ki je upravljal čoln. Pojasnil ji je, da so nekateri s potopom ladje izgubili vse. Gospod Cosmo je mornarjem v čolnu obljubil, da jim bo plačeval nadomestilo, dokler ne dobijo nove službe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vintage Vantage (@the_vintage_vantage)

Potem, ko so se vkrcali na Carpatio - ladjo, ki je reševala preživele s Titanika - je Cosmo mornarjem izročil čeke z bogatim zneskom. Mnogi so to dojemali kot podkupnino, saj Duff-Gordonivim ni bilo ravno v korist dejstvo, da je bil njun čoln edini, ki se ni vrnil na kraj, kjer je potonila ladja in kjer so drugi v reševalnih plovilih skušali preživelim pomagati iz ledene vode.

Tabloidi so še dolgo ugibali, kako se je obema Gordonoma uspelo rešiti. Pojavila so se celo namigovanja, da se je Cosmo zato, da je lahko prišel na čoln, našemil v žensko.

V preiskavi, ki je tekla po potopu Titanika, sta bila Lucy in Cosmo Duff Gordon edina med potniki, ki sta bila pozvana na zaslišanje. Člani komisije so obtožbe o podkupovanju na koncu zavrgli kot neutemeljene, je pa preiskavo spremljalo veliko zanimanje javnosti.

Med zaslišanjem je bila dvorana polna newyorške visoke družbe, oblečene v kreacije Lucy, s čimer so ji prisotni izražali podporo, a širša javnost ni pozabila njenega početja.

"Glede na to, kako so se do naju obnašali, ko sva se vrnila v Anglijo, je bilo videti, da bi bilo bolje, če ne bi preživela. Sramota!" je Lucy zapisala v pismu prijateljici dva meseca po nesreči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aroyal.aday

Zaradi sramote, ki ju je spremljala do konca življenja, si Cosmo nikoli več ni povrnil ugleda, Lucy pa je nadaljevala posel v modni industriji. Oblačila je oblikovala do konca 20-tih let, nato je po prvi svetovni vojni začela izgubljati priljubljenost.

Duff-Gordonovi so bili leta 1933 primorani zapreti vse prodajalne, leto kasneje so bankrotirali.

Povzeto po portalu Stil.rs

Preberite še: Življenje Duše Počkaj, ene naših največjih igralk: Na odru je doživela srčni infarkt

Morda vas zanima tudi: Burno življenje in tragična smrt cesarice Sisi: tašča je kruto posegala v njeno zasebnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)