Terapevti opozarjajo: To najbolj škoduje sreči parov

So dejavniki, ki izjemno negativno vplivajo na občutke sreče v zvezi ali zakonu.

27.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Terapevti opozarjajo: To najbolj škoduje sreči parov

Intimna zveza je en najpomembnejših odnosov v življenju in vsak, ki je v njej si želi, da bi bila polna ljubezni, razumevanja, povezanosti in sreče.

Na žalost obstajajo stvari, ki zadeve lahko popeljejo na napačno pot. Gre za dejanja, s katerimi pari velikokrat povsem nevede in nehote škodujejo odnosu. Katera so največkrat usodna, so zaupali terapevti, katerih zaveza je pomagati vsem, ki se z vidika razmerja ali zakona znajdejo v zagati.

Primerjanje svojega odnosa z odnosom drugih

V človeški naravi je, da sebe ocenjujemo in se primerjamo z drugimi. Včasih je primerjava res lahko spodbuda in motivacija, a še pogosteje je vir razočaranja in tatica veselja.

"Stalno pogledovanje k drugim, presojanje kakšne odnose imajo, kaj počnejo, kako stojijo materialno in hrepenenje po nečem, kar raste na sosedovem vrtu, žal ni način, ki bi pripeljal do srečne zveze. Ravno nasprotno,"je povedala zakonska in družinska terapevtka Abigail Makepeace in dodala:

"Čeprav nekatere primerjave res lahko navdajo z veseljem ali motivacijo, na splošno bolj kot ne ogrožajo odnos. Kajti praviloma več pozornosti namenjamo tistemu, kar je pri drugih boljše, kot je pri nas, nečemu, kar bi radi imeli, pa nimamo in smo zato nad svojo zvezo kaj hitro razočarani."

Vsak odnos je zgodba zase, se razvija po lastni dinamiki in raste ter zori po svojih korakih. Tisto, kar je pri drugih morda res videti boljše, se pri nas kaj lahko ne bo obneslo in bo povzročilo le še novo nezadovoljstvo.

In še nekaj: "Zadeve nikoli niso tako rožnate, kot je videti na prvi pogled," na srce polaga terapevtka in parom svetuje, naj se raje bolj, kot s pogledovanjem k drugim, ukvarjajo s svojo zvezo ter najdejo tisto, kar bo oba partnerja v njen navdajalo s srečo in zadovoljstvom.

Stalne primerjave z drugimi so lahko vir nezadovoljstva z lastnim odnosom.

Otroci

Raziskave so pokazale, da se z rojstvom otroka zniža stopnja sreče v zvezi. Zlasti je to opazno v prvem letu, raven sreče se šele po nekaj letih vrne na raven, kjer sta partnerja bila, preden sta postala starša.

Kajti čeprav otrok res prinese veliko zadovoljstva, prinese tudi mnogo stresa in novih obveznosti, ki nižajo občutke zadovoljstva.

"Večina parov si želi, da bi nekoč dobili otroka, a pri tem pozabljajo na prav tako pomembno dejstvo, in sicer, da to vpliva na zvezo. Niso redki primeri, ko se partnerja prav potem, ko na svet prijoka dojenček, začneta odtujevati," opozarja terapevtka Nicole Saunders.

"To je po svoje razumljivo, saj zaradi skrbi za potomca zveza lahko pristane na stranskem tiru, pojavijo se nove obveznosti in zadolžitve v smislu finančne odgovornosti, pomanjkanja časa ter tudi spanja," še navaja Saundersova.

To ne pomeni, da je s tem vse izgubljeno, mora pa se par zavedati dejstva, da je odnos še vedno pomemben in da si zanj mora vzeti čas. Včasih so dovolj že preproste navade, kot je skupno pitje kave, težnja po skupno preživetem času, intimni pogovori zvečer, ko nastopi čas za sproščanje in otrok spi, iskanje priložnosti za seks, skratka, zveza ne sme ostati zanemarjena.

Otroci so vir veselja, lahko pa tudi težav v odnosu.

Pričakovanje, da bosta partnerja vse življenje ostala enaka

"Ljudje se z leti spreminjamo. To je dejstvo, ki ga je treba ozavestiti," opozarja terapevtka Lauren Bailey. Nihče po desetih letih zakona ni takšen, kot je bil na poročni dan.

Te spremembe je treba po njenih besedah sprejeti in se z njimi naučiti živeti. Seveda, kadar gre za takšne, ki ne škodujejo ne posamezniku in ne odnosu.

Stagnacija v življenju nikoli ni dobra, z razvojem postajamo drugačni, drugačna postaja zveza, a to, da se spreminja z vidika prioritet, hobijev, razmišljanja, kariere …  ne pomeni, da je slabša.

Nezanimanje za vse, kar se zgodi

Zlahka se zgodi, da dolgo poročena partnerja na koncu postaneta dve ladji, ki plujeta vsaka v svojo smer. Svoje skrbi, naloge, zadolžitve in stiske začne vsak nositi sam in pojavi se občutek, da sočloveku preprosto ni več mar.

"Zadeva je pogosta in povsem enostavno premagljiva," je povedal terapevt David Narang: "Vsak dan si vzemita vsaj petnajst do dvajset minut za pogovor o tem, kakšen je bil vajin dan, kaj sta doživela, kaj se je zgodilo, kako sta se počutila, kako se počutita v trenutku pogovora.

Občutek osamljenosti bo tako manjši, na drugi strani se bosta okrepila občutka povezanosti in sreče."

Iskreno zanimanje za vse, kar se dogaja v življenju partnerja je eden od receptov za trden odnos.

Zanemarjanje sebe

Sreče v zvezi se lahko nadeja le nekdo, ki je srečen in zadovoljen v svoji koži, kar pomeni, da mora dobro skrbeti zase, za svoje počutje ter fizično in duševno zdravje.

S stalnim zanemarjanjem svojih in z ukvarjanjem le s potrebami drugih žal tega ni mogoče doseči in s tem človek dobi občutek, velikokrat neupravičen, da je v odnosu tisti, ki je izkoriščen.

"Naj se sliši še tako egoistično, včasih je treba na prvo mesto postaviti sebe in poskrbeti zase, ne pa zgolj za zadovoljstvo drugih. To je nedvomno eden od receptov za srečo in za srečo v odnosu," pravi Nicole Saunders.

Prelaganje odgovornosti za nesrečo na ramena partnerja

Vsak je za svojo srečo odgovoren sam. Nepravično in nerealno je pričakovati, da bo nekdo nekoga osrečil, če ta ne zna poskrbeti sebe.

"Postavka je nekakšno nadaljevanje prejšnje, ko zaradi zanemarjanja sebe nekdo postane zagrenjen in nesrečen, za kar okrivi najbližjega, torej tistega, s katerim deli mizo in posteljo," opozarja Saundersova.

Zavračanje pomoči

Ena največjih groženj srečne zveze je prepričanje partnerjev, da lahko v življenju vse premagata in opravita sama. Žal temu velikokrat ni tako in je dobrodošla pomoč, zavračanje te lahko odnos popelje na točko, ko mu ni več pomoči.

Ljudje smo socialna bitja, vpeti v številne odnose, panterski je le eden od njih in ni enklava, ločena od preostalega sveta.

"Vsaka interakcija z zunanjim svetom ga krepi in vsaka ponujena ter sprejeta pomoč obogati. Zato jo je nesmiselno in celo škodljivo zavračati, pa naj gre za materialno, čustveno ali drugačno podporo," je povedala Baileyjeva  

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: To so znaki, da ste v toksičnem razmerju

Morda vas zanima tudi: Gašper Šantl iskreno: Odločila sva se, da slediva vsak svoji poti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)