To so znaki, da ste v toksičnem razmerju

Marsikaj nam da lahko vedeti, da smo se znašli v nezdravem odnosu, iz katerega bi bilo smiselno čimprej oditi.

8.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. Fl.

To so znaki, da ste v toksičnem razmerju

So lepi in harmonični odnosi. In so tudi takšni, ki niso zdravi, nekateri so celo strupeni, toksični. V slednjih nikakor ni vredno vztrajati, zato moramo čimprej prepoznati, če smo se znašli v njem.

Veliko je besed, ki označujejo odnos, ki prinaša več žalosti kot veselja. Žal praviloma nekomu, ki je vanj vpet, tega ni lahko dojeti, kaj šele priznati.

Čeprav obstajajo jasni znaki, da zveza ali zakon nista zdrava. Kateri so najočitnejši, nizamo spodaj.

Dnevno brišete solze

Nekateri hitro jočejo. Brez težav jim v oči pritečejo solze, čeprav zanje ni upravičenega razloga. Spet pri drugih je jok prej izjema kot pravilo.

Ne glede na to, v katero skupino sodite, če opažate, da so vaše oči, odkar ste v zvezi, še pogosteje solzne kot sicer, in se potoki iz njih vlijejo kar tako, ko ste sami ali v družbi, so najbrž pokazatelj stiske in nemoči, ki je posledica toksičnega odnosa, v katerega ste ujeti. Duša pač potrebuje varnostni ventil.

Vse, kar storite ali rečete, je narobe

Kritika je do neke mere upravičena. Z njeno pomočjo se človek izboljšuje, raste in zori.

A če je v očeh partnerja vse, kar rečete, storite ali nameravate početi predmet obsojanja in kritike, to pomeni le eno: na vas ne gleda kot na njemu enakovredno osebo, je pokroviteljski in zato išče napake, s katerimi bi vas lahko ponižal, si vas podredil ter vam dokazal, da ste nesposobni.

 

Pred družino in prijatelji skrivate probleme

Težko je priznati sebi, da je razmerje slabo ter polno čustvenega ali celo fizičnega nasilja, še težje je to povedati nekomu, ki vam je blizu.

Zato se v pogovorih s prijatelji in družino pretvarjate, da je vse v najlepšem redu, da je vaš partner prav takšen, kot ste si ga zamišljali v sanjah in da ste srečni. Sami veste, da so to laži, s katerimi mečete pesek v oči ljudem, ki bi vam lahko pomagali, najbolj pa imate za norca sebe.

Izogibate se seksu

Potreba po dotiku je osnovna človeška potreba. Naj bo v smislu objema, stiska roke ali seksualnega akta. Če vaš dragi nima nobene želje, da bi vam z njim kazal naklonjenost, do vas ne goji čustev, ki bi zagotavljale srečen odnos.

Prav tako tudi ne, kadar vam seks vsiljuje, je ta za vas dolžnost in ne veselje ter se mu predajate zgolj zato, da ne bi bilo ognja v strehi.

Izogibate se družine in prijateljev

Ker vas je strah, da bi ti spoznali, kaj se v vaši zvezi resnično dogaja, ali ker vam stike z njimi omejuje človek, ki je vaš partner.

Ne glede na razlog, v kolikor si morate priznati, da se z ljudmi, ki jih imate radi, vse redkeje videvate si morate priznati tudi, da vaša zveza ni takšna, da bi ji lahko rekli zdrava.

Pogosto razmišljate o tem, da bi zapustili partnerja

V zdravi zvezi ta misel ni prisotna. Če se vi velikokrat zalotite pri tem, kako razmišljate, da bi odšli, pustili vse za seboj in zaživeli sami, vaš odnos žal ni dober, temveč toksičen.

Večinoma komunicirata tako, da se prepirata

Vsak se kdaj spre, glede tega ni dvoma. A če je med vama kamen spotike vsaka malenkost, ki bi jo lahko rešila po mirni poti in je komunikacija praktično omejena na žaljenje, obsojanje, očitanje ter grde besede, je skrajni čas, da si priznate, da živite zvezi, ki je ne prežema ljubezen, temveč verbalno nasilje.

Ne spomnite se več, kdaj ste bili nazadnje srečni

Se še spomnite, kakšen je tisti občutek, ko ob pogledu na sočloveka veste, da je vse v najlepšem redu, da sta drug za drugega ustvarjena ter vas zato prevzameta neizmerna sreča in toplina? Če ga nikakor ne morete priklicati v spomin, si pač morate priznati, da ga niste deležni, kajti vaša zveza ni zdrava in zato se v njej ne počutite varno ter sprejeto.

Nobeno razmerje ni popolno, vendar če v odnosu opažate večino omenjenih postavk, resno razmislite o tem, kako vpliva na vaše čustveno in fizično zdravje ter če je v njem res vredno ostati.

Preberite še: Magneti, ki obljubljajo dolgo in uspešno zvezo

Morda vas zanima tudi: Razburkano življenje ameriške kuharske zvezde, ki je navduševala s humorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)