6 obdobji, ki jih doživi vsako zdravo razmerje (pa morda mislite, da so slab znak)

Ste se kdaj spraševali, katere težave so v razmerju normalne in katere jasen znak, da so odnosu šteti dnevi?

11.5.2023 ob 12:35 | Foto: AndreyPopov/Getty Images | Avtor: E.N.

6 obdobji, ki jih doživi vsako zdravo razmerje (pa morda mislite, da so slab znak)

Na zgornje vprašanje odgovarja znana psihologinja dr. Nicole Pera, ki na instagramu širi obzorja o mentalnem zdravju, odnosih in duševnih težavah, s katerimi se vsakodnevno srečuje marsikateri posameznik.

Ko spoznamo osebo, s katero se spustimo v razmerje, se pogosto sprašujemo, ali je prava in tista, s katero bomo preživeli preostanek svojega življenja. Obstajajo znaki, ki glasno oznanjajo težave in opozarjajo na temno prihodnost.

Nekateri zatiki pa so preprosto normalni in se z njimi sreča prav vsako razmerje, pravi psihologinja.

Po njenem zgledu tako spodaj tolmačimo nekatere alarme, ob katerih lahko ostanemo mirni. Bilo naj bi jih šest in nikakor niso znak, da smo zbrali napačno osebo. Še več, ko naletimo nanje, lahko vemo, da smo na pravi poti zdravega razmerja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Nicole LePera (@the.holistic.psychologist)

Dvom

Vsak dvom seveda še ni zagotovilo, da bo naša zveza trajala večno, je pa popolnoma naraven človeški odziv na novo razmerje. Da dvomimo, namreč pomeni, da v osebo na drugi strani vlagamo več kot običajno, kar je popolnoma normalno, ko se spuščamo v novo partnerstvo.

Žalovanje

Čeprav je vstop v novo razmerje nekaj veselega, se včasih ob tem procesu lahko pojavijo tudi zametki žalovanja. Tudi takrat, ko smo z osebo, ki jo imamo globoko radi, hkrati lahko žalujemo za občutkom popolne neodvisnosti, hkrati pa moramo ob novi osebi pokopati tudi fantazijo o popolni osebi, ki je najverjetneje – fantazija.

Neprijetni občutki iz preteklosti

V razmerju včasih na plano priplavajo tudi strahovi, vzorci in težave iz naše preteklosti. Stare rane, za katere smo morda mislili, da smo jih v popolnosti zacelili, se lahko odprejo in začutimo lahko neprijetne občutke, ob katerih bi se najraje zaprli vase, pobegnili pred partnerje, ali se poslužili samosabotaže.

Tudi to je normalno, pravi psihologinja. Pomembno je le, da občutke delimo in ozavestimo ter poiščemo njihov izvor.

Dolgčas

V vsakem razmerju po začetnem navdušenju pride tudi dan, ko nas vse skupaj lahko malce mine. Ali to pomeni, da smo v zvezi z napačno osebo? Ne nujno.

To obdobje se najpogosteje kot občutek alarma pojavi pri osebah, ki so imela kaotično otroštvo in predvidljivost ter pretirana stabilnost zanje pomenita nekaj nenaravnega.

Dolgčas tako zlahka zamenjamo za pomanjkanje strasti in se poženemo v razmišljanje o odhodu, a v resnici sploh ne pomeni, da je z našim razmerjem kaj narobe.

Občutek izpolnjenosti

Po zgoraj navedenih »težavah« bi moral nastopiti občutek izpolnjenosti. To je znak, da se naš nevronski sistem umirja in po začetni vzburjenosti na osebo, s katero smo v razmerju, končno dobro privaja.

Oseba na drugi strani postaja nekdo, na katerega se lahko zanesemo, se z njo učimo skupaj krmariti skozi življenje in se skupaj spopadamo s preprekami, ki nam ga ta prinaša.

Varnost

Močna čustva povezanosti, medsebojnega spoštovanja in zaupanja v nas spodbudijo občutek varnosti. Varna navezanost in močna vez sta osnova za zdravo razmerje in skupno evolucijo zveze, zato se teh občutkov, ki so morda za nas novi in lahko v nas hkrati sprožijo tudi tihe strahove pred izgubo, ni treba bati.

Preberite še: Ste v dolgoletnem razmerju? Za vse to ste lahko hvaležni

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki je odšla na Bali in tam spoznala, da je mogoče ljubiti dve osebi hkrati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)