Ste v dolgoletnem razmerju? Za vse to ste lahko hvaležni

Dolga kvalitetna zveza ima na življenje posameznika in para veliko pozitivnih učinkov.

7.5.2023 ob 8:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ste v dolgoletnem razmerju? Za vse to ste lahko hvaležni

Ni lahko osnovati dolgega razmerja in mnogi tedaj, ko začetni žar popusti, preprosto obupajo. A tisti, ki vendarle vztrajajo in zgradijo stabilen odnos, okusijo vse pozitivne učinke deljenja življenja z ljubljeno osebo.

Raziskava, katere rezultate so objavili v časopisu Journal of Family Psychology je izpostavila, da so pari, ki so zadovoljni s svojimi dolgimi zvezami, boljšega psihičnega zdravja in na dolgi rok občutijo manj simptomov depresije.

Tu je še nekaj očitnih dolgoročnih učinkov dolgega in stabilnega razmerja.

Kvalitetno druženje

Med najopaznejše posledice stabilne zveze sodijo občutki povezanosti, udobja, ugodja in varnosti ob življenjskem sopotniku. Raziskava, objavljena v časopisu Journal of Marriage and family je pokazala, da so pari, ki so v daljših zvezah, z življenjem v razmerju bolj zadovoljni in občutijo višjo stopnjo intime v primerjavi s pari v kratkih zvezah. Zaključek, ki iz tega sledi, je: dlje, kot so pari skupaj, močnejša je njihova medsebojna povezava.

Ta temelji na višji stopnji intimnosti in razumevanja. To sta kvaliteti, ki jih ne more nadomestiti nobena sestavina krajših, bežnih zvez. Partnerja drug drugega dobro poznata, se zavedata pozitivnih in negativnih lastnosti, poznata medsebojne navade, se sprejemata in se zato drug ob drugem počutita varna.

To je povezava, ki je neprecenljiva predvsem ob stresnih dogodkih in v težkih trenutkih za posameznika ali za par.

Skupne izkušnje

Pari v dolgih zvezah skupaj ustvarjajo spomine in nabirajo izkušnje, ki trajajo za vedno. Od lenobnih juter do družinskih praznovanj, izletov, potovanj.

V časopisu Personal relationships objavljena raziskava je prišla do zaključka, da pari, ki jih povezujejo skupne aktivnosti in doživetja, uživajo v višji stopnji zadovoljstva v zvezi in v življenju nasploh.

Deljenje izkušenj z nekom je izpolnjujoče za posameznika, hkrati poglobi medsebojno povezavo. Skupna dejanja pospešujejo nastajanje hormona oksitocina, znanega tudi pod imenom hormon razvajanja, kar še okrepi občutke povezanosti ter ljubezni.

Podpora in spodbuda

Biti v kvalitetni dolgi zvezi pomeni biti ob nekom, ki partnerja pozna, verjame vanj, ga spodbuja in mu ob izzivih stoji ob strani, kar je prav tako neprecenljivo.

Osebnostna rast

Dolga kvalitetna zveza ustvarja pogoje za osebnostno rast. Biti z nekom, ki sočloveka brezpogojno ljubi in ga sprejema, zagotavlja pogoje za odkrivanje skritih kotičkov sebe, za premikanje lastnih meja in za spoznavanje še neznanih lastnosti, kvalitet ter vrlin.

Partner nudi izzive in zagotavlja spodbudo pri iskanju boljše, bolj zrele različice sočloveka, skupaj tako dva odkrivata možnosti in zmožnosti, ki jih imata kot posameznika.

Anna Ostanina/Gettyimages

Skratka, dolga in kvalitetna razmerja res niso vedno enostavna, a trud pri snovanju takšnega odnosa je nedvomno večkrat nagrajen.

Povzeto po portalu Psychology today.com

Preberite še: Kako po prepiru obuditi ljubezen

Morda vas zanima tudi: Saša Einsiedler: Še enega takšnega brodoloma ne bi preživela


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)