Kako po prepiru obuditi ljubezen

Tudi po najhujšem sporu lahko s preprostimi načini znova na prvo mesto v razmerju postavita ljubezen.

31.3.2023 ob 3:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako po prepiru obuditi ljubezen

Spori in nesoglasja so res neprijetni, a v zvezi nekaj povsem naravnega in normalnega. Predstavljajo eno redkih priložnosti, v kateri partnerja s povzdignjenim glasom izražata nasprotujoče si ideje, utemeljujeta razloge in govorita brez kakršnih koli zadržkov.

Brez tovrstnih konfrontaciji se razmerje ne more razvijati, saj nestrinjanja ostanejo neizrečena, skrita pod sicer mirnim površjem, s čimer je onemogočena globlja intimna povezava.

Kvaliteta zveze se namreč ne meri v sposobnosti dveh v izogibanju sporom, temveč v tem, v kolikšni meri je par po še tako burnem konfliktu, ko včasih uidejo tudi neprimerne besede, spodoben znova vzpostaviti zdravo sobivanje.

Mnogi tega ne zmorejo, čeprav v resnici ni tako težko. Vse, kar je treba upoštevati, so trije koraki, ki po še tako velikem sporu oživijo ljubezen.

Prvi korak: pogovor sprave

Po kričanju, joku in glasni kritiki si oba vzemita nekaj časa, da predelata neljubo izkušnjo in da se strasti res pomirijo. Nato napoči trenutek za pogovor, ki bo preprečil, da bi ogenj v strehi še enkrat izbuhnil zaradi istega razloga.

Za ohlajanje razgretih glav si vzemita dovolj časa, vsaj nekaj ur, morda tudi dan ali dva.

Oba nase prevzemita svoj delež odgovornosti in namesto da bi vsak dokazal svojo premoč, skupaj poiščita kompromis.

 

V publikaciji Journal of Family Psychology objavljena raziskava je pokazala, da pari, ki se po sporu aktivno pogovorijo in se trudijo izboljšati odnos, lažje obnovijo intimnost kot tisti, ki se temu raje izognejo.

Kaj pa zaobjema dober pogovor?

Poslušanje sočloveka in vživljanje v njegovo kožo: kako se vsak počuti glede svojega odziva na situacijo in tudi, kako je doživel reakcijo druge strani.

Priznavanje svojega deleža odgovornosti za spor: obe strani si morata priznati krivdo in se zavedati, da za burno komunikacijo nikoli ni kriv samo en partner.

Načrtovanje, kako se ob podobni situaciji obnašati v prihodnosti: in kako se izogniti sporom glede istih zadev.

Kajti prepiri okoli enih in istih tem nikoli niso dober znak. V takšnih primerih je dobro razmisli o terapiji za pare. Spori glede novi spornih točk pa na drugi strani omogočajo razvoj zveze v pravo smer.

Drugi korak: poiščita tolažbo

Spori lahko v zvezo vnesejo razdor in partnerja se zaradi njih odtujita. Da bi kar najbolj minimalizirala ta učinek, se v mislih vrnita k zažetkom zveze.

Spomnita se na stvari, zaradi katerih sta se zaljubila in z besedami ter dejanji izrazita medsebojno privlačnost.

Morda vas bo presenetilo, kolikšno moč imajo pri tem drobne geste, kot so objem, izražanje hvaležnosti ali povabilo na skupen sprehod.

V publikaciji Journal of Social and Personal Relationships objavljena študija je pokazala, da so pari, ki si, zlasti po sporu, izražajo naklonjenost s fizičnim stikom ter tega vzdržujejo tudi na vsakodnevni bazi srečnejši od tistih, ki ta vidik zveze zanemarijo, za kar bi težko rekli, da je presenečenje.

Ideja je v odnos vrniti domačnost in intimnost, ki se je zaradi jeze za nekaj trenutkov umaknila.

Čas, ki ga preživita skupaj potem, ko vama uspe zakrpati nastale razpoke v razmerju, je za odnos neprecenljiv.

Tretji korak: smejta se

Pri skupnem preživljanju časa ne gre zgolj za to, da sta skupaj, temveč je pomembneje to, kar počneta: spoznavajta nove aktivnosti, najbolje takšne, ki oba pripeljejo do smeha. Prav smeh in humor sta namreč še dva močna dejavnika, ki poglobita vez.

Prispevek, objavljen v reviji Current Directions in Psychological Science pojasnjuje, da je skupen smeh tesno povezan z občutki varnosti, bližine in intime v razmerju.

Isti vir smeha namreč partnerja na podzavestni ravni spomni, da si delita podoben pogled na življenje. Stik z notranjim otrokom, ki se nedvomno prebuja z zabavnimi aktivnostmi in smehom, okrepi zvezo.

S tem ko se dva spomnita, da se skupaj še vedno lahko zabavata, spoznata, da zmoreta premagati tudi vse težave, ki se v razmerju pojavljajo.

Povzeto po portalu Psychology Today

Preberite še: 10 najpogostejših razlogov za razpad partnerske zveze

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Trije pari astroloških znakov, ki se ves čas prepirajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)