Bizarni spori, v katerih so morali posredovati zakonski terapevti

V kakšnih zadregah vse zakonci poiščejo pomoč.

10.4.2018 ob 2:25

par_860-unsplash.jpg

To, da so spori del vsake zveze in zakona, ni nobena novost. A včasih so ti res, milo rečeno, smešni. S kakšnimi se zakonski terapevti srečujejo med svojim delom, so povedali za Huffington post. Ob večini se boš najbrž nasmejala, v kateri od zgodb pa morda tudi prepoznala.

Razvajanje mačke

"Soprog je mačko rad razvajal s prigrizki. Samo s takšnimi, ki so bili zanjo primerni. Soproga je bila prepričana, da ti zdravju živali škodujejo. Glede tega sta se prepirala v tolikšni meri, da sta razmišljala celo o ločitvi. Vendar, kdo bi, če bi jo res izpeljala, dobil mačko? Predlagala sem jima, naj poiščeta kompromis v količini prigrizkov in naj žival z njimi razvaja samo on, ona pa naj mačko hrani. Mislim, da je ta dogovor rešil njuno težavo," psihoterapevtka Tina Tessina.

Dirka z ločitvenimi papirji

"Posredoval sem v sporu med zakoncema. Nismo se sešli v živo, oba sem imel na konferenčnem klicu preko prenosnega telefona. Sam srž težave in prepira je bil povsem nesmiseln (tako kot v večini njunih sporov) in ne spomnim se več vsebine, vem pa, da sta že živela ločeno in sta bila tik pred tem, da vložita vlogo za ločitev. Med njunim sporom in mojim posredovanjem se je on nenadoma odločil, da bo na sodišče odnesel papirje za razvezo. In ona je sprejela sklep, da ga bo prehitela. Preden sem se sam dobro zavedel, sta oba z vsak svojim avtom drvela proti sodišču. Storila sta ogromno prekrškov, prekoračila hitrost, ignorirala rdeče luči, vendar sem ju uspel prepričati, da sta od namere odstopila. Takrat. Na koncu sta se vseeno ločila," Kurth Smith, terapevt, specializiran za svetovanje moškim.

Sanje proti resničnosti

"Pri meni se je zglasil par, ker je ona pogosto sanjala, da jo mož vara z njeno prijateljico. Čeprav sanje niso imele nobene povezave z resničnostjo, ga je ona obtoževala, da ji je nezvest ter da jo zanemarja. In to prav zaradi njene prijateljice. On je bil pri vsem skupaj nemočen, saj je ni mogel prepričati, da njene sanje nimajo nobene dejanske podlage. Številne terapije so bile potrebne, da smo odkrili vzrok njenih strahov, na koncu se je izkazalo, da so bile žive sanje posledica jemanja prehranskega dopolnila z melatoninom, ki naj bi ji pomagalo hitreje zaspati. Ko je s tem prenehala, so izginile tudi sanje," Laura Heck, zakonska terapevtka.

Milo za drago v odprtem zakonu

"Bob in Carol (imeni sta izmišljeni) sta se odločila za odprt zakon in sta hotela postaviti jasna pravila okoli njunega dogovora. Bob je imel dve dekleti, s katerima se je Carol strinjala, če ju je videval le ob koncu tedna in z njima ni bil v stiku izven dogovorjenega časa. Carol je imela fanta, s katerim naj bi se po Bobovem mnenju sestajala samo ob sobotah. Cel dan, sicer pa naj z njim ne imela stikov.

Nekoč je Carol po naključju srečala ljubimca. Skupaj sta šla na kavo, čeprav je bil četrtek. Po vrnitvi je Bobu to povedala, on pa se ji je maščeval tako, da je eno od svojih deklet na pijačo povabil v ponedeljek. Seveda je bila Carol besna, poklicala je ljubimca in se z njim domenila za srečanje v sredo. Bob se je počutil prevaranega in je eno od ljubimk v petek povabil na piknik. Vsak teden sta Bob in Carol prihajala na terapije in vedno se je vse vrtelo okoli maščevanja drug drugemu.

Vsi odprti zakoni zahtevajo veliko dogovarjanja in pogajanja, prav tako so pri tem ključna pravila, katera smo skušali vzpostaviti, vendar to praktično ni bilo mogoče. Saj sta se oba obnašala nezrelo in otročje," Tammy Nelson, spolna terapevtka.

Absurden ultimat

"Soprog je svoji dolgoletni ženi, ki se je bala ločitve in samote, dejal: "Če mi dovoliš obdržati ljubico, lahko ostaneva poročena in med nama se nič ne bo spremenilo." Seveda je ponudbo zavrnila. Edino pravilno. Njegov predlog je bil res ponižujoč in povsem neprimeren. Nihče kaj takega ne bi smel sprejeti, kaj šele predlagati," zakonska in družinska terapevtka Becky Whetstone.

Prepir o prepiru

"Delala sem s parom, ki se je prepiral le okoli tega, kdo je začel spor ali kdo običajno prej popusti. "Ti si začel, ker si naredil to in to! Ti si kriva, ker te tako dolgo ni bilo. Do tega ne bi prišlo, če ne bi bil tako slabe volje." Svetovala sem jima, naj si malo oddahneta in se vprašata, ali se je o tem, kdo je kriv in kdo nedolžen, res vredno prepirati. Ni pomembno, kdo je začel, pomembnejše je vprašanje, zakaj sta, če sta tako nesrečna, sploh še v zvezi," zakonska terapevtka Winifred M. Reilly.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Pismo mlajši sebi: Ne zapravljaj časa za predolge in napačne zveze

Kaj nam sporočajo nočne more

Koristni nasveti in pravila poročnega ličenja

Vprašanja, ki si jih pametno dekle zastavi, preden nekomu odpre srce

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)