Terapevti svarijo: To so znaki, da drvita proti vezi brez seksa

Prepoznajta opozorila in ukrepajta.

12.5.2019 ob 4:25

par-na_tleh_micna.jpg

Čeprav se o njih praviloma ne govori, so zakoni brez seksa pogostejši, kot bi si morda mislila.

Po poročanju New York Timesa, približno 15 odstotkov poročenih parov v zadnjih 12. mesecih ni okušalo telesnih strasti.

Res je sicer, da na spolnost vpliva veliko dejavnikov, kot so denimo rojstvo otroka, bolezen, preobremenjenost in podobno. Prav tako drži, da obstajajo razmerja, v katerih partnerja rednega spolnega življenja ne pogrešata in sta povsem zadovoljna, tudi če seks izgine iz njunega odnosa. Za večino pa vendarle velja, da je kvalitetna in redna spolnost ključna za vzdrževanje psihične ter fizične povezave in s tem za uspešno razmerje.

Pri Huffington postu so zato spolne in družinske terapevte povprašali, katera so najbolj zgovorna opozorila, da vajin zakon ali zveza drvi proti odnosu brez seksa. Bodita pozorna na sledečih deset.

Bolj, kot na intimna partnerja, spominjata na sostanovalca

"Fizična privlačnost v dolgih zvezah je pogosto podcenjena. Spočetka se partnerja drug za drugega trudita in skrbita, bi si ugajala ter bila privlačna. Tako se dobro počutita v svoji koži in sta poželjiva tudi za drugo stran. Sčasoma se to spremeni: lepa oblačila zamenjajo udobna, seksi spodnje perilo nadomestijo običajne spodnje hlačke in vse manj energije usmerjata v to, da bi bila drug za drugega poželjiva.

V kolikor to postane stalna praksa, gre za prvo opozorilo, da spolno življenje ostaja na stranskem tiru. Čeprav sta doma, se potrudita, da bosta seksi. Z oblačili, dišavo, pričesko. Ni treba pretiravati, a prav tako si ne smeta dajati občutka, da vama je vseeno." Psihologinja in spolna terapevtka Shannon Chavez.


Ob pogovorih o seksu sta v zadregi

"Če se nikoli nista odkrito in brez zadrege pogovarjala o seksu se lahko zgodi, da bo ta izginil iz vajinega razmerja. Komunikacija je ključna za dobro spolno življenje in intima brez nje kaj hitro izpuhti, z njo pa tudi želja po spolnosti." Seks terapevtka Vanessa Marin.


Vso svojo energijo in čas vlagata v svoje otroke

"Res je, otroci so pomembni in treba jim je posvečati čas ter namenjati energijo. A vendar starša nikoli ne smeta pozabiti, da sta še vedno tudi intimna partnerja in morata še naprej gojiti intimno vez. Seks naj kljub temu, da sta starša, ostaja del vajinega življenja.

Lahko se mu predajata, ko mladež spi, ko je na obisku pri starih starših ali v drugih trenutkih, ko sta sama. Drži, časa za romantične trenutke bosta imela manj, a to ne pomeni, da smeta nanje povsem pozabiti." Spolna terapevtka Sari Cooper.

brez_micna.jpg

Izogibata se romantičnim in erotičnim prizorom na malih zaslonih

"Erotični in seksi prizori vaju lahko navdihujejo. Morda bosta v njih videla kaj, kar bi želela prenesti v domačo spalnico, morda se bosta vzburila že zgolj s tem, ko skupaj gledata erotičen, lahko tudi porno film. V kolikor pa sta tedaj, ko se takšni prizori vrtijo na malem zaslonu, v zadregi, to kaj lahko nakazuje na težavo z vajino intimnostjo. Sposobnost skupaj z dragim uživati v bolj začinjenih scenah na drugi strani nakazuje na dobro spolno zdravje in močno medsebojno povezanost." Spolna terapevtka Kimberly Resnick Anderson.


Prenehala sta se spogledovati drug z drugim

"Ko na partnerja začneš gledati kot na najboljšega prijatelja, s katerim lahko dolge ure razpredaš o prijateljicah, družini, službi in vsemu, kar se ti dogaja, spogledovanje pa je povsem izginilo iz vajinega odnosa, je skrajni čas, da se znova povežeta na čutni ravni. Spogledujta se, vzdržujta očesni stik, uporabljajta telesno govorico, gradita spolno napetost oziroma vse tisto, kar sta nekoč počela povsem spontano ter s časoma pustila ob strani. Spogledovanje je ključno za uspešno zvezo in za dober seks. Ne glede na to, kako dolgo sta že par." Chavez.


On se norčuje iz tvojega spolnega poželenja oziroma pomanjkanja tega

"Če se on pogosto norčuje iz tvojega spolnega poželenja oziroma pomanjkanja tega, to ni dober znak. In ne obratno. Le redki so pari, pri katerih sta libida povsem usklajena, a neusklajenost spolnega poželenja ne sme biti tarča posmeha, temveč opozorilo, da je treba pokazati spoštovanje in poiskati kompromise, ki bodo odgovarjali obema in ki bodo preprečili, da bi spolnost povsem zamrla." Marinova.


Izven spalnice se le redko dotikata drug drugega

"Morda se drug drugega nista dotaknila že mesece, tudi poljubi v slovo ali ob snidenju so izginili iz vajine rutine, ko sedita pred televizijo, je med vama meter razlike, v avtomobilu se ne držita za roke. To so malenksoti, ki ne obetajo nič dobrega. Kajti dotiki še zdaleč niso omejeni zgolj na spalnico in če bosta nanje pozabila ob drugačnih priložnostih, bodo izginili tudi iz nje." Spolna terapevtka Tammy Nelson.

Namenoma bediš pozno v noč, da se izogneš izgovoru ne nocoj

"V posteljo ob istem času znatno poveča možnost, da zvečer ne bosta zgolj zaspala. Če pa se zavzeto izogibaš temu, da bi se skupaj odpravila k počitku, namenoma dlje bediš, ter se v odeje zaviješ tedaj, ko on že spi, se zavedno ali nezavedno izogibaš seksu. Morda se ti zdi takšno ravnanje prijaznejše kot zavrnitev, a zagotovo ni prava rešitev. To predstavlja le odkrit pogovor in iskanje razlogov za tvoje početje, ki nedvomno vodi v zvezo brez seksa." Resnick Anderson.


Nalagaš si vse več obveznosti in tako vse bolj krčiš čas, ki bi ga namenila njemu

"Res je, živimo v dobi, ko je čas največja dobrina in prav tega večini primanjkuje. Pari si zato vzamejo vse manj časa drug za drugega, za zabavo, intimo, pogovor, s tem pa se vse bolj niža možnost za kvalitetno spolno življenje. Kaj lahko pa si povsem nezavedno nalagaš vse več obveznosti, ki ti služijo kot izgovor za izmikanje intimnemu stiku. V obeh primerih se moraš zamisliti nad prioritetami ter, v kolikor se partnerju namenoma izmikaš, najprej pri sebi nato pa še z njim razčistiti, kje so resnični razlogi za tvoje vedenje,« svetuje Cooperjeva.


Tvoja pričakovanja o spolnem življenju so nerealna

"V manjši meri se povečaj temu, kakšen naj bi seks bil in se bolj osredotočaj na občutke, ki te med njim prevzemajo. Previsoka in nerealna pričakovanja v spolnosti neredko vodijo v razočaranje in usihanje telesne ljubezni. Ozavesti dejstvo, da vsak seks pač ni odličen, da je velikokrat povprečen ali celo slab, s tem pa ni nič narobe. Če nikoli ne bo izginil iz vajinega življenja, bosta nedvomno ohranila možnost, da bo kdaj tudi takšen, za kakršnega bi lahko rekla, da je izjemen," svetuje Chavezova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock in Unsplash (naslovna)

Priporočamo tudi: 10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih in 8 opozorilnih znakov, da zakon ne bo trajal

Preberite še: Šest dokazov, da ljubezen lahko boli


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)