Iskrena izpoved: Živiva v odprtem zakonu

Kaj v resnici to sploh pomeni.

4.4.2019 ob 4:25

ljubezen_zveza_seks_postelja_par_monogamija_poligamija1.jpg

"Ljudje praviloma domnevajo, da se pari, ki živijo v odprtih, poligamnih zvezah, seznanijo na ekscentričnih zabavah ali na družabnih omrežjih za svingerje, a vendar sva se soprogom Nicholasom spoznala kot običajna smrtnika, če smem tako reči," svojo zgodbo in izkušnjo o odprtem razmerju za Huffington post začenja Jade Weber in nadaljuje: "Ker oba obožujeva igro, sva se prijavila na avdicijo amaterskega gledališča ter tam navezala prvi stik.

Sprejeta sva bila oba, vendar iskrica med nama ni takoj preskočila. Za njim je tedaj že bila ločitev, imel je dva otroka ter bil v tridesetih letih. Sama sem bila stara nekaj čez dvajset in ni se mi zdel primeren kandidat za potencialnega soproga.

Vse se je spremenilo nekega večera, ko je na vajo prinesel kitaro. Kaj naj rečem, obožujem glasbenike. Nenadoma se mi je zdel zelo privlačen in kmalu sva začela hoditi. Čez nekaj let pa sva si obljubila večno zvestobo.

Vprašljiva monogamija

Preden sem spoznala Nicholasa, sem imela več monogamnih zvez, vendar se nikoli nisem nikomur resno zaobljubila. Z njim pa je bilo vse tako preprosto. Ne samo, ker me je spolno izjemno privlačil, temveč, ker sem ga močno ljubila. Zdelo se mi je, da sva popoln par, ki se občasno bolj kot ne šali na račun tega, da bilo bi zanimivo v spolno prakso umestiti trojčka. Dlje od besed in fantazij se nisva spustila.

To se je spremenilo leta 2011, tri leta po najini poroki, ko je en od članov moje družine doživel nesrečo, v kateri je njegovo življenje dolgo viselo na nitki. Takšne stvari močno spremenijo pogled na življenje in človek se zave, da je treba izkoristiti čisto vsak dan ter živeti na polno.

Vse se je nekako poklopilo z dejstvom, da sem želela v najino spolno življenje vnesti več vznemirjenja. Vendar nisem vedela, kako to idejo predstaviti soprogu ter prav tako ne, kako si popestritev sploh predstavljam. 

Neke noči, ko sva se z Nicholasom domov vrnila z zabave in se vse skupaj odločila zaključiti še s kozarčkom vina, pa mi je opojna pijača vlila pogum in neposredno sem ga vprašala, če je kdaj razmišljal o odprtem razmerju.

Na moje presenečenje me ni obsojal temveč je priznal, da se je tudi sam že večkrat v mislih igral s to idejo.

Raziskovanje novega terena

Tako sva se odločila, da nekoliko pretipava teren in začneva raziskovati spolnost izven najinega zakona, čeprav noben od naju ni natančno vedel, kako se zadeve lotiti. Nisem bila povsem prepričana, da bom v resnici zmogla … Bom vedno razmišljala, kaj z drugo počne tedaj, kadar ni z mano? 

Prav tako nisva prav dobro vedela, kaj sploh hočeva: spolne izkušnje z drugimi pari kot par ali premikanje meja kot ločena individuuma.

Zato sem predlagala dogovor: celo leto lahko počneva kar želiva, s komerkoli hočeva, na koncu leta pa si bova povedala, kako sva se ob tem počutila. 

Na žalost se politika ne vprašaj in ne povej ni najbolje obnesla. Sama nisem zdržala pritiska, saj sem se vedno spraševala, kje in s kom je ter seveda, če gre res tja, kamor mi je rekel, da namerava. 

Vse to je vodilo v veliko drame in prizadetih čustev, ne pa v pozitivno izkušnjo, kakršno sva pričakovala. Tedaj sem spoznala, da odprto razmerje zahteva ogromno komunikacije. Prav ta je steber vsakega, zlasti pa takšnega intimnega odnosa.

Pravila odprtega zakona

Preden sva vstopila v drugo leto tako imenovanega odprtega zakona, sva sestavila nekakšen seznam pravil, katerega se oba dosledno drživa.

Pravilo številka ena glasi: najin zakon je vedno prvi.

Pravilo številka dva pa: med nama ni skrivnosti.

Ostala pravila se nanašajo na varno spolnost in na zavezo, da se ne bova vpletala v nobeno morebitno dramo, ki bi jo lahko v svojih zvezah okušali tisti, ki nama začasno grejejo posteljo.

Treba se je znati prepustiti

S temi pravili je vse veliko lažje. Postala sva bolj spontana in odprta tudi glede izkušenj z drugimi pari. 

Lani se nama je povsem nepričakovano denimo predstavil par in predlagal skupno druženje v postelji. Ujel naju je povsem nepripravljena, vendar sva potrebovala le nekaj sekund, preden sva se odločila, da sva za stvar.

Prav spontanost je en pozitivnih vidikov takšnega življenja, zaradi katerega je vse skupaj bolj zanimivo. O tej izkušnji sva se še dolgo pogovarjala in spomine nanjo večkrat uporabila (ter jih še uporabljava) kot dodatno začimbo predigre v najini spalnici.

Kako igrava danes

Z gotovostjo lahko v imenu obeh trdim, da je odločitev za nemonogamno zvezo najin zakon izboljšala z več vidikov. Res je, ni vedno lahko. V bistvu je najtežji del seznaniti naključnega partnerja ali par, da zadeve ne bodo šle dlje od zabave v postelji. Velikokrat se nama namreč zdi, da s tem koga užaliva ali prizadeneva. Je nekako tako, kot po prvem zmenku povedati, da drugega ne bo. 

Prav tako velikokrat pride do zadrege, ko se po naključju srečava z nekom, s katerim sem bila jaz ali se je zabaval on. Spoznala pa sva kar nekaj parov s podobnim življenjem, ki živijo v najini okolici. Nekateri od njih so v bistvu najini dobri prijatelji. Naš odnos se na zunaj ni nič spremenil, le delimo si razburljivo skrivnost. Se pa o tem, kako živiva, odkrito z vsemi pogovarjava.

Nicholas mi večkrat pove, da obožuje, kadar sva skupaj z drugim parom ali kadar sem jaz z drugim. "Všeč mi je, ko si poredna," pravi in to me res vzburi. Sama menim enako. Veseli me, kadar uživa z drugo žensko, sama sem odprta za izkušnje z moškimi in ženskami.

Dragocene izkušnje

Postala sva tisti par, h kateremu se drugi z enakimi željami zatekajo po nasvet. Ker še vedno raziskujeva takšen način življenja v zvezi, tudi sama še ne poznava vseh odgovorov na nešteta vprašanja.

Deliva pa z drugimi tudi napake, ki sva jih storila in veva, da si jih ne smeva več privoščiti. Denimo tisto, da o izkušnjah nisva takoj govorila drug z drugim in upava, da bodo ostali sprejeli najin način igre, najine predloge ter pravila.

Seveda tudi sama poslušava izkušnje drugih in se skušava iz njih kar največ naučiti ter tako še izboljšati najino zvezo. Menim, da nama to odlično uspeva in nikoli nama ni bilo žal, da sva se odločila za takšen odnos. Kajti ne glede na to, s kolikimi spiva, še vedno se ljubiva in drug za drugega ostajava velika ljubezen."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: "Mož mi ne privošči oralnega seksa, zato sem poiskala rešitev" (osebna izpoved) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: Tako se slabo razmerje odraža na telesu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)