Štirje glavni razlogi za razpad zveze

In kako se izogniti žalostni usodi.

11.8.2019 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: M. FL.

V življenju in v ljubezni ni zagotovil. Čeprav v razmerje ali celo zakon stopate zaljubljeni in prepričani, da bosta s srčnim izbrancem skupaj ostala do konca dni, vse zveze niso obsojene na uspeh. Da bi vajina bila, se z dragim izogibajta najpogostejšim razlogom za ločitve oziroma razhode. Seveda jih morata najprej spoznati. Niza jih strokovnjakinja za razmerja Jasmine Diaz. Pa lepo po vrsti.

Pomanjkanje komunikacije

"Veliko je posameznikov, ki ne vedo, kako izražati svoje občutke, potrebe in želje. Teh ne znajo ubesediti tako, da bi jih druga stran razumela. Mnogo je tudi takšnih, ki sploh ne komunicirajo," pravi Diazova in dodaja: "Morda je res slišati kot kliše, a komunikacija je temelj vsakega razmerja. Nemogoče je pričakovati, da bo partner vedel, kaj menite, česa si želite ali kaj čutite, če mu tega ne boste povedali. Nihče ne more brati misli. Za pogovor si morata vzeti čas. Le z njim je mogoče ohranjati povezavo ter opozarjati na težave, ki se v zvezi pojavijo. Pa naj gre za malenkosti ali velike zagate. Nikar ne čakajte, da bi se zaradi molka razrasle čez vse meje."

Pomanjkanje pozornosti

Domala vsako razmerje pride do točke, ko partnerja padeta v cono udobja in ugodja. S tem ni nič narobe vse dotlej, dokler ne začneta drug drugega jemati kot sama po sebi umevna, si prenehata izkazovati ljubezen in pozornost, ter namenoma ali ne namenoma spregledata čustva drug drugega. "Biti pozoren pomeni upoštevati partnerjeve občutke, mu vsak dan izkazovati spoštovanje, biti njegov podpornik in zaveznik," je prepričana Diazova ki meni, da zakoni največkrat razpadejo, ko partnerja prenehata skrbeti drug za drugega. Prijateljstvo in ljubezen se tedaj umakneta jezi in zameri, zaljubljenost se umakne sovraštvu. Da bi se temu izognila, v zvezi vzdržujta pozitivno energijo. Namenjajta si čas, hodita enkrat na teden na zmenke, si povejta ali pokažita, da drug drugega cenita, ljubita ter spoštujeta. Takšna pozornost vedno godi in vodi v trajen odnos.

Pomanjkanje predanosti

"Pravijo, da vse, kar je vredno, zahteva delo in trud, prav to velja tudi za zveze in zakone," pravi Diaz in dodaja: "Če sodite med tiste, ki zlahka in hitro obupajo ter ob prvih težavah odvržejo puško v koruzo, je ločitev ali razhod kmalu na vidiku." Zdravo razmerje zahteva veliko predanosti in pripravljenosti reševati težave. Biti predan pomeni biti v zvezi čustveno, miselno in fizično stalno prisoten. Pomeni pripravljenost poslušati partnerja, čeprav se z njim ne strinjate, pomeni sprejemanje zavestnih odločitev v prid obema. Če boste razmišljali o ločitvi, boste najbrž prav to dosegli. Namesto tega pokažite voljo za premagovanje zadreg in presenečeni boste, kako bosta prav zaradi njih postala nepremagljiv par.

Pomanjkanje intime

Intima je po definiciji povezanost in bližina. Res je, za večino to pomeni reden seks, brez katerega zveza le težko obstane, a intima se ne nanaša zgolj na spolnost. Gre za sproščeno komunikacijo (da, znova smo pri njej), neseksualne dotike in čas, ki ga posvečata drug drugemu. "Pozabita na vse, namenita si trenutke, prižgita sveče, zavrtita glasbo, skupaj kuhajta, plešita, se objemajta in si tako dajta priložnost za ohranjanje in dograjevanje intime, ki je ena ključnih postavk zdravega odnosa," v prid dolgi zvezi vsem parom priporoča svetovalka.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)