Terapevti pravijo: Takšno je zdravo razmerje

Lastnosti odličnega partnerskega odnosa nizajo zakonski svetovalci.

28.12.2017 ob 6:15

zdravi_micna.jpg

Zdravo in srečno razmerje se ne zgodi samo po sebi. Vanj sta vključeni dve osebi, ki sta pripravljeni vlagati v odnos, sta drug drugi predani in želita vedno izboljšati sebe ter intimno vez. Kdaj pa po mnenju psihologov, terapevtov in drugih poznavalcev medosebnih odnosov lahko z gotovostjo trdiš, da imata z dragim čudovit odnos? Takole so povedali za Huffington post.

Vajina pričakovanja o ljubezni so realna

"Zaljubiti se je lahko. Težje pa je ljubezen ohranjati. Dolga razmerja so težka. V njih pogosto prihaja do vzponov in padcev. Sprejemanje dejstva, da zveza prinaša številne izzive, pripravljenost soočati se ter premagovati takšne in drugačne težave, to so prvi pokazatelji trdne in zdrave intimne zveze." Terapevtka Michele Weiner-Davis.

Drobnih spodrsljajev ne jemljeta preveč osebno

"Srečni pari iz malenkosti nikoli ne delajo drame in napakam partnerja ne pripisujejo prevelikega pomena. Je pozabila na oblačila v čistilnici? Je v garaži pustil avto s skoraj praznim rezervoarjem? Če tedaj namesto: Ni mu mar zame, misli le nase, to počne nalašč in podobno razmišljata: Vsi smo ljudje in vsak se lahko zmoti, se nedvomno lahko pohvalita s čudovitim odnosom." Winifred M. Reilly, zakonska in družinska terapevtka.

Delujeta ekipa in ne kot tekmeca

"Res je, tekmovalnost na delavnem mestu in na športnem igrišču je dobrodošla. Ni pa dobrodošla in ne zdrava v intimnem razmerju. V njem naj bi partnerja vedno delovala kot ekipa in podpornika drug drugemu, ter v nobenem primeru ne kot tekmeca in nasprotnika." Douglas C. Brooks, spolni terapevt.

Prevzemata odgovornost in ne prelagata krivde

"Ko se v zdravem razmerju pojavi težava, partnerja zanjo ne krivita drug drugega, temveč se vsak vpraša, koliko je k njej pripomogel sam. Prevzemanje odgovornosti za nastale zadrege in ne kazanje s prstom na drugo stran ali celo na nekoga tretjega, je nedvomno še en jasen pokazatelj zdravega in trdnega intimnega odnosa." Ryan Howes, psiholog.

V zvezi se počutita varna, saj si zaupata

"V razmerju, kjer si partnerja zaupata in verjameta, ni prostora za dvom in ljubosumje. Srečni pari čutijo ljubezen in ne paranoje." Pepper Schwartz, profesor sociologije in seksolog.

V prid drugemu sta včasih pripravljena pozabiti nase

"Živimo v svetu, kjer je na prvem mestu osebno zadovoljstvo in zadovoljevanje lastnih potreb. Egoizem si utira pot tudi v najtesnejše odnose in kadar sta partnerja včasih pripravljena sebe postaviti na drugo mesto ter dati prednost potrebam, željam in pričakovanjem sočloveka, zagotovo lahko trdita, da je njuna zveza močna in zdrava. Seveda to velja le, kadar je ta pripravljenost prisotna na obeh straneh." Weiner-Davis.

O vsem se lahko odkrito pogovarjata

"Seks, denar, skrbi, želje. V zdravem razmerju tabu tem ni in oba partnerja lahko o vsem govorita odkrito ter brez strahu, da bi bila druga stran užaljena, prizadeta ali da bi bil tisti, ki spregovori, tarča posmega." Reilly.

Razvijata se tudi kot posameznika

"Ljudje se s časoma spreminjamo. Prav tako se spreminja odnos med dvema. Srečni pari te spremembe sprejemajo, jih razumejo ter upoštevajo. Partnerji v njih drug drugega spodbujajo k novim hobijem, kariernim potem, razvijanjem osebnosti saj se zavedajo, da se s tem, ko rastejo kot posamezniki, plemeniti tudi zveza. Res je, da so spremembe včasih vir strahov in negotovosti, a o tem se odkrito pogovarjajo in ne dopuščajo, da bi karkoli spodkopalo temelje zdravega odnosa." Howes.

Ne poznata nizkih udarcev

"V še tako srečni in ubrani zvezi prihaja do nesoglasji in sporov. In tedaj se tisti, v zdravem odnosu ne poslužujejo nizkih udarcev, kot so zmerljivke, kričanje in posploševanje, temveč se osredotočajo zgolj na trenutno težavo in četudi povzdignejo glas, nikoli ne prizadenejo, ne očitajo, ne žalijo ter ne ponižujejo druge strani." Schwartz.

Avtorica: M. FL. 

Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)