Tudi prepirati se moramo znati

Kajti v vsaki zvezi so spori neizbežni.

15.4.2018 ob 5:00

prepir_par_unsplash.jpg

Nedvomno se bosta z dragim kdaj sprla. V nečem se ne bosta strinjala in namesto ljubezenskih izjav si bosta izmenjevala jezne poglede ter ostre besede. To je nekaj povsem normalnega in običajnega. Pa vendar, prepirati se je treba znati. Le, če bosta tedaj, ko bosta drug na drugega jezna, upoštevala meje, bosta na koncu našla skupen jezik in vedno znova prišla so kompromisov, s pomočjo katerih bosta zorela tako vidva, kot vajina zveza. V resnici se pravilno prepirati ni enostavno. Zato zakonski terapevt Stan Tatkin za Your Tango našteva pet pravil, ki jih pri tem morata upoštevati. Oba.

Bodita obrnjena drug proti drugemu

Pri sporu je pomemben osebni stik. Pozabita torej na burno izmenjavo mnenj v telefonskem pogovoru, kratkih sporočilih, po elektronski pošti, tudi v avtu se ni pametno prepirati.

Kajti, kot pravi Takin, si morata tedaj, ko izražata nestrinjanje, zreti v oči. Tako bosta lahko opazovala obrazno mimiko drug drugega in bosta imela občutek, da sta še vedno povezana, čeprav trenutno stojita na nasprotnih bregovih.

Poslušaj ga

Seveda to velja tudi zanj. Ko en govori, drugi molči, posluša in opazuje govorico telesa. Le s pozornim poslušanjem je mogoče dojeti, kako nekdo razmišlja o določeni težavi in tudi, zakaj se ne strinja s teboj. Poslušaj z vsemi čutili.

Razumi ga

Spor pomeni, da se vajini mnenji razlikujeta, torej na določeno stvar ne gledata z enake perspektive, za kar imata vsak svoje razloge. Te je treba razumeti. Kajti nič se ne bo spremenilo, če bosta trmasto vztrajala pri svojem in zavračala drugačen pogled samo zato, ker prihaja z druge strani.

Ne prepirajta se predolgo

Kuhanje jeze in neskončne zamere ne koristijo ne duši, ne telesu in ne razmerju. Ena od študiji je celo pokazala, da tako imenovane tihe maše znatno obremenijo srce in kar za trikrat povečajo tveganje za smrtnost, ki je posledica katere od s stresom pogojene bolezni.

Vzemita si minuto, dve, nato spremenita temo in jo speljita v povsem druge vode, pa čeprav je to vreme ali večerja. Govorita o nečem, kar bo med vama znova vzpostavilo pozitivno komunikacijo in vaju opomnilo, da se, četudi se ne strinjata vedno, še ljubita.

Pazi na besede

Kadar smo jezni, velikokrat rečemo stvari, ki jih ne mislimo resno, kar pa ne pomeni, da drugi strani ne zadajo bolečine. Zato se izogibajta žaljenju, poniževanju, posploševanju in se, v kolikor bosta prestopila mejo, drug drugemu opravičita.

Sicer se bodo negativna čustva z vsakim naslednjim sporom samo še poglobila in vse bolj rušila možnost za mirno in učinkovito komunikacijo, zlasti tedaj, ko bosta različnih mnenj in prepričanj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)