Psiholog s Harvarda odkriva, kako imeti več sreče z denarjem: sedem nasvetov za maksimalni izkoristek finančnih zmožnosti

Ni pomembno le, koliko denarja je na voljo, pomembno je predvsem, kako ga čim bolje izkoristiti.

5.4.2023 ob 1:05 | Foto: Stefan Amer(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Psiholog s Harvarda odkriva, kako imeti več sreče z denarjem: sedem nasvetov za maksimalni izkoristek finančnih zmožnosti

Zagotovo je vsak že večkrat slišal stari rek, da denar ne more kupiti sreče. Res je, da denar sam po sebi ne prinaša sreče, prav tako pa drži tudi, da denar potrebujemo.

Znani psiholog s Harvarda Daniel Gilbert pravi, da denar lahko nudi večje možnosti za srečno življenje, a pojasnjuje, da ga ljudje velikokrat zapravljajo za stvari, za katere menijo, da jih bodo osrečile, vendar se tako zdi le na prvi pogled.

Nadalje navaja sedem načinov za maksimalni izkoristek finančnih zmožnosti v korist srečnejšega življenja. Tako boste po njegovem mnenju z denarjem imeli več sreče:

Kupujte izkušnje in ne predmetov

V anketi, ki je zaobjela 1000 Američanov, je 57 odstotkov vprašanih povedalo, da jih je denar najbolj osrečil tedaj, ko z njim niso kupovali predmetov, denimo avtomobila, pohištva, oblačil, temveč so ga namenili izkušnjam, kot so potovanja, koncerti, izleti in podobno. 

Kajti izkušnje osrečujejo dlje in hkrati ustvarjajo lepe spomine.

"Velikokrat mnogo pozornosti namenjamo različnim materialnim dobrinam, ki osrečujejo le na kratek rok. Vendar občutki sreče trajajo dlje, kadar si z denarjem privoščimo nekaj, ob čemer uživamo, hkrati nabiramo izkušnje, snujemo nova poznanstva in pišemo lepe spomine," je prepričan psiholog.

 Daria Kulkova/Gettyimages

Denar namenjate pomoči drugim in se samo sebi

"Naša sreča je tesno povezana s srečo ljudi, ki nas obdajajo. Negovanje teh odnosov je ploden način oplemenitenja svojih finančnih sredstev in predvsem njihovega učinka na počutje," je povedal psiholog in dodal, da je natančno spremljanje delovanja možganov v eni od raziskav pokazalo, da zapravljanje denarja za druge aktivira možganske centre za nagrajevanje.

"Ko pomagate drugim, se ustvari močan občutek, da počnete nekaj dobrega, nekaj trajnega in vrednega, kar prinaša srečo na vseh področjih življenja, od finančnega do družabnega," je prepričan Daniel.

Kupujte majhna in ne velikih zadovoljstev

Da bi imel denar kar največji vpliv na srečo, sebe razveseljujte z malenkostmi, ki vas osrečujejo. Privoščite si nekaj, kar si že dolgo želite, malenkost, ki vam bo polepšala dan, presenetite sami sebe.

To je dejanje, ki bo v vas vzbudilo hvaležnost in boste z njo znali ceniti malenkosti.

Plačajte sedaj, uporabljate kasneje

Veliko psiholoških teorij kaže, da odlašanje z zadovoljstvom vodi do uspešnega in srečnega življenja.

S tega vidika je veliko bolje plačati sedaj, uživati pa kasneje, kot uživati sedaj in plačati kasneje.

Ta teorija zlasti drži, ko gre za kupovanje nečesa na obroke ali kredit. Kajti z obročnim plačevanjem za nazaj vedno plačujete za nekaj, kar ste že izkoristili, s tem povezano zadovoljstvo, pa naj gre v materialnem ali nematerialnem smislu, pa je že davno splahnelo.

Rattankun Thongbun/Gettyimages

Zamislite si, kaj v bistvu pomeni nekaj, kar si res želite

Kadar si nečesa res želimo radi pozabimo na s tem povezane podrobnosti. A sreča se skriva prav v njih.

Preden si nekaj privoščite, si zamislite, kakšne občutke boste doživljali ob nakupu in uporabi določenega predmeta.

Ozavestite vsak občutek, kako uživati v tem, zaprite oči in vizualizirajte, kako boste na koncu kupljeno uporabljali. Vizualizacija je odlična motivacija in spodbuda ter zagotavlja tudi lepšo izkušnjo potem, ko določeno stvar ali nematerialno dobrino v resnici pridobite.

Med nakupovanjem ne primerjate preveč stvari

Spremenite psihološki kontekst med nakupovanjem. Seveda boste med seboj primerjali več dobrin, ki si jih želite, pa naj bo to avtomobil ali hiša. A pretirano iskanje različnih možnosti potrošnika na koncu pripelje do tega, da se povečajo njegova pričakovanja.

Če denimo kupujete hišo in se ob pregledu dvajsetih zaljubite v največjo ter najbolj prostorno, boste izgubili fokus na stvari, ki so za vas res pomembne: lokacija, namen ter tudi cena. Kupili boste hišo, ki je lepša in večja od drugih in vzeli visok kredit, s tem pa boste zapadli v finančne težave in sebe oropali sreče, ki bi jo prinesel tudi manjši dom.

Realna pričakovanja so z vidika, koliko sreče prinese denar, pomembna in še nekaj: ko nakup zaključite, končajte s primerjavami.

Vprašajte prijatelje

"Raziskave kažejo, da je dejstvo, kako močno bomo uživali v dobrini ali izkušnji močno povezano s tem, kako na to gledajo drugi.

Prijatelji in družina vas dobro poznajo in bodo znali svetovati ter priporočiti potovanje, vam dati informacije od dejavnosti ali predmetu, ki bi vas osrečili.

Če torej niste prepričani o nakupu, za nasvet vprašajte osebe, ki so vam res blizu. Poznajo vas bolje, kot bi si mislili," za konec svetuje psiholog.

Carlos Barquero Perez/Gettyimages

Povzeto po portalu Sensa.mondo.rs

Preberite še: Kako lahko ukrepam proti trgovcu, ki me je ogoljufal in mi prodal ponaredek

Morda vas zanima tudi: Se mi v Sloveniji izplača delati za takšno plačo? Resnična zgodba mamice treh otrok, ki razmišlja o odpovedi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)