Brez zadrege: Ko so pogovori o denarju smiselni

Čeprav se praviloma tej temi v družbi prijateljic izogibaš.

12.11.2017 ob 6:00

pogovor_micna.jpg

Sproščeno klepetate o seksu. Pogovarjate se o razmerju, o nosečnosti in o izkušnjah, ki ste jih doživljale med porodom. Brez zadrege. Ko pa pride do denarja, se zadeve ustavijo. Ta namreč velja za eno najbolj kontroverznih tem med prijateljicami in prijatelji.

Zakaj, še sama ne veš, a to, koliko se steče na tvoj račun in koliko z njega odteče, praviloma zadržiš zase. Prav tako tudi, koliko si odštela za počitnice in novo uro. Skratka, denar velja za nekakšno tabu temo. A v določenih primerih bi o njem morala tudi s prijatelji odkrito spregovoriti. Kdaj, se sprašuješ. 

Ko se dogovarjaš za povišico

Ne glede na to, ali si v kolesju podjetja novinka ali si v njem zaposlena že leta, nikoli ni slaba ideja primerjati zaslužkov prijateljev, ki opravljajo podobna dela (v drugem podjetju) s svojimi. Seveda tedaj, ko se ti zazdi, da si zasluziš primerno povišico. Zakaj?

Tako boš deležna vpogleda v to, kako je ovrednoten tvoj poklic in prav ta informacija ti bo nudila dobro pogajalsko izhodišče. Prav tako boš na podlagi takšnega pogovora spoznala druge ugodnosti, ki ti pripadajo (denimo delo od doma dvakrat na teden), pa se ti o tem, dokler se nisi odkrito pogovorila z nekom, ki ti je blizu, ni niti sanjalo.

Kadar spreminjaš svoje varčevalne navade

Primerjava finančnega načrta, zlasti prihodkov, izdatkov in pologov na varčevalni račun, ti bo zagotovila nekaj koristnih namigov o tem, kako uresničiti dolgoročne cilje in kako povečati prihranek.

Možnosti so neskončne in težko je izbrati pravo. Nedvomno ti bo lažje s pomočjo nekoga, ima na tem področju več izkušenj iz prve roke.

Čeprav nisi pripravljena razkriti, kolikšen znesek bi namenila varčevanju, lahko primerjaš mesečne stroške in razmisliš, kje lahko svoje oklestiš ter tako povečaš znesek, ki ga lahko daš na stran.

Ko se odločaš za večje naložbe

Finančne vode skrivajo nemalo pasti, zato je mnenje prijateljev o tem, kam in koliko investirati, vedno dobrodošlo.

Lahko začneš s hipotetičnim vprašanjem: "Kam bi ti vložila 5000 evrov?"

Čeprav boš kot odgovor morda dobila le priporočilo za odličnega finančnega svetovalca, ti lahko prav ta pri tem še kako pomaga, tako kot tudi bolj konkreten nasvet. Zberi jih čim več in se odloči za tistega, za katerega meniš, da je zate najboljši.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)