Poslovne ženske: Nasveti uspešnih Slovenk o karieri in ravnanju z denarjem (1. del)

Se spomnite, kateri je najboljši karierni nasvet, kar ste jih kdaj dobili? O karieri in varčevanju denarja smo poklepetali s štirimi Slovenkami, ki spretno krmarijo v poslovnem svetu.

26.9.2017 ob 7:10

micna_poslovne_coverimg29778298.jpg

Nasvetov, kako ravnati z denarjem, kako ga (pri)varčevati in kako se konec meseca oziroma leta še vedno spomniti, kam je izginil, je veliko. In čeprav se jih pogosto zavedamo, pa je teorija včasih drugačna od prakse. Prav tako je med mladimi kar nekaj takšnih, ki ne vedo, kako začeti z grajenjem kariere in bi kljub šolanju potrebovali kakšen bolj praktičen nasvet. 

O njihovih karierah in varčevalnih načrtih smo poklepetali s štirimi Slovenkami, ki si gradijo uspešno poslovno kariero, v rokavu pa imajo tudi nekaj nasvetov za njen uspeh. V prvem delu Poslovnih žensk vam predstavljamo pogled na karierno pot skozi oči prvih dveh sogovornic, spodaj pa vas vodimo do nadaljevanja z zanimivimi nasveti. 

Melinda Rebrek: "Zaupaj instinktu, prevzemi odgovornost, analiziraj in se uči"

Melinda Rebrek je producentka televizijskih oddaj, organizatorka dogodkov, izvršna producentka Ljubljana Fashion Weeka in še bi lahko naštevali. Po letih sprejemanja dobronamernih – a ne prav dobrih – kariernih nasvetov od drugih, si je šopek najboljših izoblikovala kar sama.

melinda-min.jpg

"Velikokrat sem namreč slišala, da sem preveč iskrena in direktna, naj malo skrivam svoje mnenje in podobno, a sem se na srečo takšnih ljudi okrog sebe sčasoma otresla. Torej prvi nasvet bi bil – ne ubogaj slepo nasvetov, zaupaj svojemu instinktu," pravi Melinda, ki spodbuja učenje iz napak, z namenom, da jih ne ponavljamo več.

"Ko/če gre kaj narobe, najprej prevzemi odgovornost, popravi za seboj in na pretekle težave ne glej z jezo, temveč stopi korak nazaj, objektivno analiziraj situacijo in se uči," dodaja producentka, ki spodbuja odprto komunikacijo.

"Hvala je čarobna beseda in nasmeh odpira skoraj vsa vrata"

"Vedno bodi fer in odkrit do sodelavcev in jim daj proste roke pri delu, ki ga obvladajo bolje od tebe. Dobra in samostojna ekipa, ki dobro komunicira med seboj, je več vredna kot absolutna kontrola in prestrašeni zaposleni. Kontrola je sicer dobra in koristna stvar, če ego prevlada, pa je kontraproduktivno," razmišlja Melinda, ki se zaveda, da resnica ni vedno najbolj popularna in najlažja zadeva, a je prepričana, da se dolgoročno splača.

"Hvala je čarobna beseda in nasmeh odpira skoraj vsa vrata. In še nekaj – prej, ko se znebiš tistega nadležnega "kaj si bodo pa drugi mislili", lažje ti bo. Nikoli ne boš vsem všeč. Še ena od zlatih – če dobiš priložnost, odkrij svet in spoznaj delovne navade v tujini, je zelo dober reality check, domov se lahko vedno vrneš. Veliko pametnejši," nam je zaupala Melinda, ki je tudi ena od velikih navdušenk nad potovanji in če bi lahko, bi zanje porabila tudi zadnji evro.

"Dobro je imeti cilje in možnosti zastavljene realno"

"Spomini in izkušnje s potovanj so namreč neprecenljivi in ga ni denarja na banki, ki bi jih lahko nadomestil. Ampak ker je realnost taka, da je treba plačevati hrano, davke, račune in še kaj zoprno nepredvidenega vmes, sem se morala malce disciplinirati. Kredit je ena od pasti, v katero v želji "hitrega denarja" stopijo premnogi, a sem se mu uspela ogniti. Dobro je imeti cilje in možnosti zastavljene realno. Si pač nisem kupila stanovanja, ampak živim v podnajemu in ne trepetam v strahu, da bom ostala brez vsega, če ne plačam obroka, ker pač ničesar nimam," razmišlja Melinda, ki jo je v časih s.p.-jevstva iz zagat reševal varčevalni račun, na katerega je nakazovala občasne presežke in ima to lepo lastnost, da se naloženih sredstev prvih nekaj dni ne moreš dotikati.

"V tem času te že neha žuliti misel, kje bi jih lahko "koristneje" vložil, beri: zapravil. Zdaj, v času d.o.o.-ja pa v bistvu zakonodaja varčuje zate oziroma ti ne dovoli zapravljanja kar tako. Realnost je plača, za sredstva, ki ostanejo na računu podjetja pa je dobro pomisliti, kako denar vložiti v nekaj, kjer bo vsaj obstal ali še bolje, se plemenitil," dodaja producentka, ki zadnje čase sanja o kamniti hišici nekje v bližini morja. 

"Nekje, kjer so temperature prijaznejše, je več sonca in zima krajša, kjer bova grela stare kosti in imela možnost še vedno pomigati kaj v zvezi s turizmom, saj mi je kristalno jasno, da pač nisem oseba, ki bi bila lahko dolgo pri miru in tudi na pokojnino ne morem ravno računati. Sicer bo treba za to naložbo krepko migati še nekaj let, a ker od ciljev ne odstopam kar tako, se že vidim, kako bom pila pijačke z dežnički ob zvokih škržatov, gledala utrinke ter vodila en čudovit Bed & Breakfast," o načrtih za prihodnost sklene Melinda.

Petra Zupančič: "Zaupaj občutku v trebuhu!"

Med tistimi, ki pri sklepanju poslov in sprejemanju projektov prav tako najbolj pozorno poslušajo svojo intuicijo, je tudi Petra Zupančič, oblikovalka interierja, ki deluje pod imenom DUXA interier.

petra-min.jpg

"Med kariernimi nasveti mi vedno na misel najprej pridejo besede mojega dobrega prijatelja iz Španije Victorja Carrasca, ki je sicer vrhunski dizajner pri Viccarbe. V enem od mojih temačnih obdobij mi je rekel, naj se zavedam, da nas prav te situacije delajo močnejše. Spomnil me je, da moramo zaupati tistemu občutku v trebuhu, ki nam hitro pove, ko se nekaj čuti prav ali narobe. In to se mi vedno znova potrjuje. Če se čuti dobro, gremo, če ne, pa je zanimivo, kako se stvar kar sama od sebe odstrani. Še vedno, ko sem ta notranji čut poskušala utišati, sem jih dobila po glavi, zato se mi zdi res pomembno, da mu vedno sledimo," pravi Petra. 

"Denar mora krožiti!"

"Ker živim za potovanja, so ta, kar se tiče varčevanja, moja glavna motivacija. Zato se veliko projektov vrti okoli tistega enkratletnega večjega potovanja, pa ne v smislu varčevanja, ampak tega, da imam v glavi, da bom kmalu odsotna kakšne štiri tedne in moram temu primerno prilagoditi tudi delo," pravi Petra.

"Prav izdelanega varčevalnega načrta zato nimam, rada živim vsak dan posebej, kar morda ni najbolj tipično. A mislim, da mora denar krožiti. Ko pogledam nekaj let nazaj, ko sem kdaj preračunavala, če mi bo ostalo dovolj prihrankov do konca meseca, ugotavljam, da denar vedno najde pot nazaj. Vedno se odpre kakšna nova priložnost in nov projekt in tak krog mi je najbolj všeč," dodaja oblikovalka.

Kakšne varčevalne in karierne nasvete imata "nekdanja mati" vseh najbolj cenjenih slovenskih revij in pobudnica zanimivega gibanja, ki je Slovence naučil počasnejšega življenja, najdete tukaj -> Nasveti uspešnih Slovenk o karieri in ravnanju z denarjem (2.del) 

Avtor: Maja Fister

Foto: CoverImages, Mimi Antolović, Tomaž Gregorič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)