Šest načinov, kako denar ubija ljubezen

Vse se vrti okoli denarja.

20.7.2017 ob 5:05

par_ThinkstockPhotos-532629273.jpg

Živimo v svetu, v katerem je denar ena največjih vrednot, o njem se velikokrat govori in razpravlja. Res je, da ne more kupiti ljubezni in ne more nadomestiti časa, ki ga preživljate z vam ljubimi ljudmi. Res pa je tudi, da je prav ta tisti, ki omogoča preživetje in je hkrati neredko vir napetosti, slabe volje ter konfliktov. Zlasti v intimnem odnosu. Poglejte šest načinov kako, ne glede na to, koliko ga imata, ogroža vajino zvezo.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku. 

Vedno se primerjate z drugimi

Prijatelji, sorodniki, znanci so velikokrat tisti, s katerimi primerjate svoj materialni položaj. Imate toliko, kot oni? Kakšen je njihov dom? Kakšen avto vozijo in kaj vse nudijo svojim otrokom? Seznam se lahko nadaljuje v neskončnost.

Kadar se primerjate z drugimi, ste vselej nekoliko razočarani. Kajti, priznajte, večkrat, kot tiste, ki imajo toliko ali celo manj od vas samih, vidite one, ki imajo več. Prav to je neredko vir nezadovoljstva in frustraciji, ki jih stresate na partnerja.

Zato si raje dopovejte, da bodo vedno obstajali takšni, ki imajo več in takšni, ki imajo manj, kar pa ne sme biti merilo za vašo srečo. Živite tako, da boste zadovoljni ne glede na to, koliko imajo pod palcem prijatelji in znanci, ter kaj vse si lahko privoščijo.

Ne pogovarjata se o denarju

Pogovor o denarju je pomembna postavka razmerja. Zanj si morata vedno vzeti čas, zlasti pa morata finančne plati odnosa predebatirati pred selitvijo pod isto streho ali preden se drug drugemu za vselej zaobljubita.

Bi raje skupen ali ločena računa? Kakšne so vajine kreditne sposobnosti? Bosta varčevala ali raje investirala? Koliko denarja sta pripravljena namenjati za zabavo?

Le če bosta uskladila finančna pričakovanja, bosta lahko osnovala zdrav in uspešen odnos. To je mogoče samo na podlagi pogovora o tako neromantični temi, kot je denar.

Drug do drugega nista poštena

Mnogi do življenjskega sopotnika niso odkriti glede tega, koliko zapravijo in čemu namenjajo svoje prihodke. Takšno obnašanje drugo stran boli v tolikšni meri, kot prevara. Kajti male ali velike laži in skrivnosti vselej pridejo na plano. Tudi tu je ključna iskrena komunikacija.

S partnerjem bi se morali odkrito pogovarjati o svojih stroških in nakupovalnih podvigih. Prav tako bi vam te moral zaupati on. Če to ni mogoče, se vajini zvezi ne obeta nič dobrega.

Denar enemu od vaju služi za dokazovanje moči

Zakon ali razmerje je mogoče enačiti s poslovnim odnosom, kjer sta partnerja lahko uspešna le, če sta enakopravna in enakovredna. Denarja nikoli ne smete izrabljati za nadvlado sočloveka, ne glede na to, koliko kdo prinese v skupni proračun. Tega ustvarjata skupaj in vsak prispeva po svojih najboljših močeh. Oba imata sanje in potrebujeta sredstva, da jih uresničita, boj za prevlado pa lahko uniči sprva še tako dobro zvezo.

Vajine finančne prioritete se razlikujejo

Finančno odgovornost morata sprejeti oba. Prav zato se morata razjasniti svoje prioritete: če bi en od vaju rad varčeval za potovanje, drugi pa bi se vsak konec tedna zabaval s prijatelji, bo med vama prej ali slej izbruhnil spor.

Zato je pomembno, da cilje in želje uskladita in jim sledita ter si pri tem zaupata. Tudi stalen nadzor nad partnerjevo potrošnjo in očitki glede zapravljivosti ali pretirane varčnosti niso osnova uspešnega odnosa. Ta temelji na zaupanju, ki mora biti upravičeno in nikoli izdano.

Imata veliko dolgov

Ne glede na to, ali gre za dolgoročne kredite ali za dolgove na kreditnih karticah, ki jih le težko odplačujeta, ti so vedno lahko vir zadrege in sporov. Dokazano je, da so srečnejši pari, ki nimajo dolgov oziroma ti ne ogrožajo njihove kvalitete življenja.

Varčnost se praviloma izplača, dolgovi so tisti, ki lahko spodkopljejo temelje.

Denarne težave naj ne bodo tiste, ki vaju bodo ločevale. Vedno je mogoče najti kompromis, ki bo odgovarjal obema in za katerega predpogoji so odkritost, pogovor in upoštevanje vajinih zmožnosti ter želja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)