Magneti, ki obljubljajo dolgo in uspešno zvezo

Obstajajo tako imenovane magnetne lastnosti, ki lahko dve osebi povežejo za vedno.

4.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Magneti, ki obljubljajo dolgo in uspešno zvezo

Nekaterim razmerjem je namenjeno, da trajajo. Vendar tudi ta ne obstanejo sama po sebi, partnerja v njih morata delovati odnosu v korist res pa je, da ju praviloma krasijo nekatere, lahko bi rekli kar magnetne lastnosti, ki vodo peljejo na mlin dolge in trdne zveze.

Magnetne lastnosti se razlikujejo od tistih, ki prižgejo iskrico privlačnosti.

Vsi vemo, da nekatere značilnosti pospešijo bitje srca: atraktiven videz, privlačen nasmeh, očarljivo obnašanje … Evolucijske teorije namigujejo, da je namen začetne privlačnosti drugačen od namena snovanja resne zveze.

Medtem ko gre pri prvi za iskanje ujemajočih se oziroma dobrih genov, je glavni namen trajne zveze najti dobrega, zaščitniškega partnerja in so-starša.

Zato kvalitete, ki nas pri nekom privlačijo na začetku razmerja, niso nujno kvalitete, ki bi pomagale ohraniti odnos. Tiste, ki pripomorejo k temu, so načeloma skupne tako moškim kot ženskam. Katere so torej obvezne magnetne lastnosti za dobro in stabilno zvezo?

Zvestoba in zaupanje

Bolj kot karkoli drugega je v dolgi zvezi pomembno ob sebi imeti človeka, ki mu lahko zaupamo in ki lahko zaupa nam, je zvest sebi in je zvest partnerju ter z ničimer namenoma ne ogroža odnosa.

Brez zanesljivosti in predanosti obeh partnerjev zveza ne more obstati.

Skrbnost in predanost

Zveza lahko na dolgi rok traja le, kadar sta ji partnerja v njej predana, je njen obstanek njun skupni cilj, skrbita za drug drugega in odnos ter se zavedata, da se lahko v razmerju drug na drugega vedno zanašata.

Humor

Humor in naklonjenost zabavi sta naslednji magnetni lastnosti. Pravijo, da pari, ki se smejijo skupaj, ostanejo skupaj. Biti v družbi z nekom, ob katerem je praviloma zabavno in zanimivo je namreč pogoj za srečno in dolgo zvezo.

Pari, ki se smejijo skupaj, ostanejo skupaj.

Romantičnost in čutnost

Privlačnost ni pomembna le na začetku zveze. Izražanje romantičnosti, čutnosti in pripravljenost sočloveku pokazati najbolj nežno ter ranljivo plat so močna vezivna tkiva romantičnega odnosa tudi potem, ko se začetne strasti umirijo.

Razumevanje s prijatelji in družino

Noben odnos, še tako romantičen in vroč, ne more delovati v izolaciji. V življenju stalno prihaja do stikov z zunanjim svetom, v katerega sodijo prijatelji in člani širše družine. Razumevanje z njimi je za trajen in stabilen odnos nedvomno pomembno.

Pripravljenost pomagati

Ne zgolj v smislu čustvene podpore in razumevanja, temveč v smislu povsem konkretnih del in nalog. Na samem začetku zveze o tem najbrž nihče ne razmišlja, a na dolgi rok se velikokrat pokaže, kako pomembno je imeti ob sebi človeka, ki aktivno sodeluje pri skrbi za dom in družino.

Pomembno je, da nihče nima občutka, da je za vse sam.

Dobre seksualne veščine

Za trdno in zdravo razmerje je seks pomemben. Kakšen je dober seks, je odvisno od para, je pa dejstvo, da mora vsak najti tisto, kar mu v postelji najbolj odgovarja. Tudi s pomočjo seksualne komunikacije.

Pripravljenost na kompromise

Na sprehodu skozi življenje se včasih nastavijo zapreke ali pasti, čez katere je težko preiti kot par. Zgodi se, da vsak vleče v svojo smer in tedaj zadeve lahko reši le pripravljenost za sklepanje kompromisov. Ta mora krasiti oba partnerja.

Deljenje skupnih interesov

Pomembno je, da kljub zvezi vsak partner ohrani svojo identiteto, svoj jaz in svoje interese. A pomembno je tudi, da obstajajo dejavnosti, ki se jim partnerja z veseljem predajata skupaj in ju še dodatno povezujejo.

Skupni interesi so močno lepilo v zvezi.

Pozitivnost

Včasih se nad življenjem zgrinjajo temni oblaki in tedaj je ob sebi dobro imeti človeka, ki jih zna s pozitivnim odnosom do sveta pregnati. Res je, nihče ni vedno pozitiven in vsak ima včasih slab dan, a osebe, ki sebe dojemajo kot optimiste ter tako tudi ravnajo, so osebe z lastnostmi, ki pomagajo do trdne in trajne zveze.

Dobro finančno stanje

Dober materialni položaj še zdaleč ni vse, je pa lahko iz povsem praktičnih razlogov eden od dejavnikov tesnejše povezave. Ne gre za bajno premoženje, gre pa za to, da lahko partnerja brez težav pokrivata osnovne življenjske izdatke in ne živita iz rok v usta, temveč si v življenju lahko privoščita nekaj več kot zgolj osnovne dobrine.

Magnetne privlačnosti niso dovolj

Zanimivo je, da so raziskovalci glede teh lastnosti odkrili le malo razlik med spoloma. Imeti spolno zadovoljujočega partnerja in nekoga, ki je pripravljen sklepati kompromise, je denimo nekoliko pomembnejše za moške, medtem ko ženske na prva mesta postavljajo skrbnost in predanost, drugih razlik niso opazili.

A ne  glede na to je dejstvo, da čeprav te lastnosti, kadar so seveda prisotne pri obeh vključenih v odnos, igrajo v razmerju ključno vlogo, niso edine, ki pripomorejo k stabilni in trajni zvezi. Stabilnost odnosa je v veliki meri odvisna od konteksta, v katerem deluje. Pogosto se denimo zgodi, da razpoke v njem povzročijo dejavniki, na katere partnerja ne moreta ali ne znata vplivati,

Dinamika odnosa je zapletena in odvisna od številnih spremenljivk, garancije za uspeh ni, obstaja pa vedno večja ali manjša verjetnost, da bo partnerjema uspelo ohraniti razmerje in magnetne lastnosti tehtnico nagnejo temu v prid.

Povzeto po portalu psychologytoday.com

Preberite še: Štirje največji izzivi vsake zveze: Pari, ki jih premagajo, imajo odlične možnosti za uspeh

Morda vas zanima tudi: Po 20 letih prijateljstva sem ugotovila, da je on pravi moški zame (svetuje Bruno Šimleša)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)