Štirje največji izzivi vsake zveze: Pari, ki jih premagajo, imajo odlične možnosti za uspeh

Potem, ko se novo razmerje umiri in ustali, je postavljeno pred štiri velike izzive, uspeh pri premagovanju teh pa nakazuje, ali odnos sploh lahko obstane.

25.8.2023 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štirje največji izzivi vsake zveze: Pari, ki jih premagajo, imajo odlične možnosti za uspeh

Da zadeve v razmerju niso vedno rožnate in lepe, ve domala vsak. Vsi, ki so v zvezi, na lastni koži velikokrat okusijo, da je skladna posledica trdega dela, razumevanja, dogovarjanja, kompromisov ter seveda ljubezni in spoštovanja.

Sleherni odnos, naj bo sprva še tako idiličen in krasen, se na določeni točki sooči z izzivi, ki jih je, če partnerja želita, da bi trajal, treba na pravi način premagati.

Poglejte štiri največje in vedite: če bosta močnejša od njih, se vama obeta lepo in trajno razmerje.

Razlike

Vsak človek je zgodba zase in tisto, kar nas na začetku privlači, lahko sčasoma postane ovira.

"Na začetku sta me močno privlačila moževa prizemljenost in treznost. On je, na drugi strani užival v moji pustolovski naravi in pripravljenosti na eksperimentiranje.  Nekaj let kasneje so prav te lastnosti postale zapreka do skladnega odnosa. Na živce mi gre njegova omejenost s pravili in trdoglavost, on mene dojema kot nepremišljeno in impulzivno," je povedala psihologinja Ana Asenova in pojasnila: 

"Vsak par po določenem času spozna temno plat privlačnosti nasprotij. Stvari, ki so naju na začetku povezale, naju sedaj razdvajajo. To je normalno in ta dejstva je treba sprejeti, jih znati izkoristiti in se po njihovi zaslugi odmakniti iz cone ugodja.

Treba je spoštovati stališča partnerja, se jim včasih prilagoditi in hkrati to pričakovati od druge strani. Razlike je treba sprejeti in ne težiti k temu, da se bo kdo nekomu samo prilagajal ter s tem povsem zatrl lastni jaz."

 

Dolgočasno spolno življenje

Potem ko se naval hormonov, ki je prisoten na začetku zveze, umiri, velika večina parov zapade v seksualno rutino, ki je predvidljiva in prav nič vznemirljiva. Tu so še vsakodnevne obremenitve, utrujenost, naloge, spori, ki nedvomno vplivajo na spolnost.  

"Dober seks je mešanica odgovorne koordinacije in usklajenosti. Zanj se je treba odpreti partnerju in z njim deliti tisto, kar je nekomu všeč in kar mu ne odgovarja, ubesediti trenutke, ki nekoga res osrečujejo. Dober seks se začne s prevzemanjem odgovornosti in odkritim pogovorom o željah in potrebah," je povedala  Sue Johnson z mednarodnega centra za čustveno usmerjene terapije (ICEEFT).

Delovanje na drugih področjih zveze prav tako vpliva na kvaliteto seksualnega življenja para. Pogovor o seksu je občutljiva tema za moške in ženske. Vzpostavitev varnega okolja in zaupanja paru močno olajša izražanje erotičnih želja. In če dvema to uspe, imata dobre možnosti za uspeh.

Eden od izzivov, ki jih mora premagati par, je uspavano spolno življenje.

Izguba povezanosti s partnerjem

Celo v zdravih in stabilnih odnosih pridejo trenutki, ko se nekdo ne počuti povezanega s partnerjem. Pomembno se je teh občutkov zavedati, najti razloge zanje in z njihovo odpravo preprečiti pretirano čustveno oddaljenost.

"Treba se je znati soočati z občutkom izolacije in distance. Pri v osnovi srečni zvezi, kjer je prisotno zaupanje, je o takšnih stiskah lahko spregovoriti in jih skomunicirati ter posledično tudi odpraviti. Ne glede na besede je treba podati sporočilo v smislu: "Sprejmi me, bodi z menoj in ne me prizadeti," pojasnjuje Johnsonova.

Želja po razhodu se pojavlja v vsaki zvezi, a ni nujno, da je za odnos usodna. To so simptomi, pred katerimi si ne sme zatiskati oči, treba je prevzeti odgovornost zanje in odpraviti razloge brez negativnosti, usmerjene proti partnerju.

Dvom

"Na fakulteti sem imela zelo čednega, odgovornega in romantičnega fanta. Znal mi je spodnesti tla pod nogami in mi posvečati pozornost, bila pa so obdobja, ko me teden dni ni niti poklical," je povedala Asenova:

"Včasih, po napornem dnevu ali po prepiru z možem razmišljam, kako bi bilo moje življenje drugačno, če bi ostala z njim. Seveda je v mojih predstavah vse veliko boljše, kot je v mojem trenutnem zakonu."

Ljudje v dolgih donosih velikokrat podvomijo o svojih odločitvah in pravilnosti teh.

"Ta dvom izhaja iz odnosa s trenutnim partnerjem in temelji na previsokih pričakovanjih. Enostavno je kriviti sočloveka za negativna obdobja v življenju, a vse naše pomanjkljivosti in mane so vedno z nami, ne glede na to, s kom smo v razmerju," je še povedala in dodala, da si ljudje, vedno želimo nečesa boljšega od tistega, kar imamo, prav to pa je lahko usodno za zvezo.

Razmerje je, čeprav ni popolno, lahko lepo.

"Zato si je treba v obdobju dvoma priznati, da popolne zveze ni in da v vsakem preide do trenutkov, ko zadeve ne cvetijo najbolj, a namesto da bi tedaj hrepeneli po nečem, česar nimamo, je treba reševati težave, pri sebi razbliniti dvome v odnos ter si v končni fazi priznati, da je ta, čeprav ni popoln, dober.

S tem zavedanjem si par tlakuje še eno pot do lepega in trajnega razmerja," na srce polaga zakonska in družinska terapevtka Linda Carroll.

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: Neznana plat razmerja princa Williama in Kate Middleton

Morda vas zanima tudi: Tako spomini na bivšega partnerja lahko zaznamujejo trenutno razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)