Ljubezen po ločitvi: kako začeti novo razmerje, če imate otroke iz prve zakonske zveze

Ta (resnična!) zgodba ženske, ki je po ločitvi našla srečo v ljubezni, vas bo navdihnila.

8.8.2022 ob 4:00 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Ljubezen po ločitvi: kako začeti novo razmerje, če imate otroke iz prve zakonske zveze

Začetek novega razmerja po ločitvi nikoli ni enostaven, še posebej zahtevno pa je, če imate otroke iz prejšnje zveze, a nekaterim to vendarle uspe, kar dokazuje naslednja zgodba. Navajamo pa tudi nekaj nasvetov psihologov, kako ustvariti srečno razmerje

Po ločitvi se ni vedno enostavno odločiti za nova poznanstva ali nove ljubezni. Situacija je še toliko bolj zapletena, če imate otroka iz prejšnjega zakona.

V tem primeru je najtežje tistemu od staršev, pri katerem otrok živi, kar je izkusila tudi petindvajsetletna Lana. 

»Ko sem bivšemu možu vrnila ključe od stanovanja in se odselila, sem si rekla, da vsaj pet let ne bom nobenega moškega niti pogledala, da bom sama s hčerko in da bom s tem zadovoljna.

A se je situacija spremenila. Šest mesecev po ločitvi sem šla na prvo pijačo z znancem, vendar nisem pričakovala, da se bom vanj zaljubila.  

Matjaž je bil prijatelj od mojega brata, zato sta se družila. Poznala sem ga že več let, ko sem bila še skupaj z bivšim možem, ampak se nisva nikoli družila.

Vse se je začelo, ko me je nek večer brat poklical, če lahko njegove prijatelje peljem domov, ker so preveč popili in med njimi je bil tudi Matjaž, ki mi je dal jasno vedeti, da sem mu všeč, vendar ni vedel koliko sem stara.

Ko je naslednji dan izvedel, da sem precej mlajša od njega, se mi je prišel opravičiti in takrat sva se dogovorila, da grem lahko kdaj z njim in mojim bratom na izlet z motorji.

Dodala sva se na Facebooku in začela sva se pogovarjati.

Ko sva se prvič dogovorila, da greva na pijačo, me je povabil k sebi, da naju ne bi kje v lokalu kdo videl in povedal mojemu bratu, ker je Matjaž 15 let starejši od mene in sva oba vedela, da moj brat ne bi bil navdušen nad najino zvezo.

Zaradi svoje hčerke iz prejšnje zveze sem imela v glavi postavljenih milijon pravil: da ne bom zapravljala časa za moške, ki niso resni, ker prosti čas raje preživljam s svojo hčerko; da je vsaj eno leto ne bom predstavila moškemu, s katerim se dobivam, oziroma dokler ne vidim, da je zveza resna in da  je to človek, za katerega si želim, da ga ima moja hčerka za očeta, glede na to, da se ji je njen oče odpovedal in sem čutila, da sem jo razočarala.

Z Matjažem sva se hitro ujela, verjetno zato, ker je starejši in je imel že urejeno življenje, službo, stanovanje, glavo na mestu.

Vsakič ko sva se srečala, sva se pogovarjala o tem, kakšno življenje bi rada imela, povedala sem mu, kako je živeti z majhnim otrokom in kaj vse potrebuje, ker tega ni vedel, jaz pa sem hotela, da je na vse pripravljen. Moja hči je bila stara eno leto in pol, ko sem mu jo prvič predstavila, midva pa sva se takrat dobivala osem mesecev.

Do svoje deklice sem bila zelo zaščitniška in mi je bila pomembnejša od nove zveze - če se Matjaž in moja hčerka ne bi ujela, bi takoj prekinila zvezo. Kajti nikoli ne bi ljubezni postavljala pred otroka. 

Naše prvo srečanje je bilo vse prej kot popolno.

Hči je bila stara leto in pol, polna energije, bila je nagajiva in trmasta, če kaj ni bilo v skladu z njenimi željami. Ko sva prišli k njemu, mu je s polic stresla vse rože, ker so bile seveda na prenizki višini (ni bil navajen otrok) in od jeze, ker ni smela več vleči rož s polic, je udarila po kaktusu z velikim bodicami, potem pa sva šli domov – torej ni bilo ravno obetavno (smeh).

Pol ure je kričala in jokala na obisku pri njem, zato sem bila prepričana, da me ne bo nikoli več želel videti, ampak me je hitro poklical in predlagal, če gremo naslednjič skupaj kam na izlet.

In od takrat sem skoraj vedno hodila s hčerko k njemu. Za njen drugi rojstni dan sva se preselili k njemu, potem pa sva imela še skupaj otroka in smo danes družina.«

Nasveti, kako začeti novo zvezo

Negativne izkušnje preteklih razmerij pustijo svoj »pečat«, pojavi se strah pred ponovnim neuspehom, veliko je negativnih misli, kot recimo: »vsi moški so enaki...«, »vse ženske so enake«.

Seveda je vsaka situacija specifična in tudi vsaka oseba se na svoj način spopada z ločitvijo, a vseeno obstaja nekaj skupnih nasvetov, ki lahko vsaj do neke mere pomagajo pri vzpostavljanju novih odnosov – ne da bi bili otroci pri tem ovira.

1. Končajte preteklost

Težko je graditi nove odnose, če obstajajo nerešene stvari z nekdanjim partnerjem. Analizirajte prejšnje razmerje, poiščite svoje napake, poskusite razumeti razloge za lastno vedenje, predvsem pa spoznajte, da vas nič več ne povezuje z nekdanjim partnerjem.

Nič nenavadnega ni, da pari po razhodu obnovijo zvezo, tako da, če še niste preboleli bivšega in niste pripravljeni odločno končati razmerja z njim, bo to novo zvezo poslabšalo. Bivšega boste nenehno omenjali, česar pa novi partner noče poslušati. Soočite se s preteklostjo, preden zakorakate v prihodnost.

2. Znebite se strahu pred neuspehom

Ločitev ni konec, ampak začetek novega življenja. Vendar ne more vsakdo gledati na situacijo na takšen način. Mnogi se bojijo, da se bo vse ponovilo v naslednji zvezi in vodilo do prepirov, škandalov, izdaje, ločitve.

Poskusite opazovati svoje misli. Dejstvo, da nekaj enkrat ni uspelo, ne pomeni neuspeha za vedno! Imate pravico do novega življenja in novega začetka. Dajte novi ljubezni priložnost. 

3. Pripravite otroke

Bolje je, da otroke vnaprej pripravite na dejstvo, da se bo morda v vašem življenju pojavil nov prijatelj, s katerim boste preživeli čas. Pogovorite se z njimi, da nova oseba ne bo zanje šok ali neprijetno presenečenje.

Pojasnite jim, da boste vedno njihova mama in da tega nihče in nič ne more spremeniti. Razumeti morajo, da vas ne izgubljajo, ker imate v življenju nekoga novega.

4. Dajte si priložnost

Poskrbite, da se boste dobro počutili in da po »propadlem« zakonu ne boste izgubili samospoštovanja. Ne prepustite se miselnosti, da si vas po ločitvi nihče ne bo želel.

Če je vaš bivši mož pogosto izpostavljal vaše pomanjkljivosti, to nikakor ne pomeni, da je to res in da je to, kar je on videl kot vaše pomanjkljivosti nekaj, kar bo motilo tudi druge. Kar ga je zmotilo, bi lahko bilo nekomu drugemu všeč.

5. Izberite pametno

Zelo pomembno je analizirati napake iz preteklosti, da jih ne bi ponovili v novem razmerju. Kajti enak pristop z drugo osebo zelo verjetno vodi do enakega scenarija. Zato morate najprej razumeti, katere napake ste storili v prejšnjem razmerju, da boste vedeli, kako naprej.

6. Ne hitite

V novo zvezo ni treba hiteti. Naj se vse odvija spontano. Spoznajte ljudi, družite se ... Dolgo in odkrito se pogovarjajte. Preživite čas skupaj z osebo, ki vam je všeč. Dajte si toliko časa, kot ga resnično potrebujete.

7. Ne primerjajte preteklosti s sedanjostjo

Bivši partner je oče vaših otrok, zato ga ne bi smeli kritizirati pred njimi. Prav tako ni dobro, če primerjate novega izbranca z bivšim. To lahko povzroči le zamere vaših otrok do novega partnerja. 

8. Organizirajte druženje z otroki

Dober način, da se bolje začutimo in spoznamo je, da kaj počnemo skupaj – gremo na tekmo, v kino, na piknik ... Z otroki lahko načrtujete skupni dogodek.

Tako se boste prepričali, ali je moški pripravljen posvetiti pozornost ne le vam, ampak tudi vašim otrokom. Prav tako boste odkrili, kako se do njih obnaša in kako se vaši otroci ob njem počutijo.

Prirejeno po Sensa Srbija

Preberite še: To sta dva neizpodbitna dokaza prave ljubezni (po mnenju psihologa Ericha Fromma)

Morda vas zanima tudi: Rebeka Dremelj: »Od trenutka, ko so mi odstranili ščitnico, imam borbe sama s sabo in s kilogrami« (INTERVJU)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)