Ste kdaj pomislili, da v razmerje vlagate preveč?

Psihologi pravijo, da lahko v razmerje vlagamo tudi preveč energije.

14.9.2023 ob 8:10 | Foto: Liubomyr Vorona/Getty Images | Avtor: E.N.

Ste kdaj pomislili, da v razmerje vlagate preveč?

Razmerja v naša življenja prinašajo veliko ljubezni in zadovoljstva, a vedno ni vse rožnato. Včasih smo zaradi težav v razmerjih tudi slabe volje, sploh, kadar gre za romantične odnose. Gotovo vas je že kdaj kakšen izkušen starejši zakonec potolažil, da razmerja zahtevajo tudi delo in da je včasih marsikaj treba potrpeti in prestati. 

Zavedanje, da zdrava razmerja ne pomenijo le medu in mleka, je seveda nujno, da bi si lahko z nekom uspešno delili življenje. A tudi delo, ki ga velja vložiti v osebo nasproti sebe, naj ne bo neskončno. Marsikdo v razmerje ves čas vlaga, a iz njega kljub temu v zameno ne dobi pričakovanega zadovoljstva.

Včasih je pod tem neskončnim delom lahko skrita celo zloraba, zato je treba vedeti, da razmerja niso samo delo. Včasih slednjega vlagamo preveč, nezavedajoč se tega, da smo v razmerju z osebo, ki za nas ni prava. 

Za lažje tolmačenje razmerja, zato po zgledu portala Psychology Today naštevamo znake, da v svoje razmerje vlagate preveč, oziroma, da opravljate Sizifovo delo, ki vam ne gre v prid.

Hoja po jajčnih lupinah

Kadar imamo nekoga radi, smo do njega že podzavestno nekoliko popustljivi, razvijemo tudi tendenco, da bi zaščitili njegova čustva in mu povzročali le lepe občutke, kolikor je to v naši moči. S tem seveda ni nič narobe, a pri tem lahko spregledamo tanko mejo med tem, da vlagamo v odnos s svojim partnerjem ali pa hodimo po jajčnih lupinah, kakor rečemo stanju, ko smo okrog nekoga previdni, da se oseba ne bi razjezila ali kako preklopila v stanja, ki se jim želimo izogniti.

 

Hoja po lupinah seveda ne pomeni zdravega razmerja, tovrstno »delo« pa prav nič produktivno, saj bo oseba na drugi strani kljub našim naporom, da je ne bi ujezili, našla razlog, da sprosti svoja napeta čustva.

Neprestani razhodi

Naslednji znak, da je naše delo zaman, je tudi pogosto razhajanje in ponovno spajanje v razmerju. Če se ves čas sprašujemo, ali smo v odnosu s pravo osebo, je to najverjetneje znak, da nismo. Pari, ki se dolga leta »trudijo«, da bi ostali skupaj, navadno le zamujajo druge priložnosti, ki bi jih lahko našli z bolj kompatibilno osebo. Neomejeno delo v razmerju le zaradi tega, da bi razmerje samo po sebi ostalo, ni najboljša ideja.

Kot smo že omenili, dejstvo, da razmerja temeljijo na predanosti in delu drži, a poskušajte ga primerjati z delom za tekočim trakom. Če se s partnerjem premikamo od postaje do postaje tega traku, skupaj na koncu naredimo neki izdelek. Če pa na vsaki postaji najprej nekaj naredimo, nato pa narejeno razdremo in se vrnemo na začetek, ne govorimo o smiselnem in predanem delu.

Najboljša različica sebe

In še nekaj. Gotovo ste že slišali za rek, da 'bodite najboljša različica sebe'. Seveda je prav, da v življenju nekako stremimo k temu, a včasih se moramo sprijazniti tudi z dejstvom, da vedno pač to nismo. Včasih smo tečni, utrujeni in pod stresom. In prav je, da se takšni lahko pokažemo tudi pred partnerjem.

Seveda ni prav, da bi svojo slabo voljo znašali nadenj, a to nikakor ne pomeni, da moramo zanj vedno biti le smejoče se sonce, ki v njegovo življenje prinaša prijetne novice. Če je slednje pogoj za njegovo ljubezen, je vaše »delo« zaman.

Preberite še: Zarjavelost je nova izgorelost

Morda vas zanima tudi: Ksenija Benedetti: Kdo lahko tem norostim v Sloveniji naredi konec?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)