Temna plat gojenih jagod in kdo bi moral vedno jesti le organske

Obstajajo skupine posameznikov, ki bi morale vedno posegati po jagodah organske pridelave.

5.5.2023 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Temna plat gojenih jagod in kdo bi moral vedno jesti le organske

Dišeče in okusne jagode spadajo v skupino jagodičevja in telesu zagotavljajo cel niz hranljivih snovi. So odličen vir vitamina C, z 240 grami teh sadežev ga telo prejme priporočeno dnevno količino.

Ob tem so v jagodah še mangan, kalij in folna kislina, številne fitokemikalije, vključujoč z antocianini in elagično kislino, ki se ponašajo z močnim antioksidativnim učinkom. Čeprav so jagode hranljive, vsebujejo le malo energije in so zato idealne za vse, ki pazijo na telesno težo.

Temna plat gojenih jagod

Žal imajo tudi temno plat: med s pesticidi najbolj obremenjenimi sadeži so, glede na seznam, ki ga vsako leto sestavi neprofitna organizacija Delovna skupina za okolje ( Environmental Working Group) tudi letos jagode na prvem mestu.

Res je, da so strokovnjaki pri proučevanju tega pod drobnogled vzeli sadeže na ameriškem tržišču, a dejstvo je, da tudi drugje vzgoja jagod velikokrat vključuje uporabo mnogih kemikalij. Med drugim sredstev za ohranjanje svežine, ki so zlasti zastopane v jagodah, ki na naše prodajne police pridejo iz daljnih krajev.

S temeljitim pranjem sladkih plodov ni mogoče iz njih odstraniti vseh pesticidov in drugih umetnih snovi.

Previdnost ne bo odveč

Na splošno sicer velja, da količine teh, ki jih zaužijemo v sezoni jagod, ne škodujejo zdravju, obstajajo pa skupine, ki bi se morale posluževati zgolj sadežev organske vzgoje.

To so malčki (otroci v prvih dveh do treh letih starosti), nosečnice in doječe matere.

Hrana malčkov je manj pestra od hrane odraslih, hkrati je njihova telesna teža nižja, kar pomeni, da z jagodami zaužijejo višji odstotek kemikalij v primerjavi z odraslimi osebami.

Posledično se te znatneje kopičijo telesu in hitreje presežejo količine, ki škodujejo zdravju. Uživanje hrane z visokim deležem kemičnih snovi je po mnenju strokovnjakov eden od razlogov za vse pogostejše alergije pri malčkih in otrocih.

Kar zadeva nosečnic in doječih mam je zadeva jasna: kar pojedo one, na koncu dobi njihov otrok.

Zato je za vse te skupine priporočljiv nakup organskih jagod.

Nakup ni edina možnost

Res je, da so organske jagode na tržišču težje dostopne, praviloma so na voljo pri lokalnih gojiteljih, ki se ukvarjajo z biološko pridelavo. Lahko pa kakšno sadiko posadite v lonček in počakate, da obrodi.

Če te možnosti nimate, počakajte, da na jasah in obronkih gozdov dozorijo gozdne jagode, ki so bolj zdrave, okusnejše in bolj dišeče od sicer lepih, a s pesticidi velikokrat preobremenjenih gojenih plodov.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Spoznajte zdravilno moč jagod

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki je rekla ne potrošništvu in spremenila življenje svoje družine


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)