Jagode za boljšo prebavo (in druge zdravstvene dobrobiti tega sadja)

Okusne jagode so tudi zelo zdrave.

7.5.2022 ob 5:53 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Jagode za boljšo prebavo (in druge zdravstvene dobrobiti tega sadja)

Prihaja sezona jagod. Na trgovskih policah že zapeljivo vabijo, še okusnejše in bolj zdrave bodo tiste, ki bodo kmalu dozorele na vrtovih in v gozdovih.

Te ne samo, da razvajajo z okusom in vonjem, vzgojene brez umetnih gnojil ter pesticidov so tudi zelo zdrave ter hkrati telesu odvajajo malo energije. 240 gramov jagod namreč vsebuje le 190 džulov oziroma 46 kalorij.

Zakaj vse pa so zdrave?

Bogastvo vitaminov in mineralov

V 240 g jagod je več kot 100 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C. Ta igra pomembno vlogo pri zagotavljanju močne odpornosti, hkrati ima antioksidativno vlogo, ščiti pred kroničnimi boleznimi in v koži spodbuja nastajanje kolagena, kar pomeni, da skrbi za zdravo kožo.

Omeniti gre še druge v njih zastopane antioksidante, zlasti flavonoide, ki so tesno povezani z zdravjem možganov. Dokazano je, da je z dvema skodelicama jagod ali drugega jagodičevja na dan mogoče upočasniti propadanje kognitivnih funkciji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cath Fleming (@catflemo)

Za zaščito pred slakorno boleznijo

Nekaj jagod po obroku pomaga uravnavati krvni sladkor in količino inzulina v telesu. Posledično se energija iz hrane sprošča počasneje, s tem smo siti dlje,  jagode iz istega razloga varujejo še pred diabetesom tipa dve in pred boleznimi srca in ožilja.

Že omenjeni flavonoidi nižajo tveganje za starostno kopičenje kilogramov.

Za zdravo kožo in močne kosti

V skodelici jagod je dnevno priporočena količina magnezija, minerala, ki spodbuja nastajanje kolagena ter skrbi za lepo kožo in zdrave kosti. Skupaj z vitaminom C torej pripomore k zdravi in gladki polti ter zagotavlja močne kosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Happy Gardening Life™

Za zdravo prebavo

V jagodah je veliko vlaknin (trije grami v 240. gramih), s tem skrbijo za dobro prebavo in spodbujajo rast zdravih črevesnih bakterij, ki so povezane z odpornostjo, protivnetnim delovanjem in dobrim razpoloženjem.

Preprečujejo vnetja

Že omenjene protivnetne snovi v jagodah omilijo bolečine ob artritisu, nižajo tveganje za osteoartritis ter blažijo učinke prostih radikalov, ki so velikokrat krivi za številne kronične bolezni.

Nižajo tveganje za raka

Znova: zasluga za to gre v jagodah prisotnim flavonoidom, ki s protivnetnim delovanjem nižajo tveganje za številne oblike raka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jai Sanders (@bmitd67)

Uravnavajo holesterol

Še en učinek na srce: jagode uravnavajo holesterol v krvi ter s tem varujejo srce in ožilje ter izboljšujejo krvni pretok.

Kako jesti čimveč jagod

Najboljše so surove, sveže, nabrane na vrtu. Odlične so kot dodatek sadnim solatam, sokovom, smutijem. Iz njih lahko pripravite juho, marmelado, odlične so v kombinaciji s čokolado, meto, limono, dodane sadnim vodam, v družbi oreščkov, kot sestavina sladic. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tienda Saludable (@tiendasaludable.kb)

Skratka, veliko je idej, kako kar najbolj izkoristiti sezono sladkih, dišečih in okusnih jagod.

Povzeto po portalu Health.com

Preberite še: Kako oprati jagode

Morda vas zanima tudi: Recept: Odlična sirova jagodna torta (brez peke!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)