7.5.2022 ob 5:53 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Prihaja sezona jagod. Na trgovskih policah že zapeljivo vabijo, še okusnejše in bolj zdrave bodo tiste, ki bodo kmalu dozorele na vrtovih in v gozdovih.
Te ne samo, da razvajajo z okusom in vonjem, vzgojene brez umetnih gnojil ter pesticidov so tudi zelo zdrave ter hkrati telesu odvajajo malo energije. 240 gramov jagod namreč vsebuje le 190 džulov oziroma 46 kalorij.
Zakaj vse pa so zdrave?
V 240 g jagod je več kot 100 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C. Ta igra pomembno vlogo pri zagotavljanju močne odpornosti, hkrati ima antioksidativno vlogo, ščiti pred kroničnimi boleznimi in v koži spodbuja nastajanje kolagena, kar pomeni, da skrbi za zdravo kožo.
Omeniti gre še druge v njih zastopane antioksidante, zlasti flavonoide, ki so tesno povezani z zdravjem možganov. Dokazano je, da je z dvema skodelicama jagod ali drugega jagodičevja na dan mogoče upočasniti propadanje kognitivnih funkciji.
View this post on Instagram
Nekaj jagod po obroku pomaga uravnavati krvni sladkor in količino inzulina v telesu. Posledično se energija iz hrane sprošča počasneje, s tem smo siti dlje, jagode iz istega razloga varujejo še pred diabetesom tipa dve in pred boleznimi srca in ožilja.
Že omenjeni flavonoidi nižajo tveganje za starostno kopičenje kilogramov.
V skodelici jagod je dnevno priporočena količina magnezija, minerala, ki spodbuja nastajanje kolagena ter skrbi za lepo kožo in zdrave kosti. Skupaj z vitaminom C torej pripomore k zdravi in gladki polti ter zagotavlja močne kosti.
View this post on Instagram
V jagodah je veliko vlaknin (trije grami v 240. gramih), s tem skrbijo za dobro prebavo in spodbujajo rast zdravih črevesnih bakterij, ki so povezane z odpornostjo, protivnetnim delovanjem in dobrim razpoloženjem.
Že omenjene protivnetne snovi v jagodah omilijo bolečine ob artritisu, nižajo tveganje za osteoartritis ter blažijo učinke prostih radikalov, ki so velikokrat krivi za številne kronične bolezni.
Znova: zasluga za to gre v jagodah prisotnim flavonoidom, ki s protivnetnim delovanjem nižajo tveganje za številne oblike raka.
View this post on Instagram
Še en učinek na srce: jagode uravnavajo holesterol v krvi ter s tem varujejo srce in ožilje ter izboljšujejo krvni pretok.
Najboljše so surove, sveže, nabrane na vrtu. Odlične so kot dodatek sadnim solatam, sokovom, smutijem. Iz njih lahko pripravite juho, marmelado, odlične so v kombinaciji s čokolado, meto, limono, dodane sadnim vodam, v družbi oreščkov, kot sestavina sladic.
View this post on Instagram
Skratka, veliko je idej, kako kar najbolj izkoristiti sezono sladkih, dišečih in okusnih jagod.
Povzeto po portalu Health.com
Preberite še: Kako oprati jagode
Morda vas zanima tudi: Recept: Odlična sirova jagodna torta (brez peke!)
oddajte komentar