Sladki jagodni užitki

Sočne in okusne jagode ne razvajajo le brbončic, pač pa skrbijo tudi za zdravje in mladost.

24.5.2015 ob 8:15

shutterstock_145995764.jpg

Na tržnicah so vse bolj okusne, nekje zorijo že v vrtovih, vsak čas pa jih bo polno povsod. A ne razvajajo le brbončic, pač pa še kako prijajo tudi duši in telesu. Preberite, zakaj bi se morali z njimi večkrat pockljati.

Pomagajo hujšati. Če želite še pred morjem izgubiti še kakšen kilogram, vam bodo jagode pri tem v veliko pomoč. Vsebujejo namreč velike količine antocianinov, ki spodbujajo presnovo maščob in izgorevanje že nakopičenih maščobnih oblog. Če si boste torej namesto običajne sladice privoščili skodelico jagod, boste potešili željo po sladkem, hkrati pa veliko storili tudi za svojo postavo.

shutterstock_109833536.jpg

Blažijo bolečino. Dokazano je, da imajo jagode protivnetne sestavine. Da bi preprečili vnetne procese v telesu in s tem spremljajoče bolečine, si vsaj trikrat na teden privoščite skodelico jagod.

Zavirajo nastanek raka. To sadje je bogato s flavonoidi, ki so močni borci proti kancerogenim celicam ter tako pomagajo v obrambi pred to neusmiljeno boleznijo.

Uravnavajo količino sladkorja v krvi. Čeprav so se nekdaj vrstile polemike o tem, ali smejo ljudje s povišanim krvnim sladkorjem jesti jagode ali ne, je bilo nedavno dokazano da že zgolj 130 gramov jagod na dan lahko znatno zniža količino sladkorja v krvi.

shutterstock_153479393.jpg

Upočasnjujejo staranje. Jagode so izjemno bogate z antioksidanti. Po vsebnosti teh so na četrtem lestvice z antioksidanti bogatih sadežev. Te snovi telo ščitijo pred prostimi radikali ki ne samo, da so vzrok raznim boleznim, pospešujejo tudi staranje kože.

Več razlogov najbrž ne potrebujete. Tistega, da so izjemno okusne, najbrž ni potrebno posebej izpostavljati.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)